Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
6 Mart 2018 Salı - 12:02

Her iki saniyede bir kişi inme geçiriyor

Dünyada, her iki saniyede bir kişi ‘inme’ geçiriyor. Türkiye’de de durum pek farklı değil. Hipertansiyonu olanlarda inme geçirme ihtimali artarken, hastaların üçte biri başka birine bağımlı olarak yaşamını sürdürmek durumunda kalıyor.

Her iki saniyede bir kişi inme geçiriyor

Sağlık Bakanlığı ile Türk Nöroloji Derneği ‘inme’ konusunda birlikte çalışarak, geçen ay ‘İnme Klinik Protokolü’ yayımladı. 
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, konuyla ilgili Hürriyet Ankara’ya konuştu:
“İnme, beyin damar hastalıklarının ani olarak tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan ve çok hızlı tedavi gerektiren bir durum. Kanlanması bozulan beyin alanında hızla fonksiyon kaybı olur. İlk dört buçuk saat içinde tedavi edilmezse, kalıcı hasar oluşur. Beyin damar hastalıkları dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubu. Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Yani yeni raporlara göre her iki saniyede bir kişi inme geçiriyor. Ne yazık ki Türkiye’de de durum farklı değil. İnme geçiren hastaların üçte biri başka birine bağımlı olarak yaşamını sürdürüyor. Son açıklanan TUİK raporlarına göre Türkiye’de beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı 2016 yılında yaklaşık kırk bine ulaştı.

İNMENİN NEDENLERİ

İnme her yaşta olabilir ancak her yaş için inmeye neden olan faktörler farklılık gösterir. İnme sıklığı 65 yaşta daha belirgin olmak üzere yaşın ilerlemesi ile her on yılda belirgin bir artış gösteriyor. Daha genç yaşlarda kalp kapak hastalıkları, pıhtılaşmaya yatkınlık oluşturan bazı kan hastalıkları, genel olarak damarları etkileyen romatolojik hastalıklar, vaskülitler, kadınlarda hormon kullanımı, gebelik ve doğum, alkol ve uyuşturucu ilaç kullanımları, erken yaşta ortaya çıkan diyabet ve böbrek hastalıkları ve diğer sistemleri etkileyen hastalıkların yanı sıra sigara, fiziksel aktivite yetersizliği, kan yağlarında yükseklikler, sağlıksız beslenme ve obezite inme hastalığının başlıca nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.”

HİPERTANSİYON İLK SIRADA

“Yaşlı hastalarda ise hipertansiyon birinci sırada risk faktörü. Son yapılan ve dünya genelinde toplumları kapsayan çalışmalarda, sağlıksız beslenme (yetersiz sebze meyve tüketimi, aşırı tuz tüketimi ve yağdan zengin gıda tüketimi) ikinci sırada risk fakatörü olarak belirlendi. Sigara ve çevresel faktörler de önemli sırada yer alıyor. Bütün bu değiştirilebilir risk faktörlerinin önlenmesi ile inme yükünün yüzde 90 oranında önlenebileceğini söyleyebiliriz. İnme 65 yaş öncesi erkek hastalarda daha yaygın iken 65 yaş üstünde kadın hastalarımızda daha yüksek oranda ortaya çıkıyor. En sık görülen inme belirtileri konuşmada ani bozulma, tek taraflı kol veya bacakta kuvvet kaybı ya da his kaybı, yüzde asimetri gelişmesidir. (yüz felcine benzeyebilir ancak sadece ağız çevresini etkiler) 
Daha seyrek olarak, ani denge kaybı, baş dönmesi, görme kaybı veya çift görme gelişebilir. Çok daha ağır durumlarda ise ani bilinç kaybı ile de ortaya çıkabilir. Yakınınız yada arkadaşınızın aniden konuşması bozulursa, bir tarafındaki kol veya bacağında güçsüzlük, uyuşukluk fark ederseniz, yüzünde özellikle de ağız köşesinde şekil değişikliği, düşme olursa hastanın inme geçiriyor olabileceği düşünülmeli ve en hızlı şekilde nöroloji uzmanının çalıştığı bir hastaneye götürülmesi, imkan varsa ambulans çağırarak hastaneye ulaşma süresini kısaltmak gerekir.”

 
2 bin eser sergilenecek
 
Başkent’te yüzler asık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tişörtlere yaptıkları resimlerle mesaj verdiler
Altındağ Belediyesi Sezai Karakoç Gençlik Merkezi üyesi Altındağlı ve ...
Keçiören ekibi Afrin'de
Keçiören Belediyesi’nin öncülüğünde Afrin’in yeniden inşası için 1 Mart’ta ...
Okuma-yazma kursuyla başladı öğretmen oldu
Maddi imkansızlıklar nedeniyle ailesinin okula gönderemediği 26 yaşındaki ...
 
İbn Haldun Üniversitesi ‘Gelecek Araştırmaları Merkezi’ kuracak
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, gelecek araştırmaları ...
Prof. Dr. Aslan: “Üniversiteler fildişi kulelerde oturarak topluma hizmet edemez”
YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İrfan Aslan, “Üniversite ve Sosyal ...
Çankaya’nın sertifikalı babaları
Çankaya Belediyesi’nin, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile birlikte düzenlediği ...
 
Bu kitap rehber olacak
Sivil Savunma Haftası dolayısıyla, Yenimahalle Belediyesi ve Türk Kızılayı ...
10 bin genç meşale için bir araya geldiler
Türk Eğitim Derneği Dayanışma Komitesi, ‘10.000 Genç Meşale Daha Aydınlık ...
İtfaiye erlerine kurtarma eğitimi
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Beypazarı, Nallıhan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri