Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2021 Cuma - 12:34

Merkez bankalarının gözünden 2022

Son iki gün içerisinde Fed, ECB ve BOE’nin Para Politikası Kurulu toplandı. Geçen ay enflasyon geçici diyen 3 merkez bankası, bu ay enflasyonu gerekçe göstererek sıkılaştırma kararı aldılar.

Merkez bankalarının gözünden 2022

Son iki gün içerisinde Fed, ECB ve BOE’nin Para Politikası Kurulu toplandı. Geçen ay enflasyon geçici diyen 3 merkez bankası, bu ay enflasyonu gerekçe göstererek sıkılaştırma kararı aldılar. Dünyada Ekim’den Kasım’a yıllık enflasyonda büyük bir ivme artışı olmadığı, DSÖ’nün çok bulaşıcı ve endişe verici olarak tanımladığı Omicron varyantının ekonomik belirsizlik yarattığı bir ortamda BOE sürpriz bir şekilde faiz artırdı. İngiltere Omicron varyantı nedeniyle ekonomik kısıtlamalar açıklamıştı, bu kısıtlamaların 2 milyar $ bir ekonomik kayba neden olacağı gerekçesi ile BOE’nin Şubat ayında faiz artırması bekleniyordu. Fed ve BOE’nin sürpriz sıkılaştırma kararları aslında 2022’ye bakışlarından kaynaklanıyor. Gelişmiş merkez bankaları artık gelinen noktada; ekonomik büyüme ve istihdamın yeni varyantlara rağmen sürdürülebilir olduğunu, ekonomiyi zarara uğratmadan para politikasını sıkılaştırabileceklerini düşünüyorlar. Hayat nasıl normalleşmeye başladıysa merkez bankalarının da normalleşmesi aslında işlerin yolunda gittiğini göstermektedir.

TL’de kırılganlık artmaya devam edebilir. TCMB dünkü faizi indirimi sonrasında indirilecek bir alanı kalmadığını, şu ana kadar alınmış olan kararların birikimli etkilerini 2022’nin ilk üç ayında takip edileceğini açıkladı. Alınmış kararların birikimli etkileri, enflasyonu ilk çeyrekte %37.7’ye ve ikinci çeyrekte %40’a çıkartmasını bekliyoruz. Bu enflasyon verilerine göre TCMB Mayıs ayına kadar politika faizini sabit tutması durumunda %6 olan negatif reel faiz %26’ya yükselecektir. 2022’nin ilk yarısında Fed’in faiz artırım süreci ve TL’de kırılganlıklar, enflasyonu daha üst bir noktaya taşıyabilir. Bu nedenle TCMB’nin faiz indirimini durdurmuş olmasının TL’de kırılganlıkları sonlandırmasını beklemiyoruz. 15.20-15.89 direnci önemli olacaktır, 15.89’un kırılması 17.82’ye doğru bir fiyatlamaya neden olabilir.

Dolar artıyor, BIST100 kovalıyor. BIST100 kurda yaşanan dalgalanma ile birlikte 143$-149.79$ arasında hareket etti ve gün içi en yüksek noktadan kapandı. BIST30 ay başından bu yana BIST100’e göre %5 daha fazla getiri sağladı, dolayısıyla dolara göre değerini daha fazla korumuş oldu. Kurun yükselmesini ve Borsa İstanbul’un da kuru takip etmesini bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2263 ve 2250, direnç seviyelerimiz 2355 ve 2450 seviyeleridir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Seans içi düzeltmeler ile rekorlar devam ediyor. 2413-2494 arasında yatay trend içerisinde dengelendikten sonra  güçlü trend dün de devam etti. Seans içi destek ve ortalama noktası 2613’den yükselmektedir. Dünkü yükseliş sonrasında 2613-2650 arasında dengelenme 2700’e doğru dünkü yükselişin devamını getirebilir. 2613 desteğinin kırılması kısa vadeli kar realizasyonunu tetikler.

Aralık vadeli Dolar/TL.  TCMB’nin faiz indirimi 15.88’e kadar yükseliş getirirken kapanış 15.84’den gerçekleşti. 15.40’dan yükselen kanal destekleri kesişip yükselirken, 16.04-16.24-16.42 dirençler olarak sıralanıyor. Güçlü ivmenin devamında 16.04 direncine doğru yükselişin devamını bekliyoruz.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in karbon piyasasında işlem hacmi 695 milyon dolara ulaştı
 
Resmi Gazete başlıkları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
TÜRKİYE: Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararına çevrilmişti. TCMB beklenildiği ...
TCMB, ECB ve BoE’den sürpriz kararlar
BoE faiz oranını 0,15 puan yükseltti, TCMB politika faizinde 1 puan indirime gitti.
FED şahinleşiyor gözler TCMB’de
Borsa İstanbul karışık seyir hakimdi. Güne güçlü alıcılı başlangıç yapan ...
 
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Yurt içi piyasaların merakla beklediği sorunun cevabı bugün saat 14:00'da ...
Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında olacak
Fed varlık azaltım hızını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseltirken, ...
Söz merkezde
3 Kasım 2021'deki FED toplantısı sonunda toplamda aylık 120 milyar dolar ...
 
Merkez bankaları sezon finali
FOMC toplantısından gelecek açıklamalar beklenirken ve üretici fiyat endeksi, ...
Günlerden FED
Akşam 22:00’da yapılacak FED toplantısının ardından Başkan Powell 22:30’da konuşma gerçekleştirecek.
Küresel risk iştahı ve kurlardaki seyir
Yurt içinde kur cephesinde volatilite ve yükseliş eğilimi devam ederken, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri