Hükümet, MİT ve polise askeri silah ithal yetkisi istiyor. Yasa hazır.
Ama asker karşı çıkıyor. İşte belge. Genelkurmay'ın görüşü: "Askeri silahlar kontrolsüz kalacak."
Ankara'da perde arkasındaki gerilim bu. Kimse bilmiyor, konuşulmuyor ama sadece Genelkurmay'ın elinde olan askeri silah yetkisi hükümetin kontrolüne geçiyor.
Sivil silahlar tasarısına askerler de dahil ediliyor. Askeri personelin de tıpkı siviller gibi. Silah ruhsatını valilikten alması isteniyor.
Meclis İçişleri Komisyonu'nda sivil amaçlı silah kanun tasarısı görüşülüyor. Ancak tasarıda askerin kafasını karıştıran maddeler var.
Önce mevcut yasayı aktaralım.
Şu anda tek yetkili Genelkurmay. Askeri silah ithalat yetkisi Milli Savunma Bakanlığı'nın izniyle sadece Genelkurmay'da. Ancak sivil amaçlı silah kanunuyla sadece Genelkurmay'da olan askeri silah yektkisini Sanayi Bakanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na da devrediliyor.
Askerle hükümet arasında yeni problemin askeri silahlar olduğu ortaya çıktı. Meclis'te yasa görüşülürken asker alarma geçti. Yasa şu anda alt komisyonda. Genelkurmay'dan da görüş istendi.
O cevap geldi. Peki asker neden istemiyor?. İşte askerin Meclis'e gönderdiği bilgi notu.
Komisyona gönderilen yazıda "Askeri silahlara ilişkin düzenlemelerin, bu tasarı kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir" deniliyor.
Tasarı yasalaşırsa MİT'e ve polise doğrudan Genelkurmay'ın bilgisi dışında ağır askeri silaha sahip olma yetkisi verilmiyor. Ve askerin Meclis'e gönderdiği kritik uyarı: "Bu yasa çıkarsa, askeri silah ve malzemelerin ithali kontrolsüz kalacaktır."
Genelkurmay karargahının bu sözleri "Güven bunalımını" ortaya çıkardı ve alarm zillerini çaldı.
Bu kadar değil. Tasarıda askerin itiraz ettiği bir çarpıcı nokta daha var.
Askerlerden de ruhsat işlemleriyle ilgili valilikten izin ve onay alması isteniyor. Askerin ruhsatını kuvvet komutanlıkları verir diyen karargah bu düzenlemeye de "operasyon bölgesinde" sorun olur diyerek karşı çıkıyor