Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri, "Sigarasız Gün" dolayısıyla 5727 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa'nın bugüne kadarki uygulama sonuçlarını, Ankara'da düzenlenen bir basın toplantısında değerlendirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara üreticilerinin 19 temmuzda kahvehane, lokanta gibi iş yerlerinde başlayacak yasağın ertelenmesini ve buralarda sigara içenler için özel bölme yapılmasını istediklerini belirtti ve "Yasaktan geri dönüş yok" dedi.
Yasayı biz çıkardık, biz uygularız
Kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın geçen yıl yürürlüğe girdiğini anımsatan Akdağ, geçen sürede Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 33'ten yüzde 31'e düştüğünü bildirdi. Yasa gereği 19 Temmuz'dan itibaren kahvehane, pastane, lokanta gibi işletmelerde de sigara içme yasağının başlayacağını anımsatan Bakan, sektör temsilcilerinin birkaç gün önce kendisinden yasak tarihinin ertelenmesini ve sigara içenlere ayrı bölüm tahsisini istediklerini açıkladı. Bunun yasa çıkarılırken de tartışıldığına dikkat çeken Akdağ, şöyle konuştu:
"Bunları bilimsel gerçekler çerçevesinde insanımızı korumak için yaptık. Geçiş süreci uzun bir süre. 14 ayda yasanın uygulamasının kolaylaşması gerekiyordu. Ancak görüyoruz ki toplumu, kamuoyunu farklı yönlendirmeye dönük bir takım davranışlar var. Kanunu uygulayacağız. İktidarda olan da biziz. Bu yasayı TBMM'ye getirdik. 19 Temmuzda kanunun gerektirdiği uygulama başlayacak.
Vatandaştan yüzde 90 onay alındı
Bir yıldır uygulanan yasağı vatandaşların yüzde 90'ınından çoğu onaylıyor. Önemli düzeyde bilinç ve duyarlılık oluştu. Sigara yasağı olan yerlerde dumansız hava sahası gelişti. Vatandaşlar kendilerine zarar vermeyecek havayı soluyorlar. Bunda basının katkısı büyük, bu biraz da size teşekkür toplantısıdır. TEKEL ve TAPDK verilerine göre, Türkiye'de kişi başına sigara satışında düşüş yaşanıyor. Kaçak sigara tüketimi de azaldı.
Klimayla temizlik olmaz
Sigara içilen mekanlardaki havanın herhangi bir cihazla temizlenmesi mümkün değil. Kapalı mekanlarda temiz hava için tek çözüm sigara içilmemesi. Teknolojinin elinde özellikle kanserojen maddeleri havadan uzaklaştırma konusunda bir imkân yok. Kuralları uygulamayanlar her geçen gün azalıyor. Bu yasa esas itibariyle cezalandırma yasası değil. 81 ilde 67 bin denetimde, sadece 200 civarında ceza kesildi.
Zararı sigara ve Tıp sektörüne
Yasağın uygulamasından sadece sigara sektörü zarar görür. Bundan başka zarar görecek sektör yok. Dünyada uygulamaları var. Kahvehaneler, lokantalar, turizm işletmeleri zarar görmüyor. Zarar görecek diğer bir sektör de kanserle ve kalp damar hastalıklarıyla ilgili tedavi sektörüdür."
Edirne ve Muş çok içiyor
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom ise kamu binalarında yüzde 95, toplu ulaşım araçlarının ise yüzde 92'sinde yasağa uyulduğunu bildirdi. Çom, Türkiye'de en çok sigara tüketilen illerin başında Edirne ve Muş'un geldiğini belirtti.
İçenler yüzde 2.6 azaldı
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Hasan Irmak ise 'Küresel Yetişkin Sigara Araştırması' sunuşunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2006'da yapılan araştırma sonuçlarıyla kıyaslandığında Türkiye'de sigara kullanım oranının yüzde 2,6 azaldığını bildirdi. Irmak, özellikle gençlerin sigarayı bırakmak istediklerini kaydetti ve sigara paketleri üzerinde zararların resimle ifade edilmesine yönelik uygulamanın da 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacağını söyledi.