Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
15 Mayıs 2020 Cuma - 13:39

Piyasalar son işlem gününe ılımlı giriyor

Ekonomiler küresel çapta kademeli olarak açılıyor olsa da özellikle Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından korona virüsün yarattığı tahribatın ortadan kalkmasının uzun zaman alacağına ilişkin tahminlerin güç kazanması ve ABD-Çin gerilimi varlık fiyatlarının hafta içinde belirgin şekilde güç

Piyasalar son işlem gününe ılımlı giriyor

Ekonomiler küresel çapta kademeli olarak açılıyor olsa da özellikle Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından korona virüsün yarattığı tahribatın ortadan kalkmasının uzun zaman alacağına ilişkin tahminlerin güç kazanması ve ABD-Çin gerilimi varlık fiyatlarının hafta içinde belirgin şekilde güç kaybetmesine neden oldu. Riskler geçerli kalmaya devam etse de haftanın son işlem gününe girerken normalleşme adımlarına odaklanan ABD borsalarının pozitif kapanışının genele yayılan bir etki yarattığını görüyoruz. TL ise pozitif haber akışının desteği ile kazanımlarını ileri taşımaya devam ediyor.

Diğer taraftan ekonomilerin görünümüne ilişkin belirsizlik yüksek seyrettiği için verilerin ortaya koyacağı tablonun önem derecesinin arttığını söylemek de mümkün. Bu noktada, ABD’den gelecek Nisan ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları bugün piyasalarda volatilite yaratma potansiyeli taşıyor. Ortalama beklenti her iki verinin de %11’in üzerinde geri çekileceği yönünde. Yurtiçinde ise TCMB’nin açıklayacağı Mayıs ayı beklenti anketini izleyeceğiz. Ankette özellikle gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde politika faizine ilişkin tahminlerin ne yönde değiştiğini görme şansı bulacağız.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 100 binden uzaklaşmamaya gayret ediyor. TL’deki değer kazanımlarının da desteğini arkasına alarak hafta başından bu yana yurtdışındaki zayıflığa karşın dirençli bir görünüm sergileyen BIST-100 endeksi 100 bin seviyesinin altına sarkmaya başlasa da kayıplarını limitli tutmaya çalışıyor. ABD borsalarının pozitif kapanışının ardından bu sabah Asya borsalarının daha limitli de olsa ağırlıklı olarak değer kazanımı ile işlem görmeleri Borsa İstanbul’da da iyimser bir eğilim görebileceğimize işaret ediyor. Dolayısıyla haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul’un 100 bin seviyesinin üzerinde kapanış yapıp yapamayacağına odaklanacağız.  

EUR/USD 1,08’in altına sarkmaya başladı. Son birkaç günde riskten kaçış eğiliminin yeniden artması parite üzerinde de etkisini gösterirken özellikle Trump’ın güçlü doları destekleyen açıklamalarının ardından bir kez daha 1,08’in altına doğru geri çekilmeler yaşandığını görüyoruz. Satış baskısı 1,0750 ana desteğinin üzerinde karşılandıkça büyük resimde ciddi bir bozulma olmayacağı gibi bu durum paritenin olası tepki alımları ile yönünü yeniden yukarı çevirmesini de sağlayabilir. Ancak içinde bulunduğumuz konjonktürde paritedeki değer kazanımların bir trende dönüşmesini beklemiyoruz. Kaldı ki 1,0750’nin kırılması durumunda paritedeki baskının daha ileri boyutlara taşınması şaşırtıcı olmayacaktır.

TL küresel risklere rağmen değer kazanma eğilimini koruyor. Son birkaç işlem gününde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden belirgin şekilde pozitif ayrışan TL, dolar karşısında 7,00 seviyesinin altına indikten sonra da iyimserliğini sürdürüyor. Reuters’da yer alan haberde Türkiye’nin yurtdışından swap hattı sağlamak için görüşmeler yaptığının belirtilmesinin ardından kurda TL lehine hareketin giderek belirginleştiğini görüyoruz. 6,90’ın altındaki kapanışlar teknik açıdan TL’ye daha fazla destek verecektir. Öte yandan Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi %2,8 artış beklentilerinin aksine %2 oranında geriledi. Böylece üç aylık ortalama yıllık büyüme %8,5 seviyesinden %4,4 seviyesine gerileyerek ikinci çeyrek verileri öncesinde üretimde belirgin şekilde ivme kaybı olduğuna yönelik sinyaller verdi.

Risk iştahındaki düşüş ons altını yukarı taşıyor. Fed’in negatif faiz oranlarına sıcak bakmamasının yanında korona virüsünün ekonomi üzerinde yarattığı tahribatın iyileşmesinin uzun bir süre alacağına yönelik görüşün giderek ağırlık kazanması ons altında yukarı yönlü eğilimin sürmesini sağlıyor. Bu kapsamda ons altının kısa vadede önemli direnç noktalarından biri olan 1730 doların üzerini test etmeye başladığını görüyoruz. Zayıf makroekonomik veriler eşliğinde küresel büyümeye yönelik soru işaretlerinin devam etmesi durumunda ons altında yukarı yönlü hareket alanının korunma potansiyeli artacaktır.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
İkinci dalgayı beklerken
 
Uzaktan eğitim faydalı mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci dalgayı beklerken
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,476,173 – tedaviye pozitif ...
Gram altın yatay hareketine devam ediyor
Kur tarafında satış baskısı ile aşağı yönlü hareket devam ederken dün ...
Bakan Pakdemirli'den Dünya Çiftçiler Günü mesajı
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ...
 
Ekonomi verileri salgın gölgesinde açıklanmaya devam ediyor
ABD'de TÜFE Nisan'da aylık yüzde 0.8 düşerken yıllık bazda artış ise yüzde ...
Türkiye sabit getirili ve kısa vadeli yatırımı tercih ediyor
Mercer, Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya'da yaklaşık 5,2 trilyon ...
Covid-19 çiftçileri tekrar milletin efendisi yaptı
Türkiye'de tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege İhracatçı ...
 
Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?
Altının yükseliş dinamiklerine baktığımızda, petrolün tarihi düşük seviyelere ...
18 yılda 587 hidroelektrik santrali hizmete aldık
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 18 yılda 587 Hidroelektrik ...
Dezenfektan ve kolonya cari açığa da ilaç oldu
Türkiye’nin üretimden gelen gücü pandemi döneminde bir kez daha gün yüzüne ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri