Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2021 Salı - 11:38

Merkez faizi sabit tutabilir mi?

TCMB Yatırımcı Toplantılarını yerliler için sabah, yabancılar için öğleden sonra yapmaktadır. Sunumlar aynı içerikte olup, sorulan farklı sorulara verilen cevaplara göre farklı bilgiler edinilmektedir.

Merkez faizi sabit tutabilir mi?

TCMB Yatırımcı Toplantılarını yerliler için sabah, yabancılar için öğleden sonra yapmaktadır. Sunumlar aynı içerikte olup, sorulan farklı sorulara verilen cevaplara göre farklı bilgiler edinilmektedir. Yerliler ile yapılan yatırımcı toplantısında 2022’nin ilk yarısında faiz değişikliği olmayacağının sinyali sorulan sorular çerçevesinde verilmişti. Dün Credit Suisse yayınladığı raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmama olasılığı arttı” dediği yer aldı. TCMB’nin 8 yıl aradan sonra bir haftada iki kere doğrudan döviz müdahalesi yapmış olması, Cuma günü açıklanan Kasım ayı TÜFE-B ve TÜFE-C yıllık bazda ortalamaların yeniden yukarı yönelmiş olması TCMB’yi faizi sabit tutmaya yöneltebilir. Başkan Kavcıoğlu, ticari kredilerin halen istenen düzeyde artış göstermediğini ve ortalamaların altında olduğunu da açıklamıştı. Dün TCMB’nin faizi sabit tutabileceğine yönelik beklenti ihtimali borsada döviz geliri olan şirketlere kar realizasyonu getirirken, bankacılık sektörüne alım geldi. TCMB faiz kararı beklentileri, bankacılık ve sınai hisseler arasında bu tür farklı fiyatlamalara yol açabilir.

Dolar/TL’de volatilite azaldı. TCMB’nin doğrudan dövize müdahaleleri ardından 16 Aralık’ta politika faizinin sabit kalabileceğini yönelik raporların çıkması kurda yaşanan volatiliteyi düşürdü. Bugün için destek seviyelerimiz 13.46 ve 13.29, direnç seviyelerimiz 13.90 ve 14.02 seviyeleridir.

Kur volatilitesi düşünce bankalar ön plana çıktı. Kurda yaşanan volatilitenin düşmesi Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinin ve ticaret sektörünün ön plana çıkmasını sağladı. Kurda yaşanan yükselişten faydalanan sektörler ise dün düştü ya da endeksin gerisinde bir performans gösterdi. Türk lirasının değer kazanımı artarsa döviz geliri olan şirketlerde düzeltme ve kurdan olumsuz etkilenen sektörlerde tepki alımlarını görebiliriz. Dün gün içi endekste yaşanan sıkışma gün sonunda yukarı yönde kırıldı. Destek seviyelerimiz 1920 ve 1880, direnç seviyelerimiz 1953 ve 1963 seviyeleridir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Seans içi ortalamaların yükselmesinin desteği ile yükselen kanal direnci olan 2129’a doğru yükseliş devam ediyor. Mavi ortalama 2010 seviyesinde yükselerek kanal trendi ile kesişti ve ana destek 2010’da oluştu. 2082’nin bugün gün içi destek olarak çalışmasını ve 2129 direncine kademeli yükselişin devamını bekliyoruz.  Sırasıyla diğer destek seviyelerimiz 2044 ve 2010’dan yükselmektedir.

Aralık vadeli Dolar/TL.  Seans içi ortalamaların yatıklaşması, kısa vadede yatay trende geçişi işaret etmektedir. Kırmızı ortalama 13.87 ve mavi ortalama 13.70’de destek olmaktadır. 13.70-14.14 arasında yatay trend izlemesini ve ortalamalarda bulunan desteklere geri çekilmesini beklemekteyiz.

Kaynak:ÜNLÜ & Co 
Hibya Haber Ajansı

 
Biden ve Putin görüşme gerçekleştirecek
 
“Uzamış Covid Sendromu”nda düzenli ve yakın takip önemli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Biden ve Putin görüşme gerçekleştirecek
Biden ve Putin 18:00 ‘da video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirecek
Dolar / TL haftaya 13,80 seviyesinden başlıyor
Geçtiğimiz hafta Türk Lirası, dolar kaşısında yaklaşık %11, Eylül ayından ...
Mevcut gündemler ile yeni hafta
ABD’de Kasım ayı tarım dışı istihdam rakamları 550 bin artış beklentisine ...
 
Dolar Türk lirası zirveye yakın
Dolar / Türk Lirası yükseliş eğilimini koruyor.
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
Fed’in finansal piyasa yaklaşımı
Finansal piyasalarda Fed’in mevcut gelişmelere vereceği tepki elbette ...
 
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %54,62, aylık %9,99 arttı
Yİ-ÜFE (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %9,99 bir ...
Türkiye: Enflasyon liranın düşmesiyle 2018’den beri en yüksek seviyeye çıktı
Türkiye’de tüketici fiyatları Kasım ayında %3,51 (medyan beklenti %3) ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde TCMB tarafından yayınlanan verilerde 26 Kasım’da yabancıların ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri