Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2020 Pazar - 09:58

Otomotiv ihracatı haziranda yeniden 2 milyar doları geçti

İhracatın lider sektöründe pandeminin olumsuz etkileri azalmaya başladı.

Otomotiv ihracatı haziranda yeniden 2 milyar doları geçti

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv sektörü normalleşmenin başladığı haziran ihracatında düşüş yaşasa da iki aylık aradan sonra yeniden 2 milyar doların üzerine çıkarak Covid-19’un olumsuz etkisinin azalmaya başladığını gösterdi. Otomotiv ihracatı haziranda yüzde 8 azalışla 2 milyar 16 milyon dolar oldu.

 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Mevcut pazarlarda güçlenmenin yanında, alternatif pazarlara yönelik çalışmalarımızın meyveleri haziranda da kendini gösterdi. İsrail’e yüzde 137, Mısır’a yüzde 131 ve Brezilya’ya yüzde 399 oranında yüksek artışlar kaydettik. Ülke grubunda Ortadoğu Ülkeleri ve diğer Avrupa Ülkelerine de yine yüzde 62’ye varan oranlarda artış yaşadık.”

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı, normalleşmenin başladığı haziran ayında düşüş yaşasa da Covid-19 salgınının olumsuz etkisinin azalmaya başladığını gösterdi. Mayıs ayında yüzde 56 düşüşle 1 milyar 203 milyon dolar ihracat yapan sektör, haziranda ise tek haneli düşüşle iki aylık aradan sonra yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı. OİB verilerine göre, otomotiv endüstrisi ihracatı haziranda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak 2 milyar 16 milyon dolar oldu. Bayram tatilinin etkisiyle işgünü sayısının haziranda dört gün fazla olması da ihracat düşüşünün tek hanede kalmasında etkili oldu. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan sektörün, ihracat payı ise yüzde 15 oldu. Sektörün Ocak-Haziran dönemindeki ihracatı ise geçen yıla kıyasla yüzde 29,5 düşüşle 10,8 milyar dolar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “İhracatımızı her koşulda artırmaya yönelik çabalarımız tüm hızıyla sürüyor. Mevcut pazarlarda güçlenmenin yanında, alternatif pazarlara yönelik çalışmalarımızın meyveleri haziran ayında da kendini gösterdi. İsrail’e yüzde 137, Mısır’a yüzde 131 ve Brezilya’ya yüzde 399 oranında yüksek artışlar kaydettik. Ülke grubu bazında ise Ortadoğu Ülkeleri ile Sırbistan, Norveç, İsviçre, Kuzey Makedonya gibi AB dışı ülkelerin yer aldığı diğer Avrupa Ülkeleri ülke gruplarına yüzde 62’ye varan oranlarda artış yaşadık” diye konuştu.

 

Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 3 arttı

Haziranda ürün grupları bazında Binek Otomobil ihracatı yüzde 9 azalarak 785 milyon dolar olurken, Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 3 artarak 722 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 35,5 azalarak 262 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı ise yüzde 43 artarak 164,5 milyon dolar oldu.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde ise Binek otomobiller ihracatı yüzde 25 azalarak 4 milyar 296 milyon dolar, olurken, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 40 oldu. Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 26, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 43, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 32 ve diğer ürün grupları altında yer alan Çekiciler ihracatı da yüzde 48 geriledi.

Haziran ayında Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 12 azalma görülürken, önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 20, İtalya ve Birleşik Krallık’a yüzde 19’ar, Cezayir’e yüzde 67 ihracat düşüşü görülürken, İspanya’ya yüzde 79, Romanya’ya yüzde 12, ABD’ye yüzde 20, Polonya’ya yüzde 14 ve Slovenya’ya yüzde 28 ihracat artışı yaşandı. Binek otomobillerde Fransa’ya yüzde 32, İtalya’ya yüzde 39, Birleşik Krallık’a yüzde 29, İspanya’ya yüzde 39, Hollanda’ya yüzde 63 ihracat düşüşü yaşanırken, Almanya’ya yüzde 20, İsrail’e yüzde 166, Slovenya’ya yüzde 60, Mısır’a yüzde 163 ihracat artışı görüldü. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Almanya ve İtalya’ya yüzde 63, Birleşik Krallık’a yüzde 31, Fransa’ya yüzde 36, Hollanda’ya yüzde 97 ihracat düşüşü, Slovenya’ya yüzde 44, Belçika’ya yüzde 103, ABD’ye yüzde 12 ihracat artışı yaşandı. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise Almanya’ya yüzde 101, Fas’a yüzde 189 ihracat artışı, Fransa’ya yüzde 25 ihracat düşüşü görüldü.

 

Almanya’ya ihracat yüzde 8 geriledi

Haziranda endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya’ya ihracat yüzde 8 gerileyerek 292 milyon dolar olurken, Fransa’ya yüzde 28 düşüşle 253 milyon dolar, İtalya’ya ise yüzde 37 düşüşle 134 milyon dolar oldu. Yine Birleşik Krallık’a yüzde 25, Polonya’ya yüzde 19, Hollanda’ya yüzde 75 düşüş yaşandı. Haziranda Slovenya’ya ise yüzde 45, Belçika’ya yüzde 35, ABD’ye yüzde 14, İsrail’e yüzde 137 ve Romanya’ya da yüzde 10 ihracat artışı yaşandı.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde ise ilk üç büyük pazardan Almanya’ya yüzde 29 düşüşle 1 milyar 557 milyon dolar ihracat olurken, Fransa’ya yüzde 33, İtalya’ya yüzde 42 düşüş kaydedildi. Mısır’a ihracat ise yüzde 45 arttı.

 

AB’ye ihracat düşerken, Orta Doğu’ya yüzde 62 arttı

Haziranda ülke grubu bazında yüzde 72,3’lük payla en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkeleri’ne ihracat da yüzde 17 düşüşle 1 milyar 457 milyon dolar oldu. Ortadoğu Ülkelerine ise yüzde 62, Diğer Avrupa Ülkelerine de yüzde 56 ihracat artışı yaşandı. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde ise AB ülkelerine ihracat 8 milyar 69 milyon dolar olurken, Afrika Ülkelerine yüzde 21, Ortadoğu Ülkelerine de 23 düşüş görüldü.


Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 206’ya ulaştı
 
Pandemide güvenli ve uygun fiyatlı tatil nasıl yapılır?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nisanda Covid-19 ile daralan sektör haziranda teşvik paketi ile rahatladı
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen ...
Yurt içinde enflasyon rakamları takip edilecek
Aşı çalışmalarına ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD’de güçlü gelen ekonomik ...
Petroldeki toparlanma devam eder mi?
Petrol fiyatlarındaki düşüş bu hafta gelen olumlu ekonomik veriler ve ...
 
ABD piyasaları kapalı, gözler Türkiye enflasyon verisinde
Yurtiçinde dün BIST100 endeksi güne pozitif bir başlangıç yaptı. (A1 Capital)
ABD'de tarım dışı istihdam olumlu geldi
Parasal Duruş Ana Eğilime Dair Göstergeler Dikkate Alınarak Enflasyondaki ...
Haziran’da normalleşme koşulları işe dönüşü hızlandırdı
ABD’de Haziran ayında 3 milyon artması beklenen istihdam 4,8 milyon artarken, ...
 
ABD istihdam rakamları bekleniyor
Korona virüs tedavisinde aşı çalışmalarının umut verici sonuçlar doğurduğuna ...
Kırsal kalkınmaya son 2 yılda 855 milyon lira hibe verildi
Bu yıl ise 2745 projeye 970 milyon lira destek sağlanacak.
Küresel durgunlukta ayrışan Türkiye
Türkiye’de ise Volkswagen korona virüsün etkileri nedeniyle Türkiye'de ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri