Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin gıda sanayisine verdiği desteklerle önemli adımlar attıklarını belirtti. Bakan Kacır, 2002 yılından itibaren gıda ürünleri imalatına yönelik 8.589 yatırıma teşvik belgesi düzenlendiğini ve 708 milyar liralık yatırımla 252 bin nitelikli istihdam sağlandığını ifade etti. Gıda sektörünün, ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Kacır, bu alandaki gelişmelerin sürdürülebilir gıda arzı ve güvenliğine katkı sunduğunu söyledi.
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin açılışında konuşan Kacır, tarih boyunca sürdürülebilir gıdaya erişimin, medeniyetlerin yükselmesinde kritik bir rol oynadığını, ancak aynı zamanda sürdürülemeyen üretim yöntemlerinin uygarlıkların çöküşüne yol açtığını belirtti. Ayrıca, gıda arzı ve güvenliği konularının dünya genelinde hala önemli bir gündem maddesi olduğunun altını çizdi.
Bakan Kacır, iklim değişiklikleri, salgınlar, göçler ve bölgesel savaşların, tüm ülkeler için tarım ve gıda sektörlerinin ikamesi mümkün olmayan stratejik alanlar haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin tarım ve gıda sanayisi politikalarını bu doğrultuda şekillendirerek, sektördeki güncel ihtiyaçlara uygun planlı uygulamalar başlattıklarını açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin tarım potansiyelini ekonomik değere dönüştürmek için çeşitli desteklerle çiftçilere, müteşebbislerine ve emekçilere katkı sağladıklarını belirtti.
Kacır, 11'i gıda ihtisas organize sanayi bölgesi (OSB) olmak üzere toplam 203 OSB'de faaliyet gösteren işletmelerin 187 bin kişiye istihdam sağladığını, Türkiye'nin gıda sanayisinin iç taleple sınırlı kalmayıp ihracatta da önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Geçen yıl gıda sanayinin 18,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Bakan Kacır, bu başarıların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini ifade etti.
Bakan Kacır, gıda sektörünün teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşümüne yönelik olarak AR-GE merkezlerine ve teknoparklarda yer alan teknoloji girişimlerine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk gıda ve tarım teknolojileri odaklı teknoparkı olan Mersin Agropark'ı kurduklarını ve bu alandaki girişimlerin artırılması gerektiğini söyledi. Kacır, ayrıca Avrupa Birliği destekli gıda AR-GE ve inovasyon projeleri kapsamında Gıda Sanayisinin Bölgesel Rekabet Edebilirliğinin Artırılması projesiyle Türkiye Gıda İnovasyon Platformu'nu (TÜGİP) oluşturduklarını açıkladı.
Gıda sanayisinin, yerel değerleri ve yöresel ürünleri katma değeri yüksek yatırımlara dönüştürerek refahı artırmayı hedeflediğini belirten Bakan Kacır, 1658 tescilli coğrafi işaretli ürünün büyük bir değer taşıdığını, bu ürünlerin Avrupa Birliği nezdinde daha yüksek katma değer yaratacak şekilde destekleneceğini söyledi.
Son olarak, gıda israfını önlemeyi ve gıda güvenliğini artırmayı hedefleyen "Gıdada Sıfır Kayıp" projesi kapsamında, yerli üretim kapasitesinin artırılması ve tedarik zincirinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti. Gıda üretimi ve tüketimi sırasında meydana gelen kayıpların en aza indirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu konuda gerekli adımların atılacağını ifade etti.