Başkent’te yaşayan Çorumluları, kendi memleketlerinde yatırım yapmaya davet eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Avrupa Birliği’nden (AB) kırsal kalkınma için sağlanacak IPARD hibe destek
programları hakkında bilgi verdi.
IPARD kapsamında, köyden kente göçü önleyecek, insanların yerinde geçinmesini sağlayacak projelerin destekleneceğini ifade eden Kurşun, “AB’nin hibelerinin kullanımında, projelere göre yüzde 50-65 arasında hibe desteği veriliyor. Kalan bölümün öz kaynak olarak karşılanması gerekiyor. Katılımcıların yapacağı katkı payı da düşünüldüğünde 2023 yılına kadar kırsal kalkınma için 5 milyar euro yatırım gerçekleştirilmesi hedefleniyor” dedi.
ÜRETİCİYİ ŞİMDİDEN HAZIRLIYORUZ
Kırsaldaki üretim faaliyetlerini desteklemek ve üretimin AB’ye uyumu sağlamak için çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Kurşun, şunları söyledi:
“Çorum’da et ve süt üretimini, meyve pazarlama ve işleme tesislerini destekliyoruz. Bu alanların AB kapsamında yeniden yapılandırılmasını amaçlıyoruz. AB’ye girdiğimizde standart eksikliğinden kaynaklanan bir pazar kaybı yaşamak istemiyoruz. Üreticiyi şimdiden AB’ye hazırlıyoruz. Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
TANITIM FAALİYETLERİ YAPIYORUZ
Arıcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, yöresel gıda ürünleri, el sanatları ve kırsalda turizm de destek alanlarımız arasında yer alıyor. Çorum’un arıcılık ve turizm potansiyeli çok yüksek. Bu alanlarda farkındalığı artırmak ve turizm potansiyelini harekete geçirmek için tanıtım faaliyetleri yapıyoruz. İnsanımızın kırsalda değişik ekonomik faaliyetlerle geçimini sağlayacağı alanların farına varmalarını ve bizden destek alarak kendi topraklarında çalışmaları için gayret gösteriyoruz.”
KADINLAR AVANTAJLI
IPARD kapsamında desteklemelerin ürüne değil, AB şartlarına uygun kurulacak tarımsal tesislere yapılacağını söyleyen Kurşun, “Kırsal kesimde kadınlar, 40 yaşın altında olanlar ve dağ köylerinde oturanlar, kredi kullandırılması açısından daha avantajlı konumda bulunuyor. İller bazında farklı destekler ve projeler uygulanacak. Süt, et üretimi ve bu ürünlerin işlenmesi-pazarlanması, meyve sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, su ürünleri üretimine yönelik projeler destek kapsamında bulunacak” diye konuştu.