Bayramda 150 bin kurban kesmeyi taahhüt eden MAYET’in, Tarım İl Müdürlüğü’ne 1.538 büyükbaş ve 3.450 küçükbaş hayvan kestiğini rapor ettiği ortaya çıktı. Ticaret Odası’ndaki kapasite raporuna göre de MAYET kurban bayramında en çok 6.600 kurban kesebilir.
Kurban kesim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı şüphesiyle Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Adana, Antalya, Balıkesir, Isparta ve Hakkari’de eş zamanlı olarak başlatılan operasyon genişliyor. Aralarında Deniz Feneri Derneği, Mehmetçik Vakfı, Lösemili Çocuklar Vakfı ve Türk Hava Kurumu Başkanları’nın ve çok sayıda noterin de bulunduğu 65 kişinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu devam ediyor. Sadece bilgilerine başvuulacağı belirtilen başkanlar dahil gözaltındakilerden hiçbirinin serbest bırakılmaması soruşturmanın genişleyeceği yorumlarını güçlendirdi.
Kapasite çok düşük
Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV ile kurban bayramında 150 bin hayvan kesimi için sözleşme imzalayan MAYET’in, Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü’ne yaptığı resmi bildirim adeta yolsuzluğun itirafı niteliğinde. MAYET Kurban Bayramı’nda toplam 1538 büyükbaş ve 3 bin 450 küçükbaş hayvan kestiğini rapor etmiş. MAYET’in Diyarbakır’daki kombinasının kesim kapasitesinin de günlük 200 büyükbaş ve 2 bin küçükbaş hayvan olduğu ortaya çıktı. VATAN’ın, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası’ndan aldığı MAYET’in kapasite raporuna göre, firmanın Kurban Bayramı’nda ancak 600 büyükbaş ve 6 bin küçükbaş hayvan kestirebileceği belirtildi.
Diğer yandan Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Denizhan Kurt, MAYET’in üretim kapasitesinin düşük olduğunu teyit ederek şunları söyledi: “MAYET, Kurban Bayramı’nda en fazla 900 büyük baş ve 7 bin civarı küçükbaş hayvan kesebilir. Zaten Tarım Bakanlığı’ndan alınan raporda bu ifade geçiyor. Daha fazla yapabilmesi için 24 saat çalışması gerekiyor. Ancak yine de bu sayının çok üstünde bir kesim imkazsız. Sayılar birbirini tutmuyor. Olay duyulmadan bize MAYET tesislerinde 3 gün içerisinde 15 bin kesim yapıldığı yönünde fısıltılar dolaşmıştı. Ama bu bile mümkün değil, çok abartılı bir rakam.”
6 aylık etleri dağıtmışlar
Bu arada savcılığa ihbarda bulunan bir kişi, MAYET’le ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. İhbarcıya göre kurban kesimi ihalelerinde asıl vurgun 2006 ve 2007’de yapıldı. Aynı ihbarcı bu yıl dağıtılan etlerin büyük bölümünün ise 6-7 ay önce kesilmiş etler olduğunu iddia etti.
Savcılıktan garip soru: Neden LÖSEV’e bağışladınız
Kurban kesiminde yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla yürütülen soruşturmada, hayır kurumlarına vekalet vererek kurban kestiren vatandaşlara savcılık talimatıyla garip sorular yöneltildiği öğrenildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin savcılık talimatıyla bağışçıları tek tek telefonla arayarak ya da randevu alarak gittikleri adreslerinde, “LÖSEV’e vekalet vererek kurban vecibenizi yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?” benzeri sorular sorması tepki çekti. LÖSEV adına Hukuk Müşavari Avukat Çilem Bahadır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Bağışçılarımız bu sorulardan büyük rahatsızlık duymaktadır. Bu durum LÖSEV’in manevi şahsiyetinin zedelenmesine yol açarken, bir yandan da aslında tamamen parasız tedavi ettiğimiz, parasız eğitim sağladığımız, maddi ve sosyal desteklerle yaşama bağladığımız binlerce yoksul lösemili ve kanserli çocuğumuz ile ailelerinin hayatını olumsuz etkileyeceği açıktır.” Dilekçede ayrıca soruların LÖSEV ile bağışçıları arasındaki güven ilişkisini zedelediği belirtilerek soruşturmaya “şikayetçi” sıfatıyla katılmak istendiğini bildirildi.
İŞTE O SORULAR
- Kurban kesiminde asıl olan vekalet vererek ya da şahsi olarak kesmektir. LÖSEV’e vekalet vererek kurban vecibenizi yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?
- LÖSEV’e para bağışı da yapabilirdiniz, neden kesim istediniz?
- LÖSEV’e bir daha bağış yapmayı düşünüyor musunuz?
- LÖSEV’e bağışladığınıız kurbanlar yerine ulaşmadı, kasaplarda kaldı. Neden bizzat kesmediniz de vekalet verdiniz?
- LÖSEV size ne vaat etti?
- LÖSEV kesim sonrası etlerle ilgilenmedi. Bu durumu bilseniz yine kestirir miydiniz?