Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
15 Temmuz 2021 Perşembe - 11:47

TCMB: Enflasyon belirsizliği faiz indirimi alanını daraltıyor

Enflasyonun oynaklık gösterdiği pandemi kilitlenmelerinden dönüşe dair dönemselliğe ek olarak, ilerleyen aylarda da yükselen fiyat dengesinin devamı ve zayıf eğilim gösteren TRY, enflasyonist ortamı beslemeye devam edecek.

TCMB: Enflasyon belirsizliği faiz indirimi alanını daraltıyor

Enflasyonun oynaklık gösterdiği pandemi kilitlenmelerinden dönüşe dair dönemselliğe ek olarak, ilerleyen aylarda da yükselen fiyat dengesinin devamı ve zayıf eğilim gösteren TRY, enflasyonist ortamı beslemeye devam edecektir. Dolayısıyla, faiz indirimi konusunda hareket alanını daraltan enflasyon metrikleri, Merkez Bankası’nın bir süredir faizleri sabit tutmasına neden olmakta ve herhangi bir indirim adımı atılmamaktadır. Temmuz toplantısında da, 4. ay üst üste politika faizinde değişiklik yapılmadı.

Merkez Bankası’nın bugünkü kararları ve politika açıklamasına dair önemli notlar;

Bloomberg'in anket yaptığı 21 analistin hiçbiri herhangi bir değişiklik beklemiyordu.

Merkez Bankası, “yeniden açılma nedeniyle yaz aylarında enflasyonda olası oynaklığı” belirtiyor.

İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılama programında kaydedilen güçlü ilerleme nedeniyle cari dengenin yılın geri kalanında fazla vermesi bekleniyor.

Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki önemli düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir.

Yükselen emtia fiyatları ve koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle Haziran ayında tüm tahminlerden daha hızlı bir şekilde artan enflasyonun, ilerleyen aylarda da baskı yapmaya devam etmesini bekleriz. Bu durumun ilk yansımasını, Temmuz ayı enflasyon oranları içinde göreceğimiz gibi enerji fiyatlarının etkisiyle sonraki aylarda da yayılma efektini görme durumumuz olacaktır. Bu durum da, yakın aylarda faiz indirimi olasılığını ortadan kaldırırken; cari dengede turizm gelirlerinin giriş etkisinin rakamlara dökülmüş olacağı, aynı zamanda enflasyonun da biraz baz etkisinden yararlanabileceği 4Ç21 için faiz indirimi olasılığını da canlı tutmaktadır. Hatırlanacağı gibi; geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz veya Ağustos aylarında borçlanma maliyetlerinin düşürülebileceğine yönelik bir değerlendirmede bulunmuştu.

 

Sn. Şahap Kavcıoğlu’nun gerçekleşen ve beklenen enflasyona göre pozitif reel faiz ve %5'lik enflasyon hedefi olana kadar sıkı politikayı sürdürme yönlendirmesi geçerli olmakla beraber; TRY değer kaybetmeyi ve enflasyonu beslemeyi son 4 aylık periyotta sürdürmekte. Aynı zamanda Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasında öngörülen %12,2’lik yılsonu Merkez Bankası enflasyon beklentisine karşın; piyasa katılımcıları güncel anket döneminde yılsonu enflasyonunu %15,6 gibi bunun oldukça üzerinde bir noktada öngörmekteler.

Politika açıklamasının en önemli ayrıntısı olarak; ilave bir sıkılaşma referansının olmaması yine öne çıkıyor. Banka, enflasyon patikasında önemli düşüş sağlanana kadar sıkı duruşu sürdürme taahhüdünü yinelerken; enflasyonun ilave risklere işaret edebileceği ve birçok kanaldan beslenebileceği bir ortamda, ekonomistlerin tahmin modelleri de güncellenirken olası sapmalara karşı yeni bir plan ortaya koymadı. Büyüme konusunda gözetilen dengelerin, fiyat istikrarını riske sokacak derecede gevşekliğe yöneltmesi ilave maliyet enflasyonu etkisi olarak görülebiliyor, ki dönemsel olarak enflasyonun içinde talep bileşeni de etkili olmakta. İlave sıkılaşmaya yönelik bir planlamanın politika açıklamasına yansımaması, aynı zamanda Fed de kritik kararlar alma aşamasına doğru yüksek ABD enflasyonu nedeniyle itilirken, “olabileceğinden daha güvercin” veya “olabileceğinden daha az şahin” bir tandans olarak yorumlanabilir.

Fed yükselen enflasyon ortamına yönelik olarak “tapering” çağrışımlarının yinelendiği bir ortamda toplantısını 28 Temmuz’da yapacak. Bunun hemen akabinde, TCMB güncel Enflasyon Raporu’nu yayınlayacak. Bir sonraki faiz toplantısı ise 12 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. Enflasyonun güncel durumunun, kırılamayan dolarizasyon eğiliminin ve dışsal sermaye hareketleri risklerine karşı sıkı kalması gereken tamponların faiz indirimlerinin önüne set çektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, 4Ç21 içinde eğer bir fiyat şoku tarafından elemine edilmezse enflasyonda oluşacak baz etkisi kaynaklı kısıtlı alanın ötesinde bir gevşeme öngörmüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı

 
Aydemir’den HDP’e:‘Kayıp çocukların hesabını verin!’
 
Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz kararı TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olacaktır
ABD’de dün açıklanan enflasyon rakamı mayıs ayından sonra haziran ayında ...
Altının enflasyon verisi sonrası 1800 Dolar/ONS’un üzerinde tutunmaya devam ediyor
Dünkü seansta piyasalar pozitif bir başlangıç yapmasına rağmen günün sonunu ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %21,76, aylık %1,76 arttı
Tarım-ÜFE' de (2015=100), 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. BIST 100 endeksinde 1352-1335 ...
Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü 509 milyon doları Türkiye’ye kazandırdı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2021 yılının ...
Borsada tatil zamanı
Yatırımcılara göre son günlerde borsada bir sorun var. Zaten küçük yatırımcının ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurt içinde cari açık izlendi. Mayıs ayında cari açık Mayıs ...
Pandeminin durumu bugün de takibimizde olacak
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününün ekonomik takviminde; sabaha karşı ...
Enflasyonlar haftası
Geçtiğimiz hafta delta varyantının ülkelerin yeni kapanma önlemleri alarak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri