Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2021 Çarşamba - 12:21

Gelişen piyasalar eylül kayıplarını geri alıyor

Dolar endeksi son 5 işlem gününde 94,5 seviyesinden 93,5 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle, dolar endeksi 28 Eylül’de gördüğü seviyelere yönelirken gelişmekte olan para birimleri de Eylül ayı içerisinde değer kayıplarının bir kısmını geri aldılar.

Gelişen piyasalar eylül kayıplarını geri alıyor

Dolar endeksi son 5 işlem gününde 94,5 seviyesinden 93,5 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle, dolar endeksi 28 Eylül’de gördüğü seviyelere yönelirken gelişmekte olan para birimleri de Eylül ayı içerisinde değer kayıplarının bir kısmını geri aldılar. Ay başından bu yana sadece 6 gelişen para birimi dolar karşısında değer kaybetti. En fazla değer kaybeden para birimlerinden sıralarsak; -%4,46 Türk Lirası, -%1,47 Hindistan Rupee, -%1,26 Brezilya Reali, -%0,94 Şili Peso, -%0,54 Arjantin Peso ve -%0,28 Tayvan Doları. Güney Afrika Randı, Rus Rublesi, Endonezya Rupisi, Meksika Pezosu, Tayland Bahtı ise dolar karşısında %1,5 ve üzerinde değer kazandı. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi, gelişen  para birimlerinde yaşanan toparlanmaya eşlik etti ve son bir ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Eylül ayında yıllık bazda eksiye geçen gelişen piyasalar bu son yükseliş ile birlikte yeniden %0,4 yıllık bazda artıya geçtiler. Türk Lirası ay başından bu yana %4,46 değer kaybederken, BIST 100 %1,67 yükselişle son bir ayın en yüksek seviyesindedir. Son 1 ayın zirvesinde olan BIST 100’e dolar bazında baktığımız zaman ise son 1 yılın en düşük seviyesindedir.

Dolar/TL 7 gün sonra geriledi. Dolar endeksi son 5 işlem günüde düşerken, Dolar/TL son 8 günün 7 işlem gününde yükseldi. TCMB’nin yarınki PPK toplantısında piyasa faiz indirimi beklentisi 50 baz olmasına karşılık TCMB yönetiminde yapılan son değişiklikler sonrasında 100 baz puanlık bir indirim kurda fiyatlanıyor. Ayrıca, TCMB’nin faiz karar metni gelecek toplantılara yönelik yeni sinyaller barındırabilir.  9.29 destek, 9.40 ve 9.50 direnç seviyelerimizdir.

Bankalar 4 günlük düşüş sonrasında yükseldi. Bankacılık sektörü dün son bir ayın en düşük seviyesinden düşük bir işlem hacmi ile güçlü bir tepki gerçekleştirdi. Sınai sektörün limitli katkısı ile BIST100 endeksi 14 Eylül’den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Dün 1428 üzerinde kapanış gerçekleşmesine rağmen işlem hacmi zayıf kaldı. Bu nedenle bugün önce 1428 üzerinde dengelenmesini, yeni katılım gelmesi durumunda ise 1441 direncine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 1428’de alıcıların zayıf kalması durumunda 1414 desteğine geri çekilme yaşanabilir.

Ekim vadeli BIST30 kontratı. Dün 1537 üzerinde kapanışla 1514-1537 yatay bandının dışına çıkıldı. Seans içi ortalamalardan biri 1537’ye yükselerek, kırılan direnci desteklemeye başladı. 1537 üzerinde dengelenmeler 1555’de bulunan fibonacci düzeltme seviyesine yükselişin devamını sağlayabilir.

Ekim vadeli Dolar/TL. Dün, “9.3834 yatay bir direnç noktası, bu seviyeden gelecek realizasyonlarda 9.28 desteğine geri çekilme riski bulunuyor.” demiştik. 9.3635’den başlayan kar realizasyonu 9.295 seviyesine kadar sürdü ve 9.34’den kapanış gerçekleşti. Bugün seans içi ortalamamız 9.33’den yükseliyor. 9.33-9.383 bandı yönü belirleyecektir. 9.33 desteğinin kırılması 9.28’e geri çekilme, 9.383’ün kırılması 9.50’ye yükselişin devamına neden olacaktır.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
TCMB haftasında faizlerdeki hareket öne çıkıyor
 
İlyas Tüfekçi'ye moral ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB haftasında faizlerdeki hareket öne çıkıyor
Bu yılki enflasyon artışı, politika yapıcıların beklediğinden daha uzun ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1407.87 ...
Borsa ve dolardan farklı tepkiler
Yeni haftanın ilk gününde yurtdışında özellikle Avrupa borsalarında satışlar vardı.
 
Piyasa gelişmeleri
USD/TRY Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.3030 seviyesinin kırılması ...
Ekonomik gelişmeler
BBu sabah negatif açılış ve sonrasında 1400 – 1433 arasında işlem aktivitesi ...
Küresel piyasalar
Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ...
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri