Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasaya yasal olarak sunulan etil alkolün yasa dışı alkol ve içki üretiminde kullanılmasını engellemek amacıyla yeni bir düzenleme hayata geçirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan "Tıbbi Kullanım Amaçlı Etil Alkolün Piyasaya Arzının, Kullanım Amacının ve Miktarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ kapsamında, tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün iç piyasada arzı, kullanım alanı ve miktarı ile düzenlemeye aykırı durumlarda uygulanacak idari yaptırımlar belirlendi. Bu düzenleme ile yasal olarak piyasaya sunulan etil alkolün yasa dışı ticarette kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni düzenlemeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık hizmet sunucuları, faaliyetleriyle uyumlu miktarda tıbbi kullanım amaçlı etil alkol temin edebilecek. Ancak sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları ve kamuya ait hayvan barınakları gibi belirli kuruluşlar, aldıkları etil alkolü bedelli ya da bedelsiz olarak piyasaya sunamayacak ve belirlenen kullanım alanları dışında kullanamayacak.
Toptancılar İçin 50 Bin Litre Stok Sınırı
Etil alkol toptan satıcılarının stok miktarı 50 bin litreyi aşamayacak. Hali hazırda 50 bin litreden fazla stoka sahip olan toptancılar, bu miktarı düşürmeden yeni ürün alımı gerçekleştiremeyecek.
Kullanıcı gruplarına yönelik belirlenen yıllık ve aylık limitler ise şöyle:
- Eczaneler, veteriner klinikleri ve poliklinikler aylık 5 litre,
- Birinci basamak sağlık kuruluşları 10 litre,
- Hayvan hastaneleri 40 litre,
- İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları ise sırasıyla yıllık 1000 ve 2000 litreye kadar tıbbi amaçlı etil alkol alabilecek.
Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanımı zorunlu olan diğer sağlık kuruluşlarının talepleri ise Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB) tarafından değerlendirilecek. Daha fazla miktarda etil alkol talep eden ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarının, Sağlık Bakanlığından uygunluk yazısı alarak TADAB’a sunmaları gerekiyor.
Ayrıca, bu düzenleme ile sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları ve kamuya ait hayvan barınakları gibi etil alkol kullanan kurumlara, miktar ve kullanım alanlarına ilişkin kayıt tutma zorunluluğu getirildi. Tebliğ kurallarına aykırı hareket edenler hakkında idari yaptırımlar uygulanacağı da bildirildi.