Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
5 Aralık 2022 Pazartesi - 11:17

TÜFE, yıllıkta 18 ay sonra ilk kez geriledi

Kasım ayında TÜFE %2,80 olan beklentilere paralel %2,88 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ekim ayındaki %85,51 seviyesinden kasım ayında %84,39 seviyesine geriledi.

TÜFE, yıllıkta 18 ay sonra ilk kez geriledi

Kasım ayında TÜFE %2,80 olan beklentilere paralel %2,88 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ekim ayındaki %85,51 seviyesinden kasım ayında %84,39 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %99,05 seviyesinden %102,55 seviyesine yükselirken, çekirdek enflasyon ise %68,91 oldu. Kasım ayında enerji tarafındaki artış, gıda tarafındaki yükselişe ek olarak kur sepeti tarafındaki artış ile enflasyon yükselmeye devam etti.

ÜFE ise aylık bazda %0,74 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %157,69 seviyesinden kasım ayında %136,02 seviyesine gerilemiş oldu.

TÜFE tarafında aylık bazda gıda ve alkolsüz içecekler %5,75, alkollü içecekler ve tütün %3,19, lokanta ve oteller %3,18 oranlarında artış gösterirken, Kasım ayında düşüş gösteren tek grup %1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %7,04 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, %4,92 ile deri ve ilgili ürünler, %4,10 ile kağıt ve kağıt ürünleri, ÜFE’de de Kasım ayında düşüş gösteren gruplar %5,17 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, %2,02 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %0,70 ile ana metaller oldu.

Enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor. Yıllık bazda 18 ay sonra ilk kez geri çekilen enflasyonda yıl sonu baz etkisi kaynaklı olarak %73,5 olarak 2022 yılını kapatmayı bekliyoruz. Risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması nedeniyle alternatif getiri arayışının Borsa’ya duyulan talebi devam etmesini beklemekteyiz. Ayrıca kur tarafındaki stabilizasyon ile birlikte KKM’ye olan ilginin azaldığını ve KKM’den çıkan varlıkların da Borsa’ya geçtiğini ön görüyoruz. Bu kapsamda BİST tarafındaki yükselişin devamını beklemekteyiz.

ABD tarafında ise güvercin tutuma geçildi gibi gözükülse de Tarım Dışı İstihdam verisi ile Fed’in faiz artırımında elinin güçlendiğini düşünüyoruz. Şöyle ki faiz artırım döngüsü süreci içerisinde ekonomilerin geri çekilmesi beklenir.  ABD ekonomisi birinci ve ikinci çeyrekte geri çekilmesine rağmen istihdamdaki iyileşme ile teknik resesyonda olmadığını gösterdi. Faiz artırımına rağmen üçüncü çeyrekte ekonominin büyümesi ve enflasyonun geri gelmesinin ardından, TDİ rakamları iç talebin güçlü seyrettiğini bu sebeple baz etkisi kaynaklı enflasyon düşüşünün kısıtlı olma ihtimalini artırdı. Olası enflasyondaki tekrar yukarı yönlü seyirle Fed’in agresif faiz artırımlarına tekrar başlaması işten bile değil.

Euro Bölgesi’nde ise enflasyon kontrol altına alınmış durumda değil. Enerji tarafındaki yukarı yönlü sert yükselişlerle birlikte ECB tarafında faiz artışlarında geç kalınmış olmasına rağmen agresif faiz artışı bekliyoruz. Dolar endeksinin yukarı seyri ve faiz artırım beklentileri ile birlikte Euro / Dolar paritesi 1,05’ten işlem görüyor.

Son TCMB Toplantısında politika faizinde beklentilere paralel şekilde 150 baz puan faiz indirimine gidilerek politika faizi %9,00’e düşürüldü. Enflasyon ve liralaşma bu metinde de ön plana çıkarken, büyüme odaklı politika vurgusu yapıldı. Yurt dışı gelişmeler ve baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon tarafında geri çekilme bekleniyor. Karar metninde faiz indirim sürecinin sona erdiğine işaret edilirken, bekle/gör politikasına geçilmesi sebebiyle 22 Aralık’taki PPK toplantısında faiz değişikliği ön görmüyoruz.

Kaynak:İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Dolar/TL 18,63 seviyesinden işlem görüyor
 
Milletvekili Aydemir: ‘Biz millete ayarlıyız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar/TL 18,63 seviyesinden işlem görüyor
ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisi 200.000 olan beklentilerin üstünde 263.000 kişi olarak açıklandı.
Bakan Nebati: "İthal ekonomi komiserlerine asla bel bağlamayız"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz gün ekonomi vizyonunu ...
Bu hafta ne oldu?
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde dış ticaret dengesi takip edilirken ...
 
Küresel piyasalar
Küresel piyasalarda dün pozitif bir seyir görüldü. Avrupa borsaları kapanışında ...
Kıymetliler Powell sonrası güç kazandı
Altın dünkü seansta FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları neticesinde ...
Bakan Nebati: "Bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Büyüme 9 aylık dönemde yüzde ...
 
Merkez bankaları ve finansal koşullar
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3,73'e gerilediğini görüyoruz. Fed toplantısı ...
Türkiye: Ekim ticaret açığı 7,87 milyar dolar
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ekim ayı ...
Türkiye: Pandeminin ardından büyüme güçlü kalıyor
Türkiye’nin ekonomik büyüme oranları yılın ilk yarısında güçlü bir görünüm ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri