Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
2 Aralık 2021 Perşembe - 13:19

Türkiye: Enflasyonun faiz oranlarının daha fazla üstüne çıkmasını bekleriz

Enflasyonu oluşturan risk dengelerinin aleyhte ilerlemesi yönündeki doğrultuda, biz özellikle yüksek petrol fiyatlarından ve zayıf liradan ötürü artışın sürmesini bekliyoruz.

Türkiye: Enflasyonun faiz oranlarının daha fazla üstüne çıkmasını bekleriz

Enflasyonu oluşturan risk dengelerinin aleyhte ilerlemesi yönündeki doğrultuda, biz özellikle yüksek petrol fiyatlarından ve zayıf liradan ötürü artışın sürmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, %3 oranında beklediğimiz dönemsel artışın önceki aylarda beklenen baz etkisini yaratmayacağını ve yıllık enflasyonun da %20,7 seviyesine yükseleceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, liradaki son erimenin etkisinin önümüzdeki aylarda daha derin hissedilmesiyle enflasyonun yükseliş doğrultusunda kalması çok olasıdır. Bu bakımdan, fiyat istikrarı konusunda önümüzdeki dönem oldukça zorlayıcı olacaktır.

 

Özellikle küresel maliyet etkenlerinden ayrı bir kompozisyon oluşturan son fiyat oynaklık faktörleri, enflasyon üzerinde daha fazla ağırlık faktörü olacaktır. Bu bakımdan, özellikle döviz endeksli girdi ve fiyat bileşenlerinde biz oynaklık ve artış beklemekteyiz. Lira son dönemde hızlı bir değer kaybında ve aynı zamanda enflasyon beklentisi oluşturmayı da zorlaştırıcı bir doğrultuda ilerlemektedir. Bunun özellikle dönemsel enflasyon gerçekleşmeleri üzerinde de yukarı doğru kayda değer bir etkisi olmasını bekleriz.

 

Yurtiçinde finansal koşullara ilişkin gevşeme doğrultusunda uygulanan politikaların fiyat ısındırıcı etkilerini hissederken, temel bakısının sadece gıda ve enerji gibi volatil unsurlara değil; aynı zamanda çekirdek eğilimlerde de ağırlıklacağını düşünüyoruz. Çekirdek enflasyon eğilimi, her ne kadar manşet enflasyondan daha yavaş olsa da, oldukça yüksektir ve düşüşü son aylarda durdurmuştur. Özellikle kurun zorlayıcı etkilerinden dolayı, direkt olarak dövize endeksli olmayan fiyatlara sahip mal ve hizmetler tarafında da fiyat eğilimleri yükselmektedir. Öte yandan, stok yenilemedeki karşılaşılan yüksek fiyatlar noktasında da ÜFE’den olan geçişkenlik katsayısı nihai mal fiyatına daha fazla yansıyabilir. Çünkü düşük maliyetli stokların yenilenme piyasadan yeni mal edinme noktasında daha fazla maliyete maruz kalınmakta ve kar pozisyonunu koruyabilmek için mevcut stokların da fiyatlarının yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Vadeli alışverişlerde de fiyat oynaklığı nedeniyle fiyat belirlenmesi zorlaşmaktadır.

 

 

Yeniden değerleme oranının 2022 yılı için %36,2 olarak belirlenmesi ve oldukça yüksek olması beklenen asgari ücret zammı gibi etkenlerin de enflasyon artışı noktasında etkilerinin olacağını belirtmek gerekir. Bu konudaki ayrıntıların özellikle vergi ve prim noktasında da firmaların toplam maliyetlerini kayda değer şekilde artırması durumunda ürün fiyatlarına daha fazla yansıma görebiliriz. Fiyatların yükseleceği beklentisiyle erkene alınıp hızlandırılan talep de, fiyat geçişkenliği unsurunu artırabilir. Biz, geçişkenliğin önümüzdeki dönemde hem üretici maliyetlerinden hem de kur artışından kaynaklı olarak daha hızlı olabileceğini düşünüyoruz.

 

Enflasyon muhtemelen üst üste 6. ayda da artacak ve %20 üzerine çıkarak Merkez bankasının %5'lik hedefinin dört katından fazlasına işaret edecek. Merkez Bankası, faiz indirimlerine muhtemelen yeni ekonomi perspektifiyle aynı doğrultuda devam edebileceğinden dolayı enflasyon artışının liranın reel faiz oranlarını (politika faizi eksi enflasyon), daha da derine götürebileceğini düşünüyoruz. Kasım ayı enflasyonu öngörümüzle paralel gerçekleşirse -5,7% oranında tarihsel ortalamaların ve diğer gelişmekte olan piyasalarda görülen seviyelerin çok altında bir reel faize sahip olacağız. 16 Aralık’taki faiz toplantısında da Merkez Bankası’nın, enflasyonun engelleyici faktörlerine rağmen, faiz indirebileceğini düşünüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan ile görüştü
 
ABD’de ilk Omicron vakası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FED ana gündeme yerleşti
Yeni koronavirüs varyantı olan Omicron’un Aralık ayının ana gündem maddesi ...
Ekonomik güven endeksi kasım ayında, aylık %2,0 azalarak 99,3 oldu
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında ...
Avrupa Birliği çıkmaza giriyor
Eurostat'ın tahminine göre, Euro bölgesi yıllık enflasyon oranının Kasım ...
 
Yeni varyant belirsizliği
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19'un yeni varyantı Omicron'un küresel olarak ...
Artan COVID endişeleriyle endeks rekor serisine ara verdi
BIST-100 cephesinde mevcut seviyelerde yoğun şekilde hisse değişimlerinin ...
İhracat 2021’in ekim ayında yüzde 20,3’lük artış kaydetti
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşılan 2021’in ekim ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1760.80 ...
Omikron endişesi
BIST100 endeksi de düne alıcılı bir görüntüyle başlayarak 1.800 seviyesine ...
Ekonomik güven endeksi 99,3 oldu
Ekonomik güven endeksi Ekim ayında 101,4 iken, Kasım ayında %2,0 oranında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri