Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merter Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (MESİAD) 30. yılı onuruna düzenlenen "Merter’e Değer Katanlar Ödül Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ticaret hedeflerine değinen Bolat, "Türkiye Yüzyılı'nı ticaretin yüzyılı yaparak, küresel ticaretteki payımızı mal ve hizmet ihracatında daha da artıracağız" dedi.
Bakan Bolat, konuşmasında göreve başlamasının üzerinden 16 ay geçtiğini ve bu sürede sahada, ekonominin tüm paydaşlarıyla sürekli istişare içinde olduklarını vurguladı. LASİAD ve OTİAD gibi önemli sektörel derneklerle de temaslarda bulunduğunu ifade eden Bolat, Merter, Güngören, Osmanbey ve Laleli gibi bölgelerdeki tekstil sektörünün gelişimine tanıklık ettiğini dile getirdi.
Son bir yılda tekstil ve konfeksiyon sektörünün küresel pazar daralması nedeniyle zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Bolat, hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak sektöre destek vermek amacıyla sektörel fuarlara katıldıklarını ve firmalarla iletişimi güçlü tuttuklarını söyledi. Türkiye'nin tekstil sektörünün geçmişine değinen Bolat, Osmanlı döneminden başlayarak, 1950'li yıllardan itibaren iplik, kumaş ve entegre tekstil tesislerinin kurulmasının sektöre önemli bir ivme kazandırdığını anlattı.
Türkiye'nin tekstil ihracatındaki yerini güçlendirdiğini vurgulayan Bolat, "875 milyar dolarlık dünya tekstil ve hazır giyim ticaretinde daha alacağımız çok mesafe var" diyerek, Türkiye’nin sektörde büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve üretim üssü haline geldiğini ifade etti.
Rusya pazarındaki daralmalara da değinen Bolat, 1990'lı yıllardan beri süregelen bavul ticaretinin zorluklarına rağmen Türk şirketlerinin bu sürece adapte olmayı başardığını vurguladı. Küresel ekonomideki durgunluk ve enflasyonla mücadele politikalarının etkilerini anlatan Bakan Bolat, bu süreçlerin geçici olduğunu ve sektörlerin yeniden atağa geçeceğine inandığını ifade etti.
Bolat, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik büyüme rakamlarıyla dikkat çektiğini belirterek, 2023'te milli gelirin 1 trilyon doları aştığını ve kişi başına milli gelirin 14 bin dolar seviyelerine ulaştığını söyledi. İhracatın büyümedeki katkısına dikkat çeken Bolat, dış ticaret açığındaki düşüşün ülkenin döviz rezervlerini olumlu etkilediğini aktardı.
Bakanlık olarak yeşil ekonomi ve ticarete uyum konusunda önemli bir program uyguladıklarını belirten Bolat, tekstil sektörünün de bu sürece uyum sağlaması için hibe desteği ve uygun kredi imkanları sunduklarını söyledi. İhracat destek programlarını genişlettiklerini ifade eden Bolat, sektörel fuarları dünya çapında prestijli hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Ödül töreninde çeşitli kategorilerde başarılı firmalara ödüller verildi. Törene İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Güngören Kaymakamı Abdullah Küçük ve Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir gibi isimler de katıldı.