“Lojmanlarda herhangi bir eklenti yapılmamış olduğu, lojmanlardan birinin girişinin katlanır cam sistemi ile örtüldüğü, diğer lojmanın bahçesinde ise önceden mevcut bulunan çardağın eskiyen elemanlarının yenilendiği ve katlanır cam kullanıldığı, dolayısıyla bu durumun doğal ve tarihi sit alanını olumsuz yönde etkileyecek bir duruma yol açmadığına; ancak söz konusu tescilsiz lojmanların I. Derece Doğal ve Tarihi Sit içerisinde bulunmalarından dolayı yapılacak her türlü fiziki ve inşai müdahalede Kurulumuzdan izin alınması gerektiğinin ilgililere hatırlatılmasına karar verildi.”
Önünü alamazsınız
Kararın, başka değişikliklerde kuruldan izin alınmamasına gerekçe gösterilebilecek bir örnek oluşturacağını öne süren Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Bülent Batuman şunları söyledi:
“Kurulun bu işleri biraz ciddiye alması gerekir. Tamam kabul ediyoruz, çok çok büyük zarar verecek birşey yapılmamış, ama değişiklik yapılmış. Çok da önemli değil, hatırlatalım gibi bir yaklaşım çok sıkıntılı. Bu kanunları bir kere delmekten birşey olmaz gibi bir anlayış getirir, yarın öbür gün önünü alamazsınız. Bir başkası değişiklik yaptığında, benim değişikliğim de büyük boyutlarda değil, bundan haberim yoktu gibi bahanelerle bu kararı örnek gösterebilir.
Koruma Kurulu’nun ilke kararı var. Tescilsiz yapıların da bakım ve onarımlarının Koruma Kurulu’ndan izin alınarak yapılması yönünde. Kurul’un burada bu yapılarla ilgili ‘Eski haline döndürün’ yönünde bir karar alması gerekiyordu.”
Bu kurul koruyamıyor
Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak da, meslek hayatı boyunca böyle bir Koruma Kurulu kararına ilk kez şahit olduğunu belirterek, “Koruma Kurulu, bazı kişilerin noterliğini yapmaktadır. Bu kurul, Ankara’nın değerlerini koruyamamaktadır” açıklamasını yaptı.
Bir daha yapmayın
Koruma Kurulu, sit alanında izinsiz değişikliğe uğratılan bakan ve müdür lojmanı için “Çok büyük değişiklik yok” tespitinin ardından “Bir dahakine izin alın” uyarısında bulundu. Bu karara meslek odaları itiraz etti.