Kritik MGK toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir" denildi.
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un basın toplantısında “Biz bu konuları Milli Güvenlik Kurulu’na getireceğiz” diyerek gündeme taşıdığı kritik MGK toplantısından çıkan sonuç Ankara kulislerinde şöyle değerlendirildi: "Sonuçta mutabakat var."
Bildirinin detaylarına gelince yapılan analizler şöyle:
Bildiride şöyle denilmişti:
Ayrıca Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik “BEYAN” ve “YAYINLAR”a ilişkin “TEPKİ” ve düşünceler dile getirilmiş bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı “TEYİT” edilmiştir.
PEKİ BU NE ANLAMA GELİYOR?
Beyan ve yayınlar sözü Genelkurmay Başkanı'nın basın toplantısında söylediği "Bazı sızdırmalarla psikolojik savaş yapılıyor" sözüyle uyuşuyor. Demek ki MGK'da asker Genelkurmay Başkanı'nın basın toplantısında kamuoyuna yaptığı açıklamaya MGK'da da dile getirmiş...
Bu faaliyetlerin bir fayda sağlamayacağı vurgulanarak ve teyit edilerek mutabakatın sağlandığı görülüyor. Ayrıca Milli Güvenlik Kurulu'nun bu toplantısında büyük bir tartışma çıkacak beklentileri de bu bildiriyle boşa çıkmış görünüyor...
Toplantının hemen sonrasında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Adalet Bakanı'nın bir araya gelmesi ise şöyle yorumlanıyor: “Bu mini toplantı bazı teknik detayların ve uygulamaların yeniden bir usul ve esasa oturtulması konusundadır.”
İŞTE O AÇIKLAMA
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, “devletin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşüncelerin dile getirildiği” belirtilerek, “bu tür faaliyetlerin ülkeye bir fayda sağlamayacağının teyit edildiği” bildirildi.
Milli Güvenlik Kurulu'nun yaklaşık 8 saat süren toplantısının ardından MGK Genel Sekreterliğince yayınlanan bildiri şöyle:
“Toplantıda, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmış; ülkemizin bütünlüğünü ve milletimizin birliğini ve huzurunu bozmaya yönelik her türlü faaliyete karşı yürütülen mücadelenin, halkımızın güven ve desteği ile sürdürüleceği belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili çalışmalar da gözden geçirilmiştir.
Ayrıca devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir.
Kıbrıs sorunun adil ve kalıcı biçimde çözüme kavuşturulmasının bölgede güvenlik, istikrar ve refahın sağlanabilmesi açısından önem arz ettiği; Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütülmekte olan kapsamlı çözüm müzakerelerini ve bu bağlamda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı çabalarını desteklediği, çözümün; siyasi eşitlik, iki kesimlilik ve eşit statüde iki kurucu devlete haiz yeni bir ortaklık çerçevesinde bulunması, garanti ve ittifak antlaşmalarının devamı, çözümün hukuki güvenlik ve kesinliğinin teminat altına alınması, ilgili tüm tarafların sürece zarar verecek yaklaşımlardan kaçınmaları ve Birleşmiş Milletler süreci ile parametrelerine sahip çıkmaları gerektiği vurgulanmıştır.
Terörle mücadele boyutu dahil, Türkiye-Irak ilişkilerindeki son gelişmeler etraflıca değerlendirilmiştir.”
TOPLANTI SONRASI KÖŞK'TE KRİTİK ZİRVE
Kritik MGK toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Org. Başbuğ, Adalet bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 1 saat 15 dakika süern bir toplantı yaptı.
Köşk'teki 'Çekirdek MGK toplantısı' saat 22:30 civarında sona ererken, Başbakan Erdoğan'ın Başbakanlık Merkez binada Kurmaylarıyla biraraya geleceği öğrenildi.