Geçen hafta Amerikan endeksleri Fed yetkililerinin açıklamalarına istinaden önümüzdeki dönemde faiz artışlarının devam edeceği beklentileriyle %1,4-1,7 arasında düşüş kaydetti. Avrupa'da Euro Stoxx 50 endeksi de %-2,8 değişimle haftayı sonlandırdı. Faizler tarafında ise güçlü görüntü korundu. 2 ve 10 yıllık sırasıyla %4,75 ve %3,74'den haftayı kapattılar. Dolar endeksi (DXY) haftanın son işlem gününde yükselişe geçti ve haftayı %0,6 yükselişle 102,9'dan kapattı. Fed'in bir sonraki toplantıda faizleri 25 baz puan artırılabileceği beklentisi %72 seviyesinde bulunuyor. Ek olarak, Brent petrol haftayı %2,5 gerilemeyle 74,4'ten sonlandırdı. Yurtiçine baktığımızda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan cuma günü TBB yönetimiyle görüştükten sonra bankaların sadeleştirme taleplerini kendilerine ilettiklerini belirtmişti. Görüşmenin ardından hafta sonu, bankaların menkul kıymet tesis oranı %10'dan %5'e indirildi ve TL mevduat oranının toplam mevduat içindeki payı %57'nin altında kalan bankaların menkul kıymet tesis oranına ilave 7 puan ekleneceği açıklandı. Borsa tarafına ise haftanın ilk 3 gününde %5'in üzerinde düşüş kaydeden BİST-100, perşembe günkü TCMB'nin faiz kararı sonrası yeniden yükselişe geçti ve haftayı %2 yükselişle 5.583 seviyesinde kapattı. Hafta genelinde BİST-100'de ortalama işlem hacmi de 71,1 milyar TL'yi gösterdi. Endeksteki yükselişe en çok etki eden hisseler FROTO, TUPRS ve THYAO olarak sıralanırken, BIMAS, HEKTS ve EREGL negatif ekti eden hisseler arasında ilk 3'te yer aldı. Bugüne baktığımızda Amerika ve Avrupa vadelileri pozitif tarafta seyrediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yaklaşık %0,3 ekside. Diğer taraftan, Rusya'da Cuma akşamı başlayan jeopolitik riskler Wagner grubunun geri çekilme kararı almasıyla birlikte azalmış gözüküyor. Bu ortamda BİST-100'ün güne hafif alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bu hafta Bayram tatili nedeniyle BİST-100 1,5 gün işlemlere açık olacak. Yurtdışı veri takviminde ise bu hafta merkez bankası başkanlarının Portekiz'deki açıklamaları önemli olacak. 29 Haziran'a kadar sürecek forumda ECB, Fed, BOE, BOJ gibi merkez bankaları başkanlarının konuşmaları izlenecek. Ayrıca, ABD'de Salı günü dayanıklı mal siparişleri, Perşembe günü ilk çeyrek büyümesi, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve Cuma günü kişisel gelirler/harcamalar ön plana çıkıyor. Avrupa Bölgesinde ise hafta ortasında tüketici güven endeksi, Perşembe günü TÜFE ve işsizlik oranı takip edilebilir.
Makroekonomi
?ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren haziran ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Buna göre, haziranda imalat PMI hafif artış beklentisine karşın 48,4'ten 46,3 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralma hızının arttığına işaret ederken, hizmet PMI ise 54,9'dan 54,1 seviyesine beklentilerden daha sınırlı gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti.
- Detaylara bakıldığında, haziranda imalat sektöründe, özellikle yeni siparişlerde, zayıflayan yurt içi talebin yanında dış talebin de baskı altında kalmasıyla aralık ayından bu yana en sert düşüş kaydedildi. Ayrıca firmaların girdi fiyatları, tedarikçilerin satışlarını artırmaya ve indirimli fiyatlar sunmaya yönelmeleriyle düşüş kaydetti, bunun yanında firmaların ürün satış fiyatlarının artış hızı da zayıf talep ve rekabetçi kalma çabalarının etkisiyle önemli ölçüde yavaşladı. Firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi ise, zayıf talep görünümüyle bu yılın en düşük seviyesine geriledi.
- Haziranda hizmet sektöründe ise, hafif yavaşlama gözlense de olumlu seyreden talep görünümüyle Nisan 2022'den bu yana en hızlı ikinci büyüme kaydedildi. Haziran ayında yeni siparişler güçlü şekilde artarken, hizmet sektöründe talep koşulları güçlü kaldı. Firmalar, müşteriler arasında harcama yapma eğiliminin arttığını kaydetti. Bunun yanında, firmaların girdi fiyatları artış hızında yükseliş gözlendi. Özellikle firmalar daha yüksek personel ücretlerinin toplam giderler üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu belirtti ve girdi fiyatları artış hızı son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Buna karşın, firmaların rekabetçi kalma ve satışları artırma çabaları kapsamında ürün satış fiyatları artış hızı yavaşladı. Firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi ise, güçlü talep koşullarının etkisiyle, Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.
Avrupa genelinde de, son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren haziran ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Bölge genelinde haziranda imalat PMI'lar 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürerek daralma hızının arttığına işaret etti. Bu kapsamda imalat PMI'lar, haziranda Almanya'da 43,2'den 41'e, Euro Bölgesi'nde 44,8'den 43,6'ya, Fransa'da 45,7'den 45,5'e ve İngiltere'de 47,1'den 46,2'ye gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etti. Haziranda hizmet PMI'lar ise, Fransa'da büyüme bölgesinden daralma bölgesine geçerken diğer bölgelerde ise düşüş kaydederek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etti. Buna göre haziranda hizmet PMI'lar, Fransa'da 52,5'ten 48'e gerileyerek daralma bölgesine geçerken, Almanya'da 57,2'den 54,1'e, Euro Bölgesi'nde 55,1'den 52,4'e ve İngiltere'de ise 55,2'den 53,7'ye gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etti.
- Euro Bölgesi genelinde imalat PMI'a bakıldığında, haziranda zayıf talep ve yükselen borçlanma maliyetlerinin etkisiyle fabrika faaliyetinde art arda on birinci ve son üç yılda en keskin daralmaya işaret etti. İmalat sektöründe üretim, ekim ayından bu yana yeni siparişlerdeki en sert düşüşün etkisiyle art arda üçüncü kez geriledi. Zorlu talep koşulları, imalatçıları Ocak 2021'den bu yana ilk kez istihdam seviyelerini düşürmeye ve girdi alımlarını azaltmaya yöneltti. Ayrıca firmaların girdi fiyatları, düşen talebin etkisiyle art arda dördüncü kez gerilerken, firmaların ürün satış fiyatları da art arda ikinci kez düşüş kaydetti. Bunun yanında, firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi ise, yükselen faiz oranlarının talebe yönelik endişeleri artırmasıyla son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.
- Euro Bölgesi genelinde hizmet PMI'a bakıldığında ise, son beş ayın en yavaş büyümesine işaret ederken, hizmet sektöründe üretim, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle tüketici harcamalarının ivme kaybetmesi ve yeni iş faaliyetlerinin daha da yavaşlaması nedeniyle keskin bir şekilde yavaşladı. Bunun yanında firmaların girdi fiyatları artış hızı, personel ücretleri kaynaklı artan maliyet baskılarına karşın Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Firmaların ürün satış fiyatları artış hızı da 2020 yılındaki salgın dönemi ayları hariç tutulduğunda 2008'den bu yana en yavaş seviyede kaydedildi. Ayrıca firmaların gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi ise, yükselen faiz oranlarının etkisiyle talebe yönelik artan endişeler nedeniyle son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Mayısta aylık bazda ihracattaki artışın ithalattaki artışın altında kalmasının etkisiyle dış ticaret açığında belirgin artış gözlendi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre mayısta ihracat aylık %1,3 artarak 21 milyar USD ile 2022 yılı ortalamasının (21,2 milyar USD) hafif altında gerçekleşti, ithalat ise aylık %9 artışla 32,1 milyar USD'ye yükseldi, ithalatta rekor seviye ise ocak ayında 33,7 milyar USD seviyesiyle kaydedilmişti. Arındırılmış verilere göre dış ticaret açığı nisandaki 8,7 milyar USD'den mayısta 11,1 milyar USD seviyesine yükseldi, dış ticaret açığı ocakta ise 12,7 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmıştı.
- Arındırılmamış verilere göre ise, aylık bazda ihracat nisanda aylık %18,2 oranında gerilemeyle 19,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesinin ardından mayısta aylık %12,2 oranında artışla 21,7 milyar USD seviyesine yükselerek kısmi toparlanma kaydetti. Aylık ihracat martta ise %26,9 oranında artışla 23,6 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede gerçekleşmişti, 2022 yılı aylık ortalaması ise 21,2 milyar USD seviyesindeydi. İthalat ise aylık bazda nisanda %12,1 gerilemeyle 28,1 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesinin ardından mayısta aylık %21,8 oranında artışla 34,2 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi, 2022 yılı aylık ortalaması ise 30,3 milyar USD seviyesindeydi. Mayısta ithalattaki artışta, altın ithalatındaki sert yükselişin yanında enerji ithalatındaki yükselişin belirleyici olduğu gözlenmekte. Mayısta dış ticaret açığı ise aylık %42,8 oranında belirgin artışla 8,8 milyar USD'den 12,5 milyar USD seviyesine yükseldi, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile ocak ayında ulaşmıştı.
- Aylık bazda mayısta ihracattaki artışta, fasıllar bazında miktarsal değişim olarak bakıldığında, mineral yakıtlar ve yağlar, motorlu kara taşıtları, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar, elektrikli makina ve cihazlar, silahlar ve mühimmat, demir ve çelik, kıymetli taşlar ve metaller (altın), örme giyim eşyası, plastik ürünlerin öne çıktığı görülmekte. Aylık bazda mayısta ithalattaki artışta ise, fasıllar bazında miktarsal değişim olarak bakıldığında, kıymetli taşlar ve metaller (altın), kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar, motorlu kara taşıtları, demir ve çelik, mineral yakıtlar ve yağlar (enerji ürünleri), plastik ürünler, elektrikli makina ve cihazlar, bakır ve bakırdan eşya, hava taşıtları ve parçaları, hayvansal ve bitkisel yağların belirleyici olduğu gözlenmekte.
- Şubat, mart ve nisan aylarındaki düşüşlerin ardından mayıs ayında enerji ithalatında artış gerçekleşti. Enerji ithalatı aylık bazda şubatta %23,3, martta %13,3 ve nisanda %15,2 oranlarında düşüşlerin ardından mayıs ayında %7,3 oranında artışla (0,4 milyar USD artış) 5,32 milyar USD seviyesinde kaydedildi, ocakta ise 8,79 milyar USD seviyesinde kaydedilerek 8,85 milyar USD ile aylık rekor enerji ithalatının görüldüğü eylül ayındaki seviyeye yakın gerçekleşmişti. 2021 yılında ortalama 4,2 milyar USD olan aylık enerji ithalatı 2022 yılında ortalama 8 milyar USD'ye yükselmişti. 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, enerji ithalatı ocak ayındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD'den mayıs ayı itibarıyla 88,5 milyar USD seviyesine gerilemeyi sürdürdü.
- Altın ithalatı ise ocak ayında aylık %80,5 oranında sert artışla 4,9 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmasının ardından şubat, mart ve nisan aylarında düşüşünü sürdürmüştü. Buna göre, altın ithalatı aylık bazda şubatta %18,4, martta %59,1 ve nisanda ise %23,6 oranlarında düşüş kaydetmişti. Altın ithalatı mayıs ayında ise aylık bazda %126,8 oranında sert artış sergiledi ve aylık 1,6 milyar USD'lik artışla 2,8 milyar USD seviyesine yükseldi. Böylece mayısta aylık altın ithalatı, 2022 yılında aylık ortalama altın ithalatı olan yaklaşık 2 milyar USD seviyesinin yeniden üzerine çıktı. Bunun yanında, 12 aylık kümülatif bazda altın ithalatının nisan ayındaki 29,7 milyar USD'den mayıs ayı itibarıyla 31,1 milyar USD seviyesine yükseldiği gözlenmekte.
- İhracata ve ithalata bölgeler ve ülkeler bazında bakıldığında, ihracatta mayısta aylık bazda AB dışı ülkelere yönelik ihracattaki artışın AB ülkelerine yönelik ihracattaki artıştan daha fazla olduğu görülüyor. Mayısta özellikle Yakın ve Orta Doğu, Diğer Asya, Diğer Avrupa (AB Hariç), Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika bölgelerine en fazla ihracat artışlarının olduğu gözlenmekte. Ülkeler bazında ihracatta en fazla artışlar ise; Almanya, İspanya, ABD, BAE, İngiltere, Libya, Romanya ve Fransa'da görüldü. İthalatta ise, mayıstaki artışta AB dışı ülkelerden yapılan ithalat belirleyici olurken, AB ülkelerinden ithalattaki artışın sınırlı kaldığı görülüyor. İthalatta ülkeler bazında ise, en fazla artışlar, BAE, altın kaynaklı olarak İsviçre, Çin, ABD, Almanya, Rusya, Güney Kore ve İtalya'da görülüyor.
TÜİK tarafından haziran ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlandı. Haziranda güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, perakende ticaret sektörü %0,9, hizmet sektörü güven endeksi %0,6 ve reel kesim güven endeksi %0,6 artış sergilerken, inşaat sektörü güven endeksi %3,5 ve tüketici güven endeksi ise %6,5 düşüş kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksi ise haziran ayında aylık %2,5 düşüşle 103,69'dan 101,12'ye geriledi, bununla birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin üzerindeki seyrini üçüncü aya taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mayıs ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Buna göre, mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %35,5 artışla 4,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte bu yılın mayıs ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mayıs ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının mayısta yıllık bazda artış hızı ise %29'dan %16,2'ye yavaşladı. Bu kapsamda, mayıs ayı itibarıyla 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı 46,6 milyon kişi seviyesinden 47,2 milyon kişi seviyesine yükselerek yeni bir rekora işaret etti.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, Fed Başkanı Powell'ın, çarşamba ve perşembe günlerinde gerçekleştireceği konuşmalar olacak. Powell'ın yanında, hafta boyunca Fed üyelerinin gerçekleştirecekleri konuşmalar da Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Ayrıca perşembe günü bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi takip edilecek. ABD'de geçen yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed'in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı tüketici harcamalarındaki ve net ihracattaki yavaşlamayla %2,6 seviyesine yavaşlamıştı. ABD ekonomisi 2022 yılı genelinde ise %2,1 oranında büyüme kaydetmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı %1,1 seviyesinden %1,3 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti, beklentiler ise %1,1 seviyesindeydi. Detaylara bakıldığında, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyümede yukarı yönlü revizede, tüketim harcamaları, özel stok yatırımı, federal ve yerel yönetim harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar ve net ihracattaki yukarı yönlü revizyonlar belirleyici olurken, konut sabit yatırımlarında ise aşağı yönlü revizyon gözlenmişti. Öte yandan, perşembe günü Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın ilk çeyreğine ilişkin nihai verileri açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerle uyumlu olarak %4,2 seviyesinde korunurken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,9'dan %5 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti, beklentiler ise %4,9 seviyesinde kalması yönündeydi. Cuma günü diğer yandan, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) mayıs ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mayıs ayı verileri takip edilecek. Öncesinde açıklanan mayıs ayına ilişkin manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,4'ten %0,1 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda %4,9'dan %4 seviyesine gerilemişti ve böylece Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %5,5'ten %5,3 seviyesine gerilemişti ve böylece Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Mayısta PCE deflatörün aylık artış hızının %0,4'ten %0,1'e yavaşlaması ve yıllık bazda ise %4,4'ten %3,8 seviyesine gerilemesi, çekirdek PCE deflatörün artış hızının da aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda da bir önceki aya benzer şekilde %4,7 seviyesinde gelmesi bekleniyor. Mayısta kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve kişisel harcamaların aylık bazda artış hızının ise %0,8'den %0,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi yarın takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri, nisanda aylık %1,1 oranında artış kaydetmişti. Detaylara bakıldığında, nisanda savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%32,7 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise iki aylık düşüşün ardından nisanda aylık bazda %1,3 artış kaydetmişti ve böylece yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Öte yandan, tüketici güveni göstergelerinden yarın haziran ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi ve cuma günü haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Mayıs ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, 103,7'den 102,3 seviyesine beklentilerden daha sınırlı gerilemişti. Detaylara bakıldığında, mayısta tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 151,8'den 148,6 seviyesine gerilerken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 71,7'den 71,5 seviyesine gerilemişti. Mevcut istihdam koşullarına ilişkin olarak istihdam olanaklarının fazla olduğunu bildiren tüketicilerin oranı %47,5'ten mayısta %43,5'e düşüş kaydetmişti. Ayrıca mayıs ayında tüketicilerin, enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 aylık dönemde ortalama %6,2'den %6,1 seviyesine hafif gerilemekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştu. Haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, enflasyonda devam eden gevşeme ve ülkede borç tavanı sorununun çözülmesinin etkisiyle 59,2'den 63,9 seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Detaylara bakıldığında, haziranda cari koşullar alt endeksi 64,9'dan 68'e yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 55,4'ten 61,3'e yükselmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %4,2'den %3,3 seviyesine gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilirken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %3,1'den %3 seviyesine hafif gerilemişti. Bunun yanında, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif düşüş beklentilerine karşın bir önceki haftaya benzer şekilde 264 bin kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyelerde seyretmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın nisan ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve mayıs ayı yeni konut satışları ile perşembe günü satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mayıs ayı bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. Mart ayında S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık bazda %0,5 artış sergilerken, yıllık bazda ise %0,4 artıştan %1,2 oranında düşüşe geçmişti ve böylece Mayıs 2012'den bu yana ilk kez düşüş kaydetmişti. Konut fiyatlarının nisanda aylık artış hızının %0,5'ten %0,4'e yavaşlaması ve yıllık bazda ise düşüş hızının %1,2'den %2,6'ya yükselmesi bekleniyor. Yeni konut satışları ise nisanda aylık %4,1 artışla beklentilerin üzerinde yükselmişti ve art arda ikinci ayda yükseliş kaydetmişti. Mayısta ise yeni konut satışlarının aylık %1,2 gerilemesi bekleniyor. Bekleyen konut satışları ise, mart ayında aylık %5,2 oranında sert düşüşün ardından nisan ayında %0 artışla durağan seyretmişti. Mayısta ise bekleyen konut satışlarında aylık %0,5 düşüş bekleniyor.
- Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında, bugün, yarın, çarşamba ve perşembe günleri ECB Başkanı Lagarde'ın gerçekleştireceği konuşmalar olacak. ECB Başkanı Lagarde'ın ve diğer ECB üyelerinin hafta genelindeki konuşmaları, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek. Ayrıca çarşamba günü BoE Başkanı Bailey'in ve BoE Başekonomisti Pill'in konuşmaları da izlenecek. Bunun yanında, ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, perşembe günü Almanya'da haziran ayı öncü TÜFE verisi ve cuma günü Euro Bölgesi'nde haziran ayı öncü TÜFE verisi takip edilecek. Almanya'da manşet TÜFE aylık bazda nisanda %0,4 artışın ardından mayıs ayında enerji ve gıda fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle %0,1 oranında sürpriz bir şekilde düşüş kaydetmişti, beklentiler ise aylık %0,2 artış yönündeydi, yıllık bazda ise %7,2'den %6,1 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%6,4) altında gerçekleşmişti ve böylece Mart 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Öncü verilere göre, haziranda Almanya'da manşet TÜFE'nin aylık %0,2 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %6,1'den %6,3 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE'nin mayısta aylık bazda artış hızı %0,6'dan %0 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %7'den %6,1 seviyesine gerilemişti. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise mayısta %5,6'dan %5,3 seviyesine gerileyerek mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7'den yavaşlamayı sürdürmüştü. Öncü verilere göre, haziranda ise manşet TÜFE'nin aylık artış hızının %0'dan %0,3 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %6,1'den %5,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise haziranda %5,3'ten %5,5 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Ayrıca Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi haziran ayı verisi bugün açıklanacak. IFO iş dünyası endeksi altı aylık yükselişin ardından mayıs ayında zayıflayan talep görünümü ve azalan yeni siparişlerle 93,4'ten 91,7 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmişti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi 95,1'den 94,8'e gerilerken, beklentiler endeksi ise altı aylık yükseliş sonrasında 91,7'den 88,6'ya gerilemişti. Özellikle, Avrupa'da yüksek enflasyon ve ECB'nin faiz artışlarına devam etmesinin IFO endekslerini zayıflattığı gözlenmekteydi. Endeksin haziranda 91,7'den 90,6 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Bunun yanında, tüketici güveni göstergelerinden perşembe günü Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi ve çarşamba günü Almanya'da temmuz ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, -17,4 seviyesinden -16,1 seviyesine kısmi toparlanmakla birlikte, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. Almanya'da haziran ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, -25,8'den -24,2 seviyesine yükselerek art arda sekizinci ayda yükselişle toparlanmayı sürdürmüştü ve böylece Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyelerde seyretmişti. Detaylara bakıldığında, ülkede beklenen ücret artışlarının, enflasyon nedeniyle satın alma gücünün düşmesine ilişkin endişeleri hafifletmesinin ve tasarruf eğilimindeki düşüşün, tüketici güvenindeki iyileşmeyi desteklediği gözlenmişti. Tüketicilerin gelir beklentilerinin de ücret artış beklentisine bağlı olarak yükseldiği görülmüştü. Bununla birlikte tüketici güveninin, kısmi toparlanmakla birlikte ECB'nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor. Cuma günü bunun yanında, İngiltere'de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri açıklanacak. Çeyreksel bazda bakıldığında, İngiltere ekonomisi geçen yılın birinci çeyreğinde %0,5 büyüme sergilemesinin ardından ikinci çeyrekte ise Rusya ve Ukrayna savaşı, enerji arz güvenliğine yönelik endişeler, artan enflasyonist baskılar, sıkılaşan finansal koşullar ve artan resesyon endişelerinin etkisiyle büyüme hızı %0,1 seviyesine yavaşlamıştı, üçüncü çeyrekte ise %0,1 oranında daralmıştı. Geçen yılın son çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilemişti. Öncü verilere göre, İngiltere ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise çeyreklik bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilerken, yıllık bazda ise büyüme hızı %0,6'dan %0,2 seviyesine yavaşlamıştı ve böylece 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti.
- Asya tarafında ise, cuma günü Çin'de ekonominin seyrine ilişkin sinyal verecek olan haziran ayı imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri izlenecek. Çin'de mayısta resmi imalat PMI, zayıf iç ve küresel talep görünümünün etkisiyle 49,2'den 48,8 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etmişti ve böylece daralma bölgesindeki seyrini ikinci aya taşımıştı, beklentiler ise 49,5 seviyesine hafif yükselmesi yönündeydi. Hizmet ve inşaat sektörlerinin performansına dair fikir veren resmi imalat dışı PMI ise mayısta 56,4'ten 54,5 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmişti ve böylece imalat dışı sektörde art arda beşinci ayda büyüme bölgesinde seyretmekle birlikte ocak ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti ve imalat dışı sektörlerde büyümenin beklentilerin üzerinde yavaşladığına işaret etmişti. Haziranda ise resmi imalat PMI'ın, 48,8'den 49 seviyesine hafif yükselişle imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına ve resmi imalat dışı PMI'ın ise 54,5'ten 53,2 seviyesine hafif gerileyerek imalat dışı sektörlerde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor. Ayrıca çarşamba günü BOJ Başkanı Ueda'nın konuşması takip edilecek.
Yurt içinde ise, bugün mayıs ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi takip edilecek. Hizmet üretici fiyat endeksinin artış hızı nisanda aylık bazda %2,30'dan %3,90 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %73,55'ten %71,81 seviyesine gerilemişti ve böylece Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
Şirket haberleri
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Holdingin bağlı ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, depolamalı elektrik üretim tesisi projesi için toplamda 470 MW kurulu gücünde kapasiteye sahip olacak şekilde güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri ve bu tesisler kapsamında 470 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için EPDK'ya önlisans başvurusunda bulunmuştur.
Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığı Arçelik Hitachi Home Appliances B.V. tarafından Arçelik'e 14,1mn USD tutarında temettü dağıtılmasına karar verilmiştir. Söz konusu temettü 23.06.2023 itibarıyla tahsil edilmiş olup, konsolide finansal tablolar üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Gen İlaç (GENIL, Nötr): Dijital sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren H2O Bilişim Yazılım Elektronik Sağlık Hizmetleri ile ("h2o Bilişim") 10.04.2023 tarihinde imzaladığı ve kamuoyuna duyurduğu Paya Dönüştürülebilir Borç Sözleşmesi'nde düzenlenen verilen borcun paya dönüştürülmesi ve bugüne kadar Paya Dönüştürülebilir Borç Sözleşmesi çerçevesinde h2o Bilişim'e verilen borçlara ek olarak şirkete yatırım yapma kararı alınmıştır. Bu işleme ilişkin hisse alımı ve hissedarlar sözleşmesi 16.06.2023 tarihine imzalamıştır. İşbu sözleşme çerçevesinde GEN, h2o Bilişim'in %10,00 oranındaki hisseleri için toplamda 1mn USD yatırım yapma kararı almıştır. Bu tutarın 1,8mn TL'lik 10.04.2023 tarihinde imzalanan Paya Dönüştürülebilir Borç Sözleşmesi çerçevesinde sözleşme öncesinde ödenmiş, arttırılan sermayeye karşılık gelen 638,9bin TL 16.06.2023 tarihinde sermaye olarak ödenmiştir. Bakiye tutar ise 31.07.2023 tarihine kadar h2o Bilişim'e ödenecektir. İşbu sözleşme kapsamında h2o Bilişim'e sağlanan kaynak h2o Bilişim'in büyüme stratejisinin gerçekleştirilmesinde ve FDA onaylı ürünü Parky başta olmak üzere h2o Bilişim'in geliştirdiği/geliştireceği ürünler için doğmuş/doğacak ihtiyaçlar için kullanılacaktır.
İş GYO (ISGYO): İstanbul Çekmeköy'de, bulunan ve mülkiyeti şirket ile Tecim'e ait olan arsalar üzerinde, Tecim ile birlikte ortak mülkiyetin yönetimi kapsamında geliştirilmesine karar verilen konut/villa projesinde alt yapı inşaat işlerine ilişkin ihale süreci tamamlanmıştır. Şirketin yaklaşık %44, Tecim'in ise yaklaşık %56 paya sahip olduğu, 165 üniteden oluşan projede, inşaat ve satış faaliyetlerine yıl içerisinde başlanılması planlanmaktadır.
İzmir Demir Çelik (IZMDC, Sınırlı Negatif): 27.12.2022 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile; Çelikhane yatırım süreciyle ilgili çelik konstrüksiyon bina temel ve beton işlerinin büyük oranda tamamlanmış olduğu ve makine ekipman montajlarının başladığı bildirilmişti. Devam eden yatırım sürecine ilişkin gelinen aşamada ekipman temelleri de tamamlanmış olup makine ekipman montajları tedarik ve teslim süreçlerine bağlı olarak devam etmektedir. Daha önceki özel durum açıklamalarında Çelikhane yatırımının 2023 yılı 2. çeyrek sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı ifade edilmişti ancak piyasa koşulları, tedarik, teslim ve montaj süreçleri, neticesinde yapılan teknik planlamalar doğrultusunda yatırımın yıl sonunda tamamlanması öngörülmektedir.
Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurtiçinde yerleşik bir müşterisi arasında güneş paneli satışı işine istinaden KDV hariç toplam 2,6mn USD tutarında yurt içi satış sözleşmesi imzalanmıştır.
Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu, 5 yıl içerisinde hayata geçirilmek üzere bazı kararlar almıştır.
Taahhüt grubu altındaki üretim tesislerinin tek bir çatı altında Tekfen İmalat ve Mühendislik bünyesinde birleştirilmesine, Derince tesisinin fiziksel olarak Ceyhan'a taşınırken Derince arazisinin başka projeler için kullanılmasına veya satılmasına, Azerbaycan ve Kazakistan'daki yetkinliklerin tek elden yönetilmesi ve on-shore ve off-shore/modüler projelerini takip etmek üzere Tekfen İmalat ve Mühendislik'in Tekfen Platform ve Modüler İmalat şirketine dönüştürülmesine, bu şirketin Suudi Arabistan projeleri için yapacağı fizibilite çalışmaları sonrasında uygun görülecek yatırıma karar verilmesine karar verilmiştir.
Taahhüt şirketlerinin faaliyet gösterdikleri bölge ve sektör konusunda kısıtlayıcı ve seçici hareket edilmesine, bu çerçevede merkez ve bölgesel ofislerde gerekli organizasyonel değişikliklerin yapılmasına, taahhüt grubu genelinde destek fonksiyonlarının birleştirilerek sinerji ve tasarrufların sağlanmasına karar verilmiştir.
Tekfen Mühendislik'in rekabetçi olacağı seçici coğrafi bölge ve sektörlere odaklanırken, Taahhüt Grubunun enerji ve enerji çözümlerine doğru olan transformasyonunda gerekli olan mühendislik desteğinin kaynağı olarak da konumlanmasına karar verilmiştir.
Yaklaşık 500mn USD tutarındaki yatırımların detay fizibiliteleri sunulduktan ve onaylandıktan sonra kesinleşmek üzere yapılmasına, Toros Tarım Ceyhan fabrikasında sülfürik asit ve fosforik asit tesisi, iskele ve iskele arkası tank yatırımları, 2030 yılında Net Sıfır hedefine ulaşmak için kapsam 1 ve kapsam 2 yatırımları ile dijital dönüşüm, müşteri deneyimi ve ARGE çalışmaları yapılmasına karar verilmiştir.
Tarım Sanayi Grubu bünyesinde yer alan tarımsal üretim işinin küçültülmesine karar verilmiştir.
Petrol ve gaz endüstrisi başta olmak üzere, bütün endüstrilerin içerisinde olduğu "karbonsuzlaştırma, yeşil enerji yatırımları, yeşil hidrojen ve yeşil amonyak dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak ve karbon yakalama, stoklama ve kullanma" konularında iş birlikleri dahil olmak üzere Tekfen Grubu'nun 3. büyüme aksını oluşturmak üzere bu alanda faaliyet gösterecek "Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri Şirketi"nin kurulmasına, bu şirketin yeni kurulacak olan "Tekfen Platform ve Modular İmalat Şirketi" ile iş birliği ile çeşitli projeler ve tamamlayıcı ürün ve servisler geliştirirken gerekli yatırımların detay fizibiliteleri sunulduktan ve onaylandıktan sonra yapılmasına, bu kapsamda toplam yaklaşık 500mn USD tutarında yatırım yapılmasının planlanmasına karar verilmiştir.
Tekfen İnşaat ve Tesisat ve Toros Tarım şirketlerinde stratejik hedefler doğrultusunda stratejik ortaklıklar kurma imkanlarının araştırılmasına, terminalcilik faaliyetinin katma değer yaratacak bir stratejik ortaklık ile konteyner limancılığı dahil olmak üzere potansiyel 4. iş kolunun oluşturulması imkanlarının araştırılmasına karar verilmiştir.
Bahsi geçen yatırımları mümkün kılabilmek için ve stratejik planın öngördüğü değişim hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla Denkmal in Dahlem Otto-Hahn-Platz Gmbh, Topkapı arazisi ve Tekfen İmalat bünyesindeki Derince arazisinin satılarak toplam 80mn USD üzerinde bir nakit yaratılmasının hedeflenmektedir. Yeni stratejiye uygun organizasyonel ve yönetim değişiklikleri de eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Bunlar beraber toplam konsolide FAVÖK'ün gelecek 5 yılda toplamda enflasyondan arındırılmış bazda yaklaşık %40 artması öngörülmektedir.
Ulusoy Un (ULUUN, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu'nun 23.06.2023 tarihli toplantısında; %100 bağlı ortaklığı Ulidaş Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 04 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak Olağan Genel Kurul Toplantısı için Yönetim Kuruluna tebliğ edilen Genel Kurul gündeminin 8.maddesi gereğince yapılması planlanan ve Ticaret Bakanlığınca onaylanan sermaye artırımına ilişkin olumlu oy kullanılmasına, şirketin sermayesinin 142,3mn TL'si nakit, 130,7mn TL'si iç kaynaklardan karşılanmak üzere 27mn TL'sından 300mn TL'sına yükseltilmesi için gerekli sermaye taahhüt ödemelerinin yasalar gereğince yapılmasına oy birliği ile karar verilmiştir.
Sektör haberleri
Ham Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye'nin Mayıs ayına ilişkin ham çelik üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ham çelik üretimi, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına kıyasla %10,3 azalarak 2,9mn ton oldu. Üretim, Ocak-Mayıs döneminde ise %19,1 gerileyerek 13mn ton seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ilk 5 ayında %95 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk 5 ayında %46,5 seviyesine geriledi.
Bankacılık: Merkez Bankası, 24 Haziran'dan geçerli olmak üzere reeskont ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını artırdı. Resmi Gazete'nin 24 Haziran tarihli sayısında yayımlanan Merkez Bankası tebliğine göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto faiz oranı yıllık %9,75'ten %15,75'e, avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı ise yıllık %10,75'ten %16,75'e yükseltildi. Merkez Bankası, her iki oranı en son 2022 yılı sonunda değiştirmişti.
Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2023 yılı Mayıs ayında geçen yıla göre %16,2 artışla 4 milyon 500 bin, Ocak-Mayıs döneminde ise %23,7 artış göstererek 14 milyon olmuştur.
Diğer şirket haberleri
Brisa Bridgestone (BRISA): Planlı rutin bakım duruşu sebebiyle, İzmit fabrikasında 26.06.2023 Pazartesi günü Saat 23.59'dan 08.07.2023 Cumartesi günü Saat 23.59'a kadar üretime ara verilmesine karar verilmiştir.
Escort Teknoloji (ESCOM): İştiraki Alesta Elektronik'den alınan bilgiye göre; Yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım stratejisi doğrultusunda, Pusula 20 Teknoloji ve Yayıncılık Anonim Şirketi'ne (www.pusulakitaplik.com) 46,96mn TL değerleme üzerinden %2,5 iştirak edilmesine, yine aynı değerlemeden %2,5 ilave pay için opsiyon alınmasına karar verildi. Pusula, Uzman kişilerin müfredat temelli eğitim ve kitap içeriklerini metaverse ortamında yapay zeka desteği ile 50 farklı dilde, aylık premium bir paket olarak satışa sunuyor.
Gimat Mağazacılık (GMTAS): Mağazanın mevcut iş hacminin büyümesi ve mevcut kullanılmakta olan deponun yetersiz kalmasından dolayı Yenimahalle ilçesinden toplam 6.780m2'lik depo kiralanmıştır. 10 yıl süreli kira sözleşmesi imzalanmış olup, aylık kira bedeli 475bin TL + KDV'dir.
Işıklar Enerji (IEYHO): Astana Uluslararası Finans Merkezi'nde kağıt torba üretimi ve satışı yapmak üzere holdingin bağlı ortaklığı Işıklar Ambalaj'ın %100 iştiraki ile, 1mn Kazak Tengisi sermayeli Işıklar Packaging ünvanlı bir şirket kurulmuştur. Kurulan şirket, Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki organize sanayi bölgesi içinde yıllık 60mn adet üretim kapasitesine sahip Kraft torba üretim tesisi yatırımı yapacaktır. Çimento, Yapı Kimyasalı ve Gıda sektörlerine yönelik kraft torba üretimi yapacak olan tesisin, Kazakistan'la birlikte komşu ülkelerden Özbekistan ve Kırgızistan'daki kuruluşlara da hizmet vermesi hedeflenmektedir. Kazakistan'ın Kraft torba üreten ilk fabrikası olacak olan tesisin 2023 Eylül ayı içinde işletmeye alınması planlanmaktadır. Daha önce açıklanan Shymkent Paper Sack unvanlı şirketin kurulmasından ise vaz geçilmiştir.
Faiz piyasaları
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,74'ten %10,73 seviyesine yükseldi. TCMB cuma günü 70 milyar TL'lik (%15'ten, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST bünyesinde kotasyon yoluyla 23,7 milyar TL (%16,50'den, 3 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 265,8 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 60 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 280 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 160 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Günlük özet piyasa verileri
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı