Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Tarımsal İhracatı 35 Milyar Dolar Seviyesine Çıkarmayı Hedefliyoruz
Tarımsal İhracatı 35 Milyar Dolar Seviyesine Çıkarmayı Hedefliyoruz
Bölünmüş Yollarla Seyahat Hızı 90 Kilometreye Yükseldi
Bölünmüş Yollarla Seyahat Hızı 90 Kilometreye Yükseldi
Irak'ın Kuzeyinde 17 Terörist Hava Harekatıyla Vuruldu
Irak'ın Kuzeyinde 17 Terörist Hava Harekatıyla Vuruldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu İçin ABD'ye Gitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu İçin ABD'ye Gitti
Türkiye ile KKTC Arasında Sağlık İş Birliği Anlaşması Yayımlandı
Türkiye ile KKTC Arasında Sağlık İş Birliği Anlaşması Yayımlandı
HABERLER>GÜNDEM
28 Temmuz 2009 Salı - 09:57

HSYK krizinde orta yol

Ergenekon savcıları “soruşturulabilmeleri” ve 2 şartla daha yerinde kaldı.

HSYK krizinde orta yol

HSYK, krizi dünkü 9 saatlik tartışmalar sonunda çözdü. Ergenekon savcıları “soruşturulabilmeleri” şartıyla yerinde kaldı. İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı’nın yanına eşit yetkilerle Olcay Seçkin başsavcıvekili olarak atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de Çolakkadı ve Seçkin’in vereceği kararlara “olur” vermekle görevlendirildi

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon savcılarının görevden alınması önerisi nedeniyle yılan hikâyesine dönen “unvanlılar (mahkeme başkanı, başsavcı, başsavcıvekili ve özel yetkili savcılar) kararnamesi” ile ilgili düğümü, 9 saat süren tartışmaların ardından 3 çarpıcı karar alarak çözdü.

Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu Ergenekon savcılarının görev yerlerinde kalmasını kararlaştıran HSYK, bir ilke imza atarak, Ergenekon soruşturmasını koordinasyonla görevli İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı’nın yanına, eşit yetkilerle Olcay Seçkin’i başsavcıvekili olarak atadı.

Engin’e ‘olur’ verme görevi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de Çolakkadı ve Seçkin’in vereceği kararları denetleyip, “olur” vermekle görevlendirildi.
Kurul, Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularının işleme konularak soruşturma başlatılması ve somut hukuka aykırılıklara rastlanması halinde soruşturma raporlarının karara bağlanması için HSYK’nın önüne getirilmesi şartını koştu.

9 saatlik toplantı


7 üyeli HSYK’nın asıl üyeleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman dün saat 11.00’de, kurulun Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üyesi (seçilmiş üyeler) ile HSYK binasında bir araya geldi.

Alınan bilgiye göre saat 20.00 sıralarında biten toplantıda, seçilmiş üyeler, Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 6 Ergenekon savcısı ile bu savcıların koordinesinden sorumlu Başsavcıvekili Çolakkadı’nın görev yerinin değiştirilmesi ısrarını sürdürdü.

Soruşturulmaları kaydıyla...

Ergin ise haklarında soruşturma bile bulunmayan isimlerin görevden alınamayacağını söyledi. Ergin, seçilmiş üyelerin, “Bu savcılar hakkında soruşturma açılmamasının nedeni, bakanlığın soruşturma yolunu açmaması” eleştirisiyle karşılaştı. Ergin, bunun üzerine savcıların görevden alınmaması karşılığında, haklarında soruşturma sürecinin başlatılması konusunda oylama yapılmasına razı oldu. HSYK da Çolakkadı ve Zekeriya Öz dahil, tüm Ergenekon savcılarının görevlerinde kalmasını kararlaştırdı.
Oylama sonunda, oyçokluğuyla, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularını etkin biçimde soruşturması ve somut bulguya rastlanması halinde raporları HSYK’nın önüne getirmesi kararlaştırıldı. Bu karara Ergin ve Müsteşar Kahraman’ın muhalif kaldığı belirtildi.

Ergin’e by-pass

Mevzuata göre, Ergin, müfettişlerin aksi yöndeki raporuna rağmen, yetki kullanarak savcı ve hâkimler hakkında “soruşturulmasın” kararı verebiliyor. Adalet Bakanlığı, daha önce, Ergenekon savcıları hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına karar vermişti.
Ancak HSYK’nın kararına göre, Ergin, müfettiş raporları doğrultusunda hareket ederek, Ergenekon savcılarının durumunu HSYK’nın önüne getirecek. HSYK, Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya’da olduğu gibi, bu savcılara meslekten ihraca kadar uzanan cezalar verebilecek.

Troyka formülü

Ergenekon soruşturması konusunda “troyka” formülünü üreten HSYK, Çolakkadı’yı görevden almadan, İstanbul Başsavcıvekili Olcay Seçkin’i, Çolakkadı ile eşit yetkide “özel yetkili başsavcıvekili” olarak görevlendirdi.

Böylece, ilk kez özel yetkili bir başsavcıvekilliğinde iki ayrı isim görevlendirilmiş oldu.

Kurul, bu kararının yanı sıra, işlemlerden haberdar olmadığı gerekçesiyle eleştirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’e “soruşturmaya aktif olarak katılma” talimatı verdi.

Buna göre, Ergenekon soruşturmasındaki iş ve işlemler Çolakkadı ve Seçkin’in imzası, Engin’in oluruyla yapılabilecek.

HSYK’nın Seçkin’i “görevlendirme” ile ataması dikkati çekti. Kurul, ilerleyen dönemde Seçkin’i Çolakkadı’nın yerine asaleten atayabileceği gibi, eski görevine de çekebilecek.

Mahkemeye dokunulmadı


Kurul, beklentilerin aksine Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin görev yerini ise değiştirmedi.

HSYK, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranması kararını veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne daha önce atadığı Tuncay Aslan’ın, bu mahkemedeki görevleri dışında, Ergenekon soruşturması ile ilgili taleplere bakan mahkemelerde görev yapmasını da kararlaştırdı.

Faili meçhul savcıları kaldı


26 ile yeni başsavcı atayan HSYK, Diyarbakır’da faili meçhul cinayetlerle ilgili davayı açan savcıları yerinde bıraktı.

Kurul, Şemdinli’de 12 korucunun öldürülüp gömüldüğü iddiasıyla askeri bölgede yapılan kazıyı yöneten Van Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu’nu ise Uşak’a düz savcı olarak atandı.

Ankara’da özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulmasını kararlaştıran HSYK, bu mahkemeye atama yapmadı. Cumhurbaşkanı Gül’ün yargılanmasına karar veren Sincan hâkimi Osman Kaçmaz da yerinde kaldı.

Gök artık düz savcı

Anafor, Kumsal gibi operasyonlara imza atan İzmir özel yetkili savcısı Murat Gök, Samsun’a düz savcı olarak atanırken, Hrant Dink cinayetinin işlendiği ve Dink cinayeti zanlısı Yasin Hayal’in Mcdonalds’a bomba attığı dönemde Trabzon Başsavcılığı görevinde bulunan Rıza Can da Kütahya Başsavcılığı’na atandı.

AKP’nin seçim yardımıyla ilgili soruşturmayı yürüten Tunceli Başsavcısı Zekeriya Beyazıt Gemlik Başsavcılığı’na getirilirken, Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney’in yargılandığı davada “zamanaşımı” kararı veren İstanbul hâkimi Recai Akgün, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına atandı.

Milliyet

 
Savcı M.Gök: Şaşırdım
 
Özkök'ün Ergenekon ifadesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcı M.Gök: Şaşırdım
Samsun'a atanan Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, karara şaşırdığını bildirdi.
İşte HSYK atama listesi
HSYK kararname ile unvanlı 164 hakim ve savcının görev yeri değişti.
Öcalan: Ben eski ben değilim
Ocalan, Gül ve Erdoğan’ın dolaylı yollardan kendisine ricada bulunduklarını iddia etti.
 
Mavi hatta rüşvet tarifesi
71 kişi hakkında açılan Mavi Hat Operasyonu davasının bilirkişi raporu tamamlandı.
Annesinin elini bırakınca
Erzurum'da annesinin elini bırakan çocuk, boğulmaktan son anda kurtuldu.
Baykal: Başbakan yalancı çoban
Kurt masalı anlatıyor PARTİ genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında ...
 
PEŞKEŞE DUR
CHP’nin başvurusunu görüşüp karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, yasada ...
AKP’li vekil, Turyağ’ı İSO’da 278 sıra zıplattı
Hayata yön veren öğütler...
Kur'an-ı Kerim ve Hadis dışında inananların hayatına yön veren önemli ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri