Tutuksuz sanıklar da katıldı
DAVANIN başlamasıyla birlikte sanık yakınları da Silivri’ye akın edince ilginç görüntüler oluştu. İlk duruşmaya, aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Ferda Paksüt’ün de bulunduğu 28 tutuksuz sanık katıldı.
3. iddianame tamamlandı
BU arada Ümraniye soruşturması kapsamında 52 şüpheli hakkında hazırlanan ve 1454 sayfadan oluşan 3. iddianame de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mahkemeye gönderildi.
Tuncay Özkan’a tezahürat
Silivri’de toplanan gruplar, “Hukuk ve adalet için, Tuncay Özkan için ve tüm yurtseverlerimiz için” yazılı pankartlar taşıyıp marşlar söyledi.
Silivri hareketlendi
İkinci Ümraniye davası dün başladı. Duruşmada kimlik tespiti sırasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bazı izleyicilerin Tuncay Özkan’ı alkışlamasına kızan hakim, “Hepinizi dışarıya attırırım” uyarısında bulundu
Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Ümraniye soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianameyle haklarında dava açılan emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılanmasına dün başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan 740 kişi kapasiteli salonda görülen davanın ilk duruşmasına, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık katıldı. Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, gazeteci Emin Şirin ve Ferda Paksüt’ün de aralarında olduğu 28 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık emekli orgeneral Şener Eruygur’un, sağlık durumuna ilişkin mahkeme heyetine rapor gönderdiği öğrenildi. Dünkü duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldı.
İkametgahı Silivri
Tutuklu sanıklardan Tuncay Özkan da kimlik tespiti sırasında Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün’ün ikametgah adresini sorması üzerine, ikametgahının Silivri Cezaevi olduğunu ifade etti. Üniversite mezunu olduğunu belirten Özkan, Yeni Parti Genel Başkanı olduğunu ve gazetecilik yaptığını bildirdi. Bu sırada duruşma salonunun izleyici bölümünde oturan bazı kişiler, Özkan’ı alkışladı. Başkan Şengün de, “Burası duruşma salonu, hepinizi dışarı attırırım” diyerek uyarıda bulundu.
Özkan’dan eleştiri
Tuncay Özkan, Köksal Şengün’ün alkışlayan izleyicileri uyarmasını eleştirdi. Özkan, “Bazı televizyon kanallarının kişilik haklarımıza hakaret etmesine izin veriyorsanız, neden izin veriyorsunuz. Ama buradaki insanlara kızıyorsunuz. Bu insanlar bize değil, vatana, ahde vefaya, Mustafa Kemal’e aşklarını anlatmaya geldiler. Bu insanlara kızıyorsunuz. Ben terörist değilim, ben Mustafa Kemal’in askeriyim” şeklinde konuştu. Özkan’ın bu sözlerinin de bazı izleyiciler tarafından alkışlanması üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, “Çağır askeri” talimatıyla jandarmaları çağırdı. Bunun üzerine Özkan, “Bunu yaparsanız gerçekten tarafgir olmuş olursunuz. Bunu yapmayın Başkan” dedi. Bunun üzerine Şengün, Özkan’ı birkaç defa “sakin olun” diyerek uyardı. Özkan da, “Ne suç işlemişim söylenmesini istiyorum. Ben AKP iktidarının gitmesi için her şeyi yaparım. Ben muhalifim. Erdoğan iktidarının, Tuncay Özkan veya başkalarını susturmak için ağzına bant çekmesine, Türkiye’yi çöle çevirmesine izin vermeyin” dedi.
Profesyonel suçluyum
Tutuklu sanıklardan Gürbüz Çapan da Başkan Şengün’ün mesleğini sorması üzerine şöyle konuştu: “Doktorum. Ben suç işlerim. Türkiye’de ne kadar suç varsa ben işlerim. Daha önce Dev-Yol sanığı olarak yargılandım. Ümraniye çıkar, oraya sanık yaparlar. Mafya diye yargılandım. Profesyonel suçluyum. 10 yıldır mahkemelerdeyim. Bütün gelirimi avukatlarımla beraber paylaşıyoruz.” Bu arada avukat Cavit Subaşı’nın uyarısı üzerine salona kurulan 360 derecelik kameralarla Mahkeme Başkanı Köksal Şengün başta olmak üzere herkesin önündeki el yazması notlara kadar gürüntülenip, kopyalanabileceği ortaya çıktı.
Tolon’dan reddi hakim talebi
Öte yandan, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı Köksal Bayraktar, reddi hakim talebinde bulundu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de, ikinci Ümraniye davasının birinci ile birleştirilmesini talep etti. Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz’in tutuklanmasını isteyen Pekgüzel, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un, Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek sağlık durumlarına ilişkin rapor alınmasını istedi.
6 Ağustos’a ertelendi
Duruşmanın ardından Başkan Şengün, bir kısım sanıklar ve müdafilerinin, mahkemenin bir üyesini ve mahkeme heyetinin tamamını reddettiklerinin anlaşıldığını belirtti. Şengün, reddi hakim talebi görüşülünceye kadar bu oturumda gerek sanıklar ve müdafileri gerekse iddia makamı tarafından ileri sürülen diğer talepler hakkında karar verilmeyeceğini açıkladı. Köksal Şengün, üçüncü Ümraniye iddianamesinin incelenmesi için duruşmanın 6 Ağustos’a ertelendiğini belirtti.
Ünlü isimleri ağırladı
İkinci Ümraniye davasının ilk duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan 740 kişi kapasiteli salonda görüldü. Duruşmada, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün de aralarında bulunduğu davanın tutuksuz sanıkları da hazır bulundu. (AA)
Adalete güvenimizi kaybetmemeliyiz
İkinci Ümraniye davasının tutuksuz sanıklarından Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt “ün eşi Ferda Paksüt, sanık sıfatıyla yargılanmaktan korkmadığını söyledi. Duruşmada verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ferda Paksüt, “Bu işin gerçeğinin adil yargılama sonunda ortaya çıkacağına inanıyorum. Bağımsız Türk adaletine güvenimizi asla kaybetmemeliyiz. Ön yargılı olmamalıyız. Spekülasyonlar yaratmamalıyız. Türkiye bir hukuk devletidir ve öyle kalacaktır “ diye konuştu.
Ben çok rahatım
“Duruşmaya eşi ve çocuğu ile geldiğini“ hatırlatan bir gazetecinin, “Bu bir şeye mi işaret yoksa dayanışma mı?” sorusuna Paksüt, ”Hayır. Çocuğum hukuk son sınıf öğrencisi. Onun da bunu izlemesini istedim yanıtını verdi. Paksüt, duruşma salonunda çok rahat olduğunun hatırlatması üzerine de ”Bu, eğitimci kimliğimden ve diplomat eşi olmamdan kaynaklanıyor. Sosyal bir insanım diye konuştu. Bir gazetecinin, “Sanık olmaktan korkmuyor musunuz?” yönündeki sorusuna “Hayır” diyen Ferda Paksüt, “Rahat mısınız?” sorusunu da ” Rahatım, çünkü ben Türk adaletine güveniyorum” şeklinde cevaplandırdı.
Sanıklara destek verdiler
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde toplanan bazı gruplar, sanıklara destek verdi. Davanın tutuklu sanıklarından gazeteci Tuncay Özkan’ın genel başkanı olduğu Yeni Parti ve Biz Kaç Kişiyiz Platformu üyesi yaklaşık 500 kişilik grup, sabahın erken saatlerinde cezaevi önüne geldi. Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, Tuncay Özkan’a özgürlük istedi. Bu arada, sanıkları destekleyen İşçi Partili bir grup ile davayı destekleyen karşı grup, cezaevi önünde ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.
Üçüncü iddianame mahkemeye sunuldu
Ümraniye soruşturması kapsamında 52 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye
gönderildi
Ümraniye soruşturması kapsamında 37’si tutuklu 52 şüpheli hakkında hazırlanan üçüncü iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede, 12 Haziran 2007 tarihinden itibaren el konulan veya bulunan silah ve mühimmatın dökümü de yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “17 Temmuz 2009 tarih ve 2009/565 sayılı üçüncü iddianame, 20 Temmuz 2009 tarihinde UYAP sistemin üzerinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilmiştir” denildi.
1454 sayfa
İddianameyle ilgili teknik bilgilere de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “1454 sayfadan ibaret iddianame ile 52 şüpheli hakkında dava açılmış olup, bunların 37’si halen tutuklu olup, tutuklamalar 10 Ocak 2009 ile 17 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Şüphelilerden tutuklanan 4 kişi daha sonra tahliye olmuş, 11 şüpheli de hiç tutuklanmamıştır. İddianamenin giriş bölümünde örgüt çerçevesinde daha önce yapılan soruşturmalar ve açılan davalar özetlenmiş, örgütün gerçekleştirmeyi planladığı eylemler, gerçekleştirdiği eylemler, suikast planları ve el konulan silahlar anlatılmıştır.” Açıklamada, yasalara göre soruşturmanın içeriğinin açıklanamayacağına da vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi: “İddianame mahkemece kabul edilinceye kadar, soruşturma içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmesine imkan bulunmamakta ve gizlilik kuralı devam etmektedir.”
Süreç nasıl işleyecek
Üçüncü Ümraniye iddianamesi de önceki davalarla ilgili fiili ve hukuki irtibatı sebebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme, daha önceki iddianamelerden teknik olarak ayrılan 1454 sayfalık iddianameyi 15 günde inceleyerek ya kabul edecek ya da savcılığa geri gönderecek. Mahkeme heyeti, kararını 4 Ağustos’a kadar açıklayacak.