Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), her yıl rutin olarak Haziran ayı sonlarında açıkladığı yaz kararnamesini, bu yıl geciktirdi. Kararnamenin gecikmesi Ergenekon süreciyle ilgili HSYK eksenli iddiaları yeniden gündeme getirdi. Kulislerde konuşulan iddiaya göre, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza’nın Başkanı Köksal Şengün ve savcı Zekeriya Öz’ün görev yerinin değiştirilmesi için yoğun baskı var. CHP de HSYK’ya yaptığı başvurularla hakim ve savcılarının alınması için bastırıyor.
ŞENGÜN’ÜN YERİNE FAİK SABAN
Geçici olarak atandığı 14. Ağır Ceza’da Albay Dursun Çiçek’in tahliyesi için oy kullanan Faik Saban, 6 ay önce HSYK kararıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ikinci heyetine atanmıştı. Ergenekon Hakimi Köksal Şengün, baskılara boyun eğmemesi ve duruşmalardaki tutumu nedeniyle sanıklar ile yandaşlarının hedefinde. Şengün’ün görev yerinin değiştirilmesi ya da farklı bir sebeple 13. Ağır Ceza’dan ayrılması halinde Faik Saban kritik konumda. 13. Ağır Ceza’nın en kıdemli üyesi olacak olan Saban, Şengün’ün yerine geçecek ve Ergenekon yargılamasını sürdürecek.
KARARNAMEYE 3. İDDİANAME AYARI
Kulislerde konuşulan bir başka iddia ise Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün görev yerinin değiştirilmesi için 3. Ergenekon iddianamesinin çıkması bekleniyor. HSYK yaz kararnamesinin görev yeri değiştirilecek olan Savcı Öz’ün yeni iddianameyi mahkemeye sunmasından sonraya denk getirilmek istendiği öne sürülüyor. Yaz kararnamesinin normalin dışında gecikmesi de bu sebebe bağlanıyor.
SORUŞTURMAYI ETKİLER BEKLENTİSİ
Ergenekon davasında mahkeme heyeti ve savcı grubunun değiştirilmesi halinde Ergenekon davasının seyrinin farklı yöne kayacağını düşünen çevreler, böylece soruşturmayı daha kolay yönlendirebileceklirini planlıyor. Yaz kararnamesi ile bu amaçlarına ulaşmak isteyen çevrelerin HSYK üzerindeki baskıları artırdıkları ifade ediliyor. HSYK’da hükümet 2 üye ile temsil edildiği için kararnameyi etkileme ihtimali düşük görünüyor.
19 Haziran 2009 - Star
Söylenti ete kemiğe büründü
Star, 19 Haziran 2009 tarihli nüshasında, Ankara kulislerinde dillendirilmeye başlanan Ergenekon hakim ve savcılarına HSYK üzerinden operasyon yapılacağı iddialarını ‘Temmuz söylentisi’ başlığıyla birinci sayfadan gündeme getirmişti. Yaz kararnamesinin gecikmesi üzerine ‘Ankara kulislerindeki söylentiler ete kemiğe bürünmeye başladı’ yorumları yapılmaya başlandı.
HAZİRANDA AÇIKLIYOR
HSYK, geçmiş yıllarda adli yargıdaki hakim ve savcıların atama ve yer değiştirme kararnamelerini Haziran ayının son günlerinde bitiriyordu. 2008 yılı yaz kararnamesi 30 Haziran’da hakim ve savcıların e-maillerine gönderilmişti. Kararname 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
BU YIL NEDEN GECİKTİ?
Şemdinli davasına bakan hakimleri sürgün eden kararname de 29 Haziran 2007’de açıklandı. 2005 yılı kararnamesi 27 Haziran’da belli oldu. Geçen son dört yıl içindeki tek istisna 2006 yılında yaşandı. HSYK, 2006 yılı yaz kararnamesini 16 Temmuz’da açıklamıştı.
HSYK’nın geçmiş yıllardaki uygulamasından bu yıl vazgeçmiş gibi görünmesi ‘Ergenekon’u bekliyor’ iddiaların daha da güçlü seslendirilmeye başlanmasına neden oldu.
Hakim atayan kurul
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Başkanı, Adalet Bakanı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabii üyesi. Kurulun Yargıtay ve Danıştay’dan üç asil ve üç yedek üyesi bulunuyor. HSYK, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapıyor. Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin, hákimin veya savcının kadrosunun kaldırılması veya bir mahkemenin yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlıyor. Kurul kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamıyor.