Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, enflasyon, gelir grubu itibarıyla her kesimi farklı etkiliyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, TÜİK verileri ve gelir gruplarına göre harcama kalıplarını dikkate alarak, ocak ayı için gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarına yönelik bir araştırma yaptı.
Araştırmaya göre, enflasyon en az gelire sahip yüzde 20'lik kesimi TÜİK tespiti olan yüzde 1,85'in 0,24 puan üstünde, en yüksek gelire sahip kesimi 0,41 puan altında etkiledi.
Fiyatları teknolojik gelişmeye paralel olarak düşen elektronik cihazların enflasyonu aşağı çektiğine işaret edilen araştırmada, görsel-işitsel teknolojik ekipmanların fiyatlarının yıllık yüzde 8, ev aletlerinin fiyatının yıllık yüzde 6 gerilediği belirtildi.
Gıda fiyatlarının ise özellikle et, peynir ve patates gibi ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle yükseldiği ifade edilen araştırmada, asgari ücretlinin 1 kilogram dana eti için önceki yıla göre yaklaşık 2,5 saat daha fazla çalışması gerektiğine dikkat çekildi. Araştırmada, ''Geçtiğimiz yılın ocak ayında bir asgari ücretlinin 477 liralık geliri ile 1 kilogram dana eti için 6,5 saat çalışması gerekirken bu yılın ocak ayında 9,14 saat çalışması gerekiyor'' denildi.
Araştırmaya göre, enflasyon ocak ayında bir önceki aya göre en az gelire sahip yüzde 20'lik kesimden en fazla gelire sahip yüzde 20'lik kesim için sırasıyla yüzde 2,09, 1,90, 1,82, 1,73, 1,44 oranlarında gerçekleşti. Enflasyon aynı sıralamayla önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,44, 8,08, 7,88, 7,76 ve 7,27 oranında yaşandı.
Araştırmanın değerlendirme bölümünde, ''evdeki hesabın TÜİK'e uymadığı'', bu nedenle enflasyona dayalı ücret artışlarının yoksullaştırıcı etki yaptığı görüşü yer aldı.
Enflasyonun ücretli kesime yansımalarının resmi rakamların üzerinde olduğu ifade edilen değerlendirmede, ücret artışlarında bu durumun dikkate alınması gerektiği kaydedildi.