AKP’nin çelişkisi
BAŞBAKAN Erdoğan’ın “İşçiyi enflasyona ezdirmeyiz” sözünden yola çıkan Türk-İş, 2008 enflasyonu olan yüzde 10.4 oranında zam istiyor. “İlk yıl için yüzde 3.5 öneren AKP Hükümeti kendisiyle çelişiyor” diyen Türk-İş, anlaşma sağlanmazsa 90 bin işçiyle greve çıkacak.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: Ülkeyi sıkıntıya sokmak değil, hakkımızı istiyoruz.
Kıyamet kopacak!
Başbakan’ın ‘Buyursunlar, greve çıksınlar’ yaklaşımı çalışma barışını dinamitledi. Türk-İş hükümete ihtar çekmek için bugün 1 saat iş bırakacak. Bu eylemden de sonuç vermezse 90 bin işçi grev için hazır
İşçi ve Hükümet arasında gerilim tırmanıyor. Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için Türk-İş ve Hükümet arasında devam eden görüşmeler Başbakan’ın “Buyursular greve çıksınlar” sözleriyle tıkanma noktasına geldi. Hükümete son bir uyarı vermek amacıyla Türk-İş bugün 81 ilde 1 saat iş bırakacak. Aralarında sendikal rekabetin bulunduğu Hak-İş, KESK ve DİSK de eylemlerde Türk-İş’in yanında olacak.
Çağ dışı düzenleme
Taraflar arasındaki gerilimin bir diğer nedeni de AKP hükümetinin, gece yarısı Türkiye İş Kurumu Kanunu’na eklediği ’özel istihdam büroları’ ile ilgili madde oldu. İşçilerin kiralanıp, satılabilmesinin önünü açacak düzenleme ekonomi çevrelerinde ’amele pazarına yasal kılıf’ olarak adlandırılıyor. Başta Türk-İş olmak üzere hiçbir sendikaya haber dahi verilmeden kanuna eklenen bu madde toplumsal barışın altında adeta dinamit koyuyor.
Amele pazarına yasal kılıf
Uzmanlara göre işçinin kiralanıp satılabilmesinin önünü açan Özel İstihdam Büroları, modern amele pazarını andırıyor
Kiralık işçi dönemini başlatacak Özel İstihdam Bürolarını hayata geçiren yasanın AKP iktidarı tarafından alel acele meclisten geçirilmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Hükümet, yeni sistemin kayıp dışı istihdamı ve işsizliği azaltacağını söylese de birçok uzman, düzenlemenin işçiye ’köle’muammelesi yapılmasının önünü açacağında hemfikir. ÖİB’lerin tıpkı İŞKUR gibi işçiye iş, işverene de işçi bulma görevini yerine getireceği iddia edilse de ekonomi uzmanları, sistemin sadece ’işverene işçi kiralama’olarak işleyeceğinin ayırdının yapılmasını istiyor. Uzmanlar yasadaki değişiklik sonrası ÖİB’ler işvererne işçi bulacak, bunun karşılığında da komisyon alacağını belirtti. Bazı uzmanlarda kanunda işçi kiralama üst sınırını yüzde 25 olarak belirlendiğini, ancak aşıldığı takdirde verilecek cezanın kanunda yer almadığını belirtti. Buna göre bir işveren tüm işçilerini çıkarıp, bütün işçilerini ÖİB’lerden sağladığı takdirde kanuna karşı gelmiş olacak, ancak hiçbir cezai yaptırıma maruz kalmayacak. Bu şekilde davranan işveren, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ve parasını vermek zorunluluğundan kurtulabilecek.
İşçiler birleşti: Doğru yoldayız
Hükümetin çalışma barışını ortadan kaldıran tutumu karşısında, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, KESK ve DİSK güç birliğine gitti
Türk-İş’in grev kararı almasının ardından tüm işçi sendikaları bir oldu. Memur-Sen’in Türk-İş’e yaptığı dünkü ziyaret sonrası basın açıklaması yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’Buyursunlar greve gitsinler’sözlerini hatırlatarak, “Bizim ilk çabamız işlerimizi masa başında bitirmektır” dedi. Hak-İş, Kamu-Sen, KESK, DİSK gibi kuruluşların yarın Türk-İş tarafından yapılacak eylemi desteklediklerini hatırlatan Kumlu, “Onlar bizi destekliyorlarsa, o zaman biz doğru yoldayız. Başbakan Erdoğan’ın ‘greve gitsinler’ sözlerine yanlış buluyoruz. Başbakan Erdoğan’dan vergiden ve enflasyondan kaynaklanan kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Bunlar hallolduğu sürece biz bütün işlerimizi öncelikle masa başında bitirme amacındayız. Yarın 1 saat iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakma eylemimizden sonra alacağımız kararla yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Dar gelirli düşünülsün
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, “Küresel krize karşı alınan önlem paketleri sadece büyük sermaye mensuplarını memnun ederken, çalışan kesim memnun etmiyor. İşçi maaşına yapılan 45 TL’lik zam vergi ile 50 TL olarak geri alınıyor. Kriz de sadece sermaye sahipleri değil dar gelirlilerde düşünülmeli. Memur-Sen olarak Türk-İş’bu haklı eyleminde destekliyoruz”
Grevden önce hükümete ciddi ihtar
Hükümetle kamu işyerlerinde çalışan 241 bin işçi adına sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlayamayan Türk İş, bu sabah üyesi bulunan işyerlerinde 1 saat süreli iş bırakma eylemi yapacak. İş bırakma eylemi de çözüm olmazsa 90 bin işçi temmuz sonuna kadar greve çıkacak.
Yasaya tepkiler büyüyor
‘Haklarımız gidiyor’
CHP Milletvekili ve eski sendikacı Bayram Meral, işsizliği önlemek için çıkartıldığı söylenen yasanın işsizliği önlemede hiçbir yararı olmayacağını belirterek, “Yasa köleliği getirmekte, sendikaları ortadan kaldırmaktadır. Hiçbir Avrupa ülkesinde de buna benzer bir sistem yok” ifadelerini kullandı. Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu da, “Şirketlerde çalışacak işçilerin özel istihdam bürolarında istihdam edilerek bir diğer şirkete kiralık işçi olarak gönderilmesi amele pazarları geleneğine yasal bir kılıf hazırlanmıştır. İşçilerin hakları ellerinden gidiyor” dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise “Bu yasayla kayıt dışı ekonomi daha kuralsız hale gelecek, örgütlülüğü ortadan kaldıracaktır” dedi.
Sendikacılar Köşk’e çıkıyor
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Uslu ve DİSK Genel Başkanı Çelebi’yi Çankaya Köşk’üne davet etti. Edinilen bilgiye göre, bugün gerçekleşecek olan kabulün gündemini hükümetin işsizliğe karşı hayata geçireceği Özel İstihdam Bürolarına ilişkin yeni yasa oluşturacak.