TBMM Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri onaylandı. Görüşmelerin ardından bütçe üzerine yapılan konuşmalar ve soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2008'deki sosyal güvenlik reformu öncesinde kadınların doğum borçlanma hakkına sahip olmadığını hatırlattı. Işıkhan, bu düzenlemeyle kadınların çalışma hayatından uzak kaldıkları doğum dönemlerinde sosyal güvenlik prim günlerini borçlanarak tamamlayabilmeleri için her bir çocuk için 2 yıl, toplamda ise 6 yıl borçlanma hakkı getirildiğini söyledi. Bu uygulamanın kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.
İŞKUR’un faaliyetlerine değinen Bakan Işıkhan, kurumun 81 ilde toplam 160 birimle hizmet verdiğini ve günlük yaklaşık 8 bin kişinin İŞKUR’a başvurduğunu belirtti. Ayrıca, İŞKUR'un yıllık 1,2 milyon kişiyi işe yerleştirdiğini ifade ederek, tüm hizmetlerin dijital platformlara taşındığını aktardı. Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) dair açıklamalarında ise, 2024'te yapılan fiyat artışlarıyla ayakta tedavi, yatarak tedavi ve genel tedavi giderlerinde ciddi artışlar gerçekleştirildiğini belirtti.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede kararlılık vurgusu yapan Işıkhan, son 3 yılda yapılan denetimlerde 417 bin iş yerinin ve 3 milyonun üzerinde çalışanın incelendiğini, bu süreçte 96 bin kişinin kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini ifade etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toplantı ve gösteri yürüyüş taleplerinin %97,75'ine onay verdiklerini belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından toplanan yardım miktarının 141 milyar TL olduğunu ve harcamaların şeffaflıkla takip edildiğini açıkladı. Geri gönderme merkezlerinin önemine değinen Yerlikaya, bu merkezlerde kötü muameleye karşı sıfır tolerans prensibiyle hareket ettiklerini ve 2024'te bu merkezlerde toplam 644 denetim yapıldığını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçi sayısına ilişkin iddialara yanıt verdi. Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici sayısının 2023 yılında 2 milyon 245 bin iken, bu yıl 2 milyon 340 bine yükseldiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin saman ya da Somali'den su ürünü ithalatı yapmadığını belirtti. İhraç edilen meyve ve sebzelerdeki geri dönüş oranlarının ise oldukça düşük olduğunu vurguladı.
Genel Kurulda ayrıca muhalefet partilerinden milletvekilleri hükümeti eleştiren konuşmalar yaptı. İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine konuşmalar sürerken bazı bakanlık yetkililerinin Genel Kurula girmesi tartışmalara neden oldu. Görüşmelerin ardından bakanlıkların 2025 yılı bütçeleri kabul edildi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, oturumu saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.