Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2021 Perşembe - 10:58

Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin altında

Mayıs ayında TÜFE %1,46 olan beklentilerin altında %0,89 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Nisan’daki %17,25 seviyesinden Mayıs ayında %16,59’a geriledi.

Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin altında

ÜFE ise aylık bazda %3,92 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %35,17 seviyesinden Mayıs ayında %38,33’e yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında, ulaştırma %2,56, giyim ve ayakkabı %1,76 ve çeşitli mal ve hizmetler %1,62 en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %1,32 ile eğlence ve kültür, %0,01 ile alkollü içecekler ve tütün gruplarında oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %8,97 ile ana metaller, %8,41 ile ağaç ve mantar ürünleri ve %7,99 ile kok ve rafine petrol ürünleri gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren tek grup %0,22 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzaları ürünlerinde oldu.

Geçtiğimiz ay Dolar / TL tarafına bakıldığında ABD’de beklentilerin çok altında gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ardından açıklanan yüksek enflasyon sonrası, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,72’lere kadar yükseldi. Bazı FED Başkanları tarafından tahvil alımlarının azaltılmaya konuşulması gerektiği söylemlerinin de ön plana çıkması ile Dolar / TL 8,50 seviyelerine kadar çıktı. Hazine Bakanı Yellen ve birçok FED üyesinin yüksek enflasyonun geçici olduğunu iletmesi sonrasında Kur 8,25 – 8,30 seviyesinde dengelenmişti. Geçtiğimiz hafta yurtiçi siyasi gelişmeler ve erken seçim haberlerinin ön plana çıkması ile TL’de sert değer kaybı yaşanmış olup, Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ''Merkez Bankası Başkanı ile görüştüm. Faizleri düşürmemiz lazım. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için rahatlama dönemine girmiş olacağız.'' açıklamaları sonrası Dolar / TL 8,77’yi test etti.

Dün gerçekleşen TCMB’nin yerli ve yatırımcı yatırımcılara yaptığı sunum sonrası kur 8,60 seviyelerinde dengelendi. Kavcıoğlu ‘’ Piyasalardaki erken gevşeme beklentisinin ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası fiyat istikrarı amacına bağlıdır. Enflasyonda %5 hedefi yakalanana kadar politika faizi, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşacak" dedi.

Nisan ayından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın fiyatları, Mayıs ayında da bu hareketlerini sürdürdü. Genel olarak baktığımızda küresel bazda yaşanan enflasyon endişeleri ile birlikte zayıf bir performans sergileyen dolardan da destek alarak bu hareketlenmeleri gerçekleştiren altın, Temmuz 2020’den beri en kazançlı aylarından birini geride bıraktı. Diğer yandan küresel bazda yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren emtia fiyatları da yakından takip ediliyor. Altın kanadında net uzun pozisyonlar incelendiğinde 2021 yılındaki en yüksek seviyelerin test edildiği görülüyor.

TCMB’nin 17 Haziran’da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi coronavirüs salgını, jeopolitik riskler ve siyasi konular ile bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. TCMB, son toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde %19,00 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde ‘sıkı duruş’ yerine ‘mevcut duruş’ yazılması dikkat çekerken, metne "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut para politikası duruşu sürdürülecektir’ ifadesi eklendi. Bu kapsamda 17 Haziran’da PPK’da faizde değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artırımı ile alakalı son açıklamaları sonrasında olası bir faiz indirimde TL varlıklarda sert bir değer kaybı yaşanabileceğini düşünüyoruz.

Kaynak:İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Coronovac, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylandı
 
Şirket kurmak için 10 soru 10 cevap
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi güne düşüşle başladıktan sonra yönünü ...
Yurt içinde açıklanacak enflasyon rakamları ön planda
Son dönemde enflasyon endişeleri ile ekonomik toparlanma arasında sıkışan ...
Türkiye: Enflasyonda artan riskleri takip etmeyi sürdürüyoruz
Mayıs ayından sonra enflasyonun tepe noktası ve dezenflasyon projeksiyonları ...
 
Kurdaki yükseliş borsayı nasıl etkileyecek?
Avrupa’da salgının kontrol altına alınması ve büyümenin canlanmasının ...
Altın 1900 dolar/onsu altına geri döndü
Paladyum da platin gibi günü yeşilde kapatan bir diğer kıymetli maden ...
Küresel piyasalar
Avrupa özelinde öne çıkan finansal ve makro gelişmeler ışığında satıcılı seyir görüldü.
 
Piyasalarda bugün
Moody’s Türkiye değerlendirmesi Cuma açıklanacak.
Normalleşme adımları
Data akışının sakin olduğu ilk işlem gününde ön plana çıkan iki veri bulunmaktaydı.
Yasakta son gün
Yeni haftada oldukça kritik gelişmeler bulunuyor. Özellikle ABD ve yurtiçi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri