ABD'de kredi kartı borçları yüzde 6,6 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Konut kredisi borçlarında da ödeme sorunlarının artması dünya borsalarında düşüşlere yol açtı.
ABD ekonomisi bir kredi kartı kriziyle karşı karşıya mı? Piyasalar şimdi bu soruya yanıt arıyor.
Ödenmeyen kredi kartı borçlarının yüzde 6,6'ya yükselerek tarihin en yüksek seviyeye çıkması, bu korkuyu artırıyor. Krizin doruk noktasına çıktığı ekim ayında bu oran 5,52 olmuştu.
Aynı şekilde mortgage kredilerinde de gecikme oranı yüzde 3,03'ten yüzde 3,52'ye yükseldi. Daha ziyade yüksek gelirlilerin kullandığı diğer konut kredilerinde bile kredi taksitlerinde gecikme oranı yüzde 1,89'a çıktı.
Küresel ekonomik krizden hızlı çıkış bekleyen ve bu tahminle mart başından bu yana yüzde 40 yükselen New York borsası, bu haberin duyulmasıyla yüzde 2'ye yakın değer kaybetti.
60 bin doları aşan kişi başına borçlulukla dünyanın en borçlu halkı olan amerikalıların yeniden harcamaya başlaması krizden çıkış için büyük önem taşıyor.
Ancak kredi kartı borçlarının bir soruna dönüşmesi hem amerikalıların harcamalarını yakın bir zamanda artırmayacağını göstermesi açısından, hem de finans kuruluşlarının üzerindeki riskleri artırması bakımından kötü haber niteliği taşıyor.
"En kötüsü daha gelmedi"
"Krizde dip göründü mü, iyileşme başladı mı?" tartışmaları sürerken, küresel finans kuruluşlarından temkinli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy, küresel ekonomik krizin en kötü sosyal ve siyasi etkilerinin daha yaşanmadığını söyledi. (CNN Türk)