Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve diğer öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan ve ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının özel okullarda kullanılıp kullanılmadığını denetlemek amacıyla inceleme başlattı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen yazıda, Bakanlığa bağlı özel okullarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulu onaylı programlara göre yürütüldüğü vurgulandı.
Yazıda, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandığı ve bu kademeler için ders kitaplarının MEB tarafından hazırlandığı ifade edildi. Diğer sınıf düzeylerinde ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öncesinde uygulanan programların devam ettiği belirtildi.
Yeni müfredata uygun ders kitapları MEB tarafından hazırlandı Bakanlık, müfredata uygun olarak hazırladığı ders kitaplarını hem devlet hem de özel okullara ücretsiz dağıttı. Yazıda, "Bakanlığımızca dağıtılan ders kitapları dışında ilgili sınıflarda Bakanlık onaylı başka ders kitabı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, tüm okullarda yalnızca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak hazırlanan MEB onaylı kitapların kullanılması zorunludur" ifadeleri yer aldı. MEB ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde de Bakanlık onaylı ders kitaplarının kullanımının zorunlu olduğunun altını çizdi.
Bakanlığın gönderdiği yazıda, özel okullarda MEB tarafından dağıtılan ders kitaplarının kullanılıp kullanılmadığının takibinin yapılması ve bu kitapları kullanmayan okullar hakkında inceleme başlatılması gerektiği ifade edildi.
Ücretsiz ders kitabı kullanımı zorunlu hale getirildi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl şubat ayında yürürlüğe giren yeni mevzuatla birlikte, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm özel okullarda MEB onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılması zorunlu hale getirildi. 16 Şubat'ta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile özel okullarda sadece MEB onaylı ders kitaplarının kullanılması gerektiği belirtilmişti.
Bu düzenleme ile öğrencilerin yanlış bilgi edinmelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tüm özel ve devlet okullarında, MEB tarafından hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan öğretim programları uygulanmakta, ders kitapları bu programlara uygun olarak hazırlanıp yine MEB onayına sunulmaktadır.
Bakanlığın yaptığı düzenlemenin, ortak sınavlar ve ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler açısından önem taşıdığına dikkat çekildi. Bu sınavlarda sorulacak soruların MEB onaylı ders kitaplarından çıkacağı ifade edildi.
Velilerin ekonomik yükü azaltılacak Yeni düzenlemeyle ayrıca, velilerin özel okullarda talep edilen farklı kitaplar nedeniyle ekonomik açıdan zorlanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Özel okullarda okutulacak ders kitapları için sadece MEB onaylı kitapların kullanılması zorunluluğu getirildiği için, veliler farklı kitaplar satın almak zorunda kalmayacak.
Özel okullarda MEB onaylı ders kitaplarının kullanılması sorumluluğu, okul kurucuları, kurucu temsilcileri ve kurum müdürlerine yüklenmiş durumda. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren bu sorumluluğun yerine getirilip getirilmediği denetlenecek.
Cezai yaptırımlar uygulanacak MEB, yeni düzenleme doğrultusunda, özel okullara öğrenci sayısı kadar ücretsiz ders kitabı gönderdi. Ücretsiz ders kitaplarını kullanmayan okullar, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar varan cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.