Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, TÜRKPATENT Akademi’nin tanıtımı ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi imza törenine katılarak, inovasyonun ekonomik ve sosyal değer yaratma potansiyelini vurguladı. Ulaşım ve iletişim imkanlarının genişlemesinin, inovatif ürün ve hizmetlere erişimi kolaylaştırdığını belirten Kacır, markalaşmış ve yenilikçi projelerin sürdürülebilir başarının temel unsuru olduğunu ifade etti.
Kacır, dünyanın en değerli şirketlerinin fikri sermaye odaklı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin özgün ve rekabetçi ürünler geliştirme kapasitesini artırmayı Milli Teknoloji Hamlesi’nin başarısı olarak gördüklerini söyledi. Son 22 yılda Türkiye’de AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600’ü aştığını, teknopark sayısının ise 2’den 105’e çıktığını aktardı. Bu merkezlerde 11 binden fazla yenilikçi girişimin hayata geçtiğini belirtti.
Fikri mülkiyet başvurularındaki hızlı artışa dikkat çeken Kacır, yerli patent başvurularının 2024'te 10 bin 186’ya ulaştığını ve bunun yeni bir rekor olduğunu açıkladı. Türkiye’nin sınai mülkiyet kapasitesinin 22 yılda 93 binden 2 milyonun üzerine çıktığını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin dünya sıralamalarında patent başvurularında 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sırada yer aldığını belirtti.
Kacır, TÜRKPATENT Akademi’nin coğrafi engelleri aşarak katılımcılara dijital eğitim sunacağını söyledi. Şu anda 56 modülden oluşan eğitim içeriklerini dijital kitaplarla zenginleştireceklerini belirterek, katılımcıların eğitimlerini tamamladıktan sonra yetkinliklerini dijital rozetlerle belgeleyebileceklerini açıkladı.
Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi’ne ilişkin detaylar da paylaşan Kacır, projenin TÜRKPATENT'in yazılım altyapısını güçlendireceğini ve başvuruların daha hızlı analiz edilmesini sağlayacağını belirtti. Bu dönüşümle, iş süreçlerinin sadeleşeceğini ve uluslararası standartlarda hizmet sunulacağını ifade etti. Kacır, “TÜRKPATENT’i fikri sermayenin koruyucusu ve gelişiminin öncüsü bir kurum haline getireceğiz” dedi.
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, yapay zekanın topluma sunduğu fırsatlarla birlikte sorumluluklar da getirdiğini belirtti. Aydın, TÜBİTAK’ın Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda projelere destek verdiğini, nitelikli insan kaynağına yatırım yaptıklarını ve çeşitli alanlarda yeni işbirlikleri geliştirdiklerini söyledi.
TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak ise kurumun inovasyon ve fikri mülkiyet tescil süreçlerini hızlandırmayı hedeflediğini belirtti. AB tescilli coğrafi işaretlerin artırılmasına yönelik çalışmalardan bahseden Durak, TÜRKPATENT Akademi ve yapay zeka destekli sistemlerle fikri mülkiyet ekosisteminin gelişimine katkı sunacaklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından, "Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi" imza töreni gerçekleştirildi.