Unutulmaya yüz tutan el sanatlarından keçecilik, Beytepe Sanat Galerisinde açılan sergide yeniden hayat buluyor.
Keçe sanatçısı Hatice Nurgül Begiç Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sanat Galerisinde 25. sergisini Dünya Kadınlar Gününde açtı.
Sanatçının yer yaygısı, pano, şal, takı, giysi ve dekoratif ürünlerin yer aldığı 80 parçadan oluşan keçe koleksiyonu Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergilenen eserlerde geleneksel Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yanı sıra sanatçının kendi özgün tasarımları da yer alıyor.
Serginin açılışına HÜ Türk Halkbilimi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Nebi Özdemir, Doç. Dr. Gülin Öğüt Eker, Kazan Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Yüce ve Kazan’dan bir grup sanatsever ile çok sayıda davetli katıldı..
Sergilenen ürünlerin hem evlerde dekoratif amaçlı hem de bayanlar tarafından aksesuar olarak kullanıldığına dikkat çeken Begiç, keçenin yapılışı hakkında da kısa bilgiler vererek, yünün çeşitli yollarla sıkıştırılmasıyla yapılmış çok kalın dokumadan oluşturulmuş bir tür kaba çözgüsüz kumaş olduğunu söyledi.
Keçenin Türk topluluklarındaki önemine de değinen Sanatçı Begiç, Keçe, Orta Asya’ya özgü gelişme göstermiş ve en eski örneklerini ortaya koymuştur. Keçecilik geleneksel yolla gelişen, usta-çırak ilişkisi ya da babadan oğula bir meslek bırakma geleneğinin sürdürülmesi ile bugüne taşınmış bir el sanatıdır. Günümüzde yurdun belli bölgelerinde sınırlı sayıda usta tarafından geleneksel olarak sürdürülmektedir” diye konuştu.
Nurgül Begiç, keçe sanatının hem araştırmacısı hem de uygulayıcısı olmanın getirdiği tecrübe ve bilginin ışığında hazırladığı Geçmişten Günümüze Konya Keçeciliği adlı kitabının basım aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.
Sanatçı neden keçe sanatı sorusunu ise, “Türklerin geleneksel el sanatlarından olan keçenin gelecek nesillere aktarılması, dünyaya tanıtılması, Türk kadınına öğretilmesi ve akademik ortama taşıyarak daha da gelişmesi ve her eve girmesinin sağlamak” olarak cevaplandırdı.
Türk Keçe Sanatını dünyaya tanıtmayı kendine hedef edinen ve yaklaşık 18 yıldır bu alanda uğraş veren Hatice Nurgül Begiç aynı zamanda Kültür Bakanlığı "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" özeliğine de sahip bulunuyor. Sanatçının gerek yurt içinde ve gerekse de başta Amerika olmak üzere İrlanda, Almanya ve daha birçok ülkede sergi ve workshop düzenledi.