Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EKONOMİ
27 Ekim 2021 Çarşamba - 12:15

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi güçlü gelen bilançolarla yükseliş yaşamaya devam etti ve bizim için çok kritik bir bölge olan 1501 seviyesinin üzerinde kapatarak 7 ayın en yükseğine çıktı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  veri akışı sakindi. BİST100 endeksi güçlü gelen bilançolarla yükseliş yaşamaya devam etti ve bizim için çok kritik bir bölge olan 1501 seviyesinin üzerinde kapatarak 7 ayın en yükseğine çıktı. BİST100 endeksi günü % 1.09’luk artışla 1.509.20 puandan kapatırken işlem hacmi 21.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,15 ile spor olurken, en çok kaybettiren % 0,05 ile sigorta oldu. Usd/Try’de ise kar satışları devam ederken kur bu sabah itibariyle 9.5145 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün yurtiçinde  Ekim ayına ait Türkiye Ekonomik Güven Endeksi  ve ticaret açığı rakamları izlenecek. Bugün Bist100 tarafında bizim için belirleyici seviye 1501 olacaktır. Eğer bu seviyenin üzerinde kalmaya devam edersek yükseliş eğiliminin devamını izleyebiliriz. 1501 desteğinin kırılması halinde ise borsaya yeniden satışlar hakim olabilir. Usd/Try tarafı dengelenmeye devam ederken 9,80-9,20 bandına kurun oturmaya çalıştığını izliyoruz. Burada dikkat edeceğimiz unsur dolar endeksinde yaşanacak gelişmeler. Eğer dolar endeksi 93,44 seviyesinin üzerinde kalıcı olursa kurdaki düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

ABD:  Dün ABD’de konut piyasasına ilişkin verileri takip ettik. Konut Fiyat Endeksi beklentilerin altında % 1.0 artarken, son 4 aydır Konut Fiyat Endeksinde azalış görülmekte. Yıllık bazda S&P/CS Karmaşık -20 Konut Fiyat Endeksi beklentilerin altında % 19.7 artış gösterdi. Yeni Konut Satışları ise beklentilerin üzerinde 800 bin adet gerçekleşirken son 3 aydır Yeni Konut Satışlarında tekrardan artış görülmekte. ABD’de konut fiyatları yükselmeye devam ederken gelen veriler konut piyasasına ilişkin kafaları karıştırdı. ABD'de Demokratlar, Başkan Joe Biden'in 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki sosyal harcama ve iklim değişikliği ile mücadele paketi üzerinde bir anlaşmaya dün de varamadılar. Biden'in 3,5 trilyon dolar olarak ortaya koyduğu ancak 1,5 trilyon dolar seviyesine kadar indirilmesi tartışılan paketin finansmanı için vergi artırımının da aralarında olduğu konularda ilerlemeler olsa da iklim değişikliği ile mücadele için atılacak adımlar, göç gibi konularda görüş ayrılıkları devam etti. Dün  dolar endeksinde yükseliş eğilimi devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizinin hafif bir şekilde düştüğünü izledik. Bu sabah tahvil faizi % 1.62’den işlem görürken 3 Kasım’da Fed faiz kararı öncesi 10 yıllık tahvil faizinde dengelenme yaşanıyor. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş beklentimizi sürdürüyoruz. ABD borsaları ise şirketlerden gelen pozitif bilançoların etkisiyle  dünü yükselişle kapattık. Ayrıca dün S&P, Dow Jones ve Nasdaq borsalarında tarihi rekorlar kırıldı.

Bugün ABD’de  enflasyonu ve büyümeyi harcamalar yoluyla etkileyecek verilerden çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda % 0.4 açıklanması beklenirken dayanıklı mal siparişlerinin ise aylık bazda % 1.1 azalacağı tahmin edilmekte. Bunun dışında ABD’de bugün toptan satış envanterleri ve mal ticaret dengesi verilerini takip ediyor olacağız. Son dönemde dünyada enerji krizi yaşanırken petrol fiyatlarının yükselmesi hem enflasyonist baskıları artırması hem maliyetleri yükseltmesi açısından yakından takip edilen gelişmelerden biri. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi bugün haftalık ham petrol stoklarını açıklayacak. Stokların 2.0 milyon artış yönünde gelmesi bekleniyor. Stoklarda artışın devam etmesi halinde petrol fiyatlarında geri çekilme yaşanabileceği gibi beklentilerin altında kalacak bir stok rakamı görülmesi halinde ise petrol fiyatlarında yükseliş devam edebilir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde  veri akışı sakindi. Gözler Perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası faiz kararına çevrilmiş durumda. Dün dolar endeksindeki yükselişin devam etmesi Eur/Usd’de hafif satışların yaşanmasına neden olurken her zaman söylediğimiz gibi 1.17 seviyesi kırılmadıkça paritedeki satış eğiliminin sürmesi beklenebilir. Eur/Try’de ise kar satışları görülürken kurda 10.70 seviyesi kısa vadede önemli bir destek olarak gözükmekte. Avrupa borsaları da açıklanan şirket bilançolarının pozitif gelmesinin ardından dünü alıcılı tamamladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1501 seviyesinin altında önce 1492 ve arkasından 1482 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1513 direncinin kırılması halinde önce 1526 ve arkasından 1535 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1626 seviyesinin kırılması halinde önce 1634 ve arkasından 1650 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1613 desteğinin altında önce 1605 ve arkasından 1595 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.4770 seviyesinin kırılması halinde önce 9.4230 ve arkasından 9.3530 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.5530 direncinin üzerinde önce 9.6260 ve arkasından 9.7220 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1776 ve arkasından 1769 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1800 direncinin kırılması halinde önce 1806 ve arkasından 1813 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ASELS ASELSAN - Şirketin Ukrayna ordusunda kullanılan Kazak-2M1 tipi zırhlı araçlar için silah sistemleri tedarik edileceği medyada yer aldı.

#BMSCH BMS ÇELİK - Şirket tarafından Aliağa OSB’de, yapı ruhsatı alınan Çelik Hasır ve Nervürlü Çubuk Üretim Tesisi Yatırımı harcamalarında yer alan 10.000 m 2 ’lik fabrika alanın yapımı için Z Sistem ile sözleşme imzaladığı, projenin Mart 2022'de tamamlanmasının planlandığı açıklandı.

#BUCIM BURSA ÇİMENTO - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL’den 2,5 milyar TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı.

#DGKLB DOĞTAŞ KELEBEK - Şirket unvanının Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak değiştirilmesi kapsamında yapılan esas sözleşme tadil başvurusunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - Başkent Emlak Konutları’nın Kısmi Kesin Kabul Tutanağının onaylandığı açıklandı. İstanbul Çekmeköy’deki 130 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı. İstanbul Çekmeköy’deki 123 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Ankara Kahramanmaraş’ta 4.134 m 2 ’lik arsanın 3 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı. Şirket ile Aras Elektrik. arasında Hücre Kesici+Teçhizat ve İzolatör Temini sözleşmesinin 1,7 milyon TL bedelle imzalandığı açıklandı. Şirket ile Aras Elektrik arasında Kablo ve İletken temini sözleşmesinin 1,1 milyon TL bedelle imzalandığı açıklandı.

#KATMR KATMERCİLER EKİPMAN - Şirket tarafından döviz açık pozisyonunun azaltılması amacıyla finansal kuruluşlara olan toplam 11,6 milyon euro borcun ortalama 10,79 TL kurla ve 1,0 milyon dolar olan borcun da ortalama 9,60 TL kur ile %20 yıllık faiz oranıyla TL’ye çevrildiği, finansal kuruluşlara yabancı para birimi cinsinden güncel borçların toplam 31,4 milyon euro ve 376.138 dolar olduğu, 2024 yılının ilk çeyrek sonuna kadar şirketin finansal kuruluşlara döviz cinsinden herhangi bir yükümlülüğünün bulunmadığı açıklandı.

#OSMEN OSMANLI MENKUL - Sermaye artırımından elde edilen fonun müşterilere hisse senedi kredisi olarak kullandırıldığı açıklandı. Şirketin aracılık yüklenimi suretiyle halka arza aracılık faaliyetinde bulunma talebi SPK tarafından olumlu karşılandı.

#QUAGR QUAGRANITE - Şirketin Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imzacı şirket olarak kabul edildiği açıklandı.

#PETKM PETKİM - JCR Avrasya tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notun AAA (Trk), Kısa Vadeli Ulusal Notunun "A-1+(Trk), Uzun Vadeli Uluslararası Notunun "BB" ve Kısa Vadeli Uluslararası Notunun "B", not görünümlerinin ise ‘’Stabil’’ olarak belirlendiği açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Şirket bağlı ortaklığı olan Şişecam Çevre Sistemleri’nin atık cam dönüşüm sektöründeki faaliyetlerinin sektörde faaliyet gösteren diğer teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasına dayalı olarak Rekabet Kurumu tarafından SISE ve bağlı ortaklığı Şişecam Çevre Sistemleri için başlatılan ön araştırma hakkında ön araştırmanın taahhütle sonlandırılmasına karar verildiği açıklandı.

#VERUS VERUSA HOLDİNG / #VERTU VERUSATIRK GİRİŞİM - Enda Enerji’nin ortak sayısının 500'ü aşması nedeniyle şirketin payları halka arz olunmuş sayılan şirket statüsüne geçtiğinin tespitine ilişkin SPK toplantısında alınan karara ilişkin, yürütmenin durdurulması kararına karşı yapılan itirazın Mahkeme tarafından reddedildiği açıklandı.

#IHAAS.HE İHLAS HABER AJANSI - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile bugün  halka arz edilecek.

#ULSFA ULUSAL FAKTORİNG  - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 4 - 5 Kasım’da toplanacak.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 30 bine yaklaştı
 
Türkiye dış ticaret açığı Eylül ayında düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Endeks 7 ayın yükseğinde
Faiz indirimi baskısını üzerinden atan endeks yurtdışı piyasalarda da ...
Piyasalara analitik bakış
Haftanın ilk işlem gününe negatif başlayan ve seans içinde 1.470-1.495 ...
Kriz tatlıya bağlandı
Dün Kabine toplantısı öncesinde, 10 ülkenin büyükelçilerinden yapılan ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Uluslararası Kredi Derecelendirme ...
Yurt içi gündem yoğun
TCMB’nin 200 puanlık şok faiz indirimi sonrasında gözler bu hafta Perşembe ...
Küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor
Fed Başkanı Powell, panelde yaptığı konuşmada, ekonomik toparlanmanın ...
 
Altında yatay seyir sürüyor
Paladyum ise günün en çok değer kaybeden kıymetli maden oldu. 2014 dolar/onstan ...
Uluslararası piyasalar
Avrupa borsaları dünü düşüşle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,32 ...
Haftalık piyasa takvimi 25-29 Ekim 2021
Perşembe günü TCMB, 'Enflasyon Raporu'nu ve 21 Ekim tarihli PPK toplantı özetini yayınlayacak.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri