Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
12 Ağustos 2022 Cuma - 14:42

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %70,6’ya çıktı

TCMB Temmuz Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %70,60 olmuştur.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %70,6’ya çıktı

TCMB Temmuz Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %70,60 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Ağustos ayı enflasyonu %2,57, Eylül ayı enflasyonu %3,28 ve Ekim ayı enflasyonu ise %3,67 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %82,89, %86,55 ve %88,88 olarak gerçekleşecektir.

TCMB son Enflasyon Raporu’nda yılsonu tahminini %42,8’den %60,4’e revize ederken, Piyasa Katılımcıları bunun neredeyse 10 puan üzerini beklemektedirler. Merkez Bankası perspektifi, 2Ç22 döneminden itibaren başta enerji ve gıda olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki artışların, küresel tedarik zincirinde süregelen aksamaların yol açtığı arz kısıtlarının ve döviz kuru gelişmelerinin tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği yönündedir. Döviz kuru, yurtiçi fiyatlama faktörleri, petrol ve emtia fiyatları, bozulan enflasyon beklentilerinin neden olduğu talep yönlü hareketler ve merkezi fiyat ayarlamaları gibi nedenlerle yüksek fiyat etkisinin yılın ilerleyen aylarında da görülmesini bekleriz.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %41,99 ve %24,35 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %33,17 olmuştur. 5 yıl sonraki enflasyon beklentisi ise %10,21’den %10,72'ye yükseldi.

Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %14 olmuştur. Piyasa, Merkez Bankası’nın politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %14, 14, 16,50 ve 19,90 olarak öngörmektedir.

TCMB'nin bu ay ve önümüzdeki 3 ay boyunca politika faizini sabit tutması bekleniyor. Bu da negatif reel pozisyonunun enflasyona karşı oldukça derin bir pozisyonda kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Merkez Bankası, zorlu koşullara rağmen ortodoks para politikasına ve faiz artırımlarına dönüş sinyali vermiyor. Piyasa katılımcıları 12 aylık dönemden sonra ise para politikasında sıkılaşma beklemektedir. Bu görüşe katılsak da 18 Ağustos toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik beklemiyoruz.

Büyüme beklentilerinde bu yıl için yükseliş görmekteyiz. 2022 GSYH beklentisini %3,7’ye yükseltilmiştir. 2023 öngörüsü ise Ağustos anket döneminde %3,8 büyüme oldu. Büyüme, yılın şu ana kadarl, süreci itibariyle kuvvetli seyretmeyi sürdürmektedir. Bununla birlikte yılın ikinci yarısı için bir miktar zayıflama bekliyoruz. Son dönemde önde gelen makroekonomik göstergeler ekonomik aktivitede hafif bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Avrupa tarafındaki gaz akımına ilişkin riskler, kış öncesinde bu riskin yönetilmesiyle alakalı planlama ve stoklama belirleyici olacaktır ve dış talep dengesi ve resesyon etkileri anlamında etkileri ne kadar dengeleyebileceği izlenecektir.

2022 için cari açık beklentileri 37,54 milyar dolardan 39,3 milyar dolara; 2023 için 24,36 milyar dolardan 25,45 milyar dolara yükseldi. Piyasa katılımcılarının cari açık beklentileri artmaya devam etmektedir. Bizim cari dengede yıl kapanışı beklentimiz 45 milyar dolar. Cari açıktaki yükselişte halen dış ticaret açığının etkili olduğunu gözlemliyoruz. Son dönemde emtia fiyatlarındaki düşüş sürekli hale gelebilirse, buradaki olumsuz etkiyi bir nebze hafifletebilir. Ancak halen başta enerji olmak üzere emtia fiyatları önceki dönem dengelerinin üzerinde seyretmektedir. İç talepteki azalmanın ithalat hacmi ve enerji dışı ithalatı azaltıcı etkisini beklemekle beraber, emtia fiyatlarının genel olarak ithalat faturasını yüksek tutmaya devam etmesini bekleriz. İhracat tarafında ise küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve ileri dönem resesyon riskleri potansiyel sorunlar olarak görünmektedir. Turizm ve genel olarak hizmet sektörü dengesi ise cari işlemler dengesine olumlu etki etmektedir. Küresel seyahat sektörüne ve Türk Hava Yolları’nın yolcu trafiğine ilişkin dataları güncel kuvvetli görünümü, hizmet dengesi açısından onaylamaktadır.

Döviz kuru beklentileri 2022 yılsonu için 19,65 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 22,03 olduğunu görüyoruz. Yılsonu döviz kuru beklentilerindeki yükseliş devam etti. Piyasadaki kur tahminleri genel olarak ilgili dönemin forward kuru ile uyumlu olduğundan dolayı, spot kur değiştikçe bu tip beklentiler de değişmektedir. TL’nin değerinin halen tahmin edilmesinin zor olduğunu düşünüyoruz. Cari açığın fonlaması, CDS ve buna bağlı olarak dış borç çevirmesi, rezerv artışı, ABD’den gelen verilerin faiz beklentilerine dair etkileri bağlamında döviz kuruna dair birçok faktör ele alınmalıdır. Belirttiğimiz değişkenlere dair olumlu işaretler son günlerde görülse de, bunun ne kadar sürdürülebilir olduğuna odaklanacağız.

Kaynak:Enver Erkan / Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile ortak basın toplantısı düzenledi
 
Tahıl yüklü bir gemi kötü hava koşulları nedeniyle Ukrayna'dan ayrılamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. ABD enflasyon verisine ...
Enflasyon verisi sonrası altın 1800 Dolar/Onsu aştı
Altın dün açıklanan enflasyon verisi sonrası, güçlü bir alım seyrederek ...
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yukarı yönlü kapattı ve hafaya yukarı yönlü devam etmektedir.
 
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yukarı yönlü kapattı. Enflasyonist endişeler gölgesinde ...
ABD: Temmuz ve Ağustos TÜFE baskılarında enerji sürükleyici etkide bulunacak
Yarın açıklanacak olan Temmuz enflasyonunun Haziran ayındaki %9,1’lik ...
Altın pozitif bir haftayı daha geride bıraktı
Altın geçtiğimiz hafta Çin-Tayvan krizi neticesinde alıcılı bir haftayı ...
 
Küresel piyasalar
Cuma günü küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında ...
Galatasaray, Torreira ve Mertens ile anlaşma sağladı
Sarı-kırmızılı ekip, Lucas Torreira ve Dries Mertens ile anlaştı.
Çin ordusu: "Tüm hedefler isabetli bir şekilde vuruldu"
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Harekât Alanı Komutanlığı, bugün ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri