Yaşlı, engelli toplum dışına itilmiş vatandaşların sosyal hayata katılması için dünyada sıkça kullanılan Ergoterapi yöntemi, Hacettepe Üniversitesi’nde anabilimdalı oldu.
Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “Dünya, bölümümüzün kıymetinin farkında. Biz de hastalarımıza dünya standartlarında eğitim vererek, engellerin ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Kişi artık bağımsız bir şekilde unuttuğu ya da kullanmak istemediği bütün fonksiyonlarını geri kazanıyor” dedi.
100 YILLIK BİRİKİM
Ergoterapinin rehabilitasyon alanında 100 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Kayıhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Engelli, yaşlı yani fiziksel bir rahatsızlığı bulunan kişinin hayatla bağı bir şekilde kopuyor. Toplum onları isteyerek ya da farkında olmadan dışarıda bırakıyor. Saçını taramasından, evinin düzenine kadar bir çok konuda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Tabi bunun psikolojik etkilerini görmemek olmaz. Kişi yalnızlaşıyor.
KALIPLARI BİZ YIKIYORUZ
İşte ergoterapist bu kişilerin hayatlarını bir bütün olarak ele alır. İş yapma becerisini kaybeden bir engelliyi psikolojik olarak tedavi ederken aynı zamanda kaybettiği iş yapma fonksiyonunu yeniden kazandırır. Örneğin engelli vatandaşın evinin içinde kullandığı tarağı yeniden dizayn ederiz ve onu kullanılabilir hale getiririz. ‘O zaten yaşlıdır, engellidir, yapamaz’ gibi kalıpları yıkmak bizim işimiz.”
İŞ GARANTİSİ VAR
Ergoterapi bölümünün ilk mezunlarını 2014 yılında vereceğini belirten Kayıhan, “Bölümümüz 4 yıllık lisans bölümü ve anabilim dalı olarak 2009 yılında ilk öğrencilerini aldı. Bu mezunlarımız 2014 yılında ilk mezunlarını verecek. Arkadaşlarımızın neredeyse hepsinin iş garantisi var. Önümüzdeki günlerde sınava girecek olan öğrenciler bölümümüzü araştırsın ve bence bu fırsatı değerlendirsin. Türkiye’de ergoterapinin kıymeti gün ve gün artıyor” diyerek, yeni üniversite adaylarını bölümlerine davet etti.