Fed'den gelen yeni şahin açıklamalarla küresel piyasalarda zayıf risk iştahı hakim. Dün Fed üyesi Brainard, Fed'in mayıs ayından itibaren bilançosunu hızla küçültebileceği şeklinde açıklama yaptı. Bu akşamki Fed tutanakları öncesinde Fed'in daha da agresifleşebileceği beklentileri ile dün %2,26 oranında düşen Nasdaq endeksi öncülüğünde ABD borsaları günü satıcılı bir görüntü ile kapattı. Bu sabah Asya'da MSCI Pasifik endeksi de %1,5 civarında düşüyor. ABD on yıllık tahvil faizi %2,63'e kadar yükselirken, Dolar endeksi (DXY) 100 seviyesine yaklaşıyor. Bu arada, Rusya'ya daha çok yaptırımın masada olması ile Çin'de kötüleşen koronavirüs tablosu ve zayıf gelen veriler de olumsuz gelişmeler olarak izleniyor. Dün Brainard'ın açıklamaları seans sonuna denk gelmiş ve gün içerisinde 2.343 seviyesini gören BIST100 endeksi küresel fiyatlamalarla birlikte hafif eksiye geçmişti. Ancak, hızlı toparlanan endeks günü %0,64 oranında yükselişte 2.326 seviyesinden kapatmayı başardı. Haftanın ilk işlem gününde açıklanan yüksek enflasyon verisiyle yükseliş ivmesini hızlandıran Borsa İstanbul'daki fiyatlamada enflasyonun şahin Fed'e baskın gelebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, olası kar satışlarında dünkü en düşük (2.304) seviye civarından tepki gelebileceğini ve 2.343 seviyesinin tekrar hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Endeks günü de artıda kapatmak isteyebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi kurdaki durağan görünümle %0,2 oranında sınırlı artışla 53,92'den 54,01'e yükseldi.
Ayrıca dün TCMB'nin mart ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınlandı. Tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığı, yıllık enflasyona en belirgin etkinin enerji, gıda ve temel mal gruplarından geldiği belirtilmekte.
- Hizmetler grubunda aylık ve yıllık enflasyonun arttığı, yıllık enflasyonun akaryakıt fiyatlarındaki artışın yansımasıyla ulaştırma ve temel girdi maliyetlerindeki artış ile lokanta-otel kaleminde daha belirgin olmak üzere arttığı,
- Temel mal fiyatlarının aylık ve yıllık bazda yükseldiği ve yıllık enflasyonun giyim ve ayakkabıda yatay seyrettiği ve diğer alt gruplarda yükseldiği,
- Artan jeopolitik riskler ile uluslararası enerji fiyatlarının enerji grubu fiyatlarında akaryakıt, katı yakıt ve tüp gaz aylık fiyat değişimleri üzerinde etkili olduğu, elektrik fiyatlarında kademeli tarife düzenlemesi ve KDV indirimiyle enerji grubu enflasyonunun sınırlandığı,
- Gıda grubunda uluslararası tarımsal emtia fiyatlarında belirginleşen artışların yurt içi fiyatları baskı altına aldığı, şubat ayında uygulamaya konulan KDV indiriminin daha olumsuz bir görünümün önüne geçtiği, taze meyve ve sebze grubu fiyatlarının mart ayında görece yatay seyrettiği,
- Mart ayında emtia fiyat artışlarının ve tedarik zincirindeki sıkıntıların devam etmesiyle üretici fiyatlarındaki artışın sürdüğü belirtilmekte.
ABD tarafında, mart ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI, 58,9'dan 58'e hafif aşağı yönlü revize edildi koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesinin talep koşullarını güçlendirmesiyle güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü. Ayrıca ABD'de mart ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi, artan maliyetler ve devam eden tedarik sıkıntılarına karşın salgın kısıtlamalarının hafifletilmesinin etkisiyle 56,5'ten 58,3'e yükselerek imalat dışı sektörde ekonomik faaliyetlerin hızlandığına işaret etti.
Avrupa tarafında da bölge genelinde mart ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Avrupa tarafında, nihai hizmet PMI'lar Fransa hariç hafif yukarı yönlü revize edildi ve genel olarak büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü. Diğer yandan, Rusya ve Ukrayna krizi kapsamında bölge genelinde artan belirsizlik nedeniyle gelecek yıl beklenen faaliyet düzeyinin son 17 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergelerinde belirgin düşüşler gözlenmesi, önümüzdeki dönemde hizmet PMI verilerinin baskı altında kalabileceğine işaret etti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Piyasaların odak noktasında, TSİ 21'de Fed'in, 15-16 Mart tarihli FOMC toplantısının tutanakları olacak. Fed, mart ayındaki toplantısında faiz artırımlarına 25 baz puan artışla başlamış ve faiz projeksiyonları yılın geri kalanındaki yaklaşık altı toplantıda 25 baz puan faiz artırımı yapılabileceğine işaret etmişti. Son dönemde ise mayıs ayı toplantısı için 50 baz puan faiz artırımı mesajı veren bazı Fed yetkililerinin, tutanaklarda bilanço daraltılmasına ilişkin görüşleri de önemli olacaktır.
Ayrıca Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin ÜFE, aylık %5,2 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda %26,3'ten %30,6'ya yükselerek rekorunu yenilemişti. Önümüzdeki süreçte enerji fiyatlarındaki artışın baskı yapmaya devam etmesi olası. Bu kapsamda, şubat ayında ÜFE'nin aylık %1,3 artması ve yıllık ise %31,5 seviyesine ulaşması bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 16.30'da Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın ve TSİ 13.45'te ECB Başekonomisti Philip Lane'nin konuşmaları takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Holding (AGHOL, Nötr): Şirket hisse başında brüt 0,2464TL (net: 0,2217TL) kar payı ödemesi yapmayı planlamaktadır. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %0,6'ya denk gelmektedir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 25 Mayıs 2022'dir.
Akbank (AKBNK, Nötr): Banka tarafından daha önce kayıttan düşülmüş olarak takip edilen takipteki kredi alacak portföyünün 1.531 Milyon TL anapara bakiyesi tutarındaki kısmı, toplam 180,7 Milyon TL bedel karşılığında 4 firmaya satılmıştır.
Aksa Enerji (AKSEN): Şirket, 2022 beklentilerini açıklamıştır. Açıklamanın ardından hisse günü %4,2 oranında artışla günü kapamıştır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket 395mn TL murabaha kredisi kullanmıştır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket, yabancı bir müşterisi ile 3 adet 132/33kV Mobile substation siparişi karşılığında 3,2mn USD bedelle bir yurt dışı satış sözleşmesi imzaladığını açıklamıştır.
SASA Polyester (SASA, Nötr): Şirket, Adana'da yer alan "116 adet parselin/hissenin toplam 4.058.685,13 m2 (bir bütün hâlinde) satışı" ihalesine ilişkin olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 1.Tur Pazarlık ve Nihai Pazarlık görüşmeleri için davet yazısı aldığını ve görüşmelere katılım sağlayacağını açıklamıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Uluslararası Yatırım: Yabancı şirketlerin Türk ambalaj şirketlerine olan ilgisi devam ediyor. Son 1 yıl içinde gerçekleşen Olmuksan'ın Mondi'ye, Propak Ambalaj'ın Constantia Flexibles Group'a, Elif Plastik'in Huhtamaki Oy'a ve Ekol Ofset'in Romvan NV'ye satışlarına bir yenisi daha eklendi. İsviçreli Aluflexpack AG, Teko Alüminyum'un hisselerinin yüzde 80'ini aldığını açıkladı. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bantaş Bandırma Ambalaj Sanayi (BNTAS): Şirket, kendi enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla GES (Güneş Enerji Santrali) kurulması ile ilgili olarak; 720 Kwp güce sahip 422bin USD bedelle Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt Ve Ticaret A.Ş ile anlaşma imzaladığını açıklamıştır.
Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. işverenliğinde ve yüklenici firma Özbek İnşaat Turizm Gıda San. ve Tic. Limited Şirketi ile İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak olan konut inşaatı için hazır beton tedarik sözleşmesi imzalamıştır. Projede yaklaşık 140mn TL tutarında hazır beton tedarik işi olacağı açıklanmıştır.
Dinamik Isı Makine Yalıtım (DNISI): Şirket, 5. üretim tesisi olarak bünyesine katılan Elastomerik Kauçuk Üretim Tesisinin 14.000 m2 olan çatı alanına Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması kararı aldığını açıklamıştır.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde yer alan Kocaeli'de bulunan 31.240 m2 arsa üzerindeki 63.189 m2'lik deponun 3.250 m2 depolama alanı "ETT Lojistik Ticaret Ltd.Şti."ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 3mn TL+KDV gelir elde edileceği açıklanmıştır.
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirket, Thermo Fisher Scientific tarafından yeniden doldurulabilir lityum iyon pillere yönelik hassas ölçüm cihazlarının metal kısımlarının imalatı için onaylı tedarikçi olarak kabul edilmiştir. Şirket, deneme fazında 101bin EUR tutarında satış gerçekleştirmiş olup onaylı tedarikçi statüsüyle kurulan yeni iş ilişkisiyle daha büyük bir hacim yakalamayı hedeflediğini açıklamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 18 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 314 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,40 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,38-%2,57 bandında hareketin ardından %2,55 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı