Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu değişiklikle, akaryakıt sektöründeki rekabetin eşit hale getirilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi amaçlanan UTTSS kapsamındaki uygulama esaslarında bazı düzenlemeler yapıldı.
Önceki uygulamalarda taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin 31 Aralık 2024'e kadar sisteme kaydolup, gerekli donanımları taktırmaları istenmişti. Yapılan değişiklikle, bu tarih 31 Ocak 2025'e ertelendi. Ayrıca, yıl sonuna kadar kaydolanlar 2024 için geçerli olan fiyatlardan faydalanabilecekler.
Taşıt sahipleri, 31 Aralık 2024'e kadar sisteme kayıt yaptırmaları halinde, 2024 fiyatlarıyla ödeme yapacaklar ve montaj işlemlerini 30 Nisan 2025'e kadar tamamlayabilecekler. Ayrıca, bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt harcamaları, vergi indiriminde kullanılmaya devam edebilecek. Ancak, 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kayıt yaptıranlar, 2025 fiyatlarıyla işlem yapacaklar.
Sıfır araçlar için ise 1 Temmuz 2025'ten itibaren, araçları piyasaya süren ithalatçı veya üreticilerinin Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları zorunlu olacak. Bu araçların plakaları veya sahipleri değişse bile TTB değişimi gerekmeyecek.
Akaryakıt istasyonu işletmecileri için de benzer bir düzenleme yapıldı. 31 Aralık 2024'e kadar kayıt yaptıran istasyon işletmecileri 2024 hizmet bedeliyle işlem yapacaklar ve montaj işlemlerini 30 Nisan 2025'e kadar tamamlayabilecekler. Bu tarihe kadar yapılmayan işlemler cezai yaptırıma tabi olmayacak.
Yeni düzenleme ile, 8 milyon taşıtın akaryakıt harcamaları elektronik ortamda kontrol edilerek, yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışı ekonominin engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkan sıfır araçlarda TTB zorunlu olacak ve mevcut taşıt tanıma cihazları TTB ile değiştirilecek, böylece standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlükler önlenecek.
Sisteme kayıtlı istasyon sayısının yıl sonuna kadar 8 bine çıkması, TTB siparişlerinin ise 2 milyona ulaşması bekleniyor. Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıkları için de 450 teknik servis ve 2 bin personel görev alıyor.
Ayrıca, "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile firmalara, Taşıt Tanıma Sistemleri için yüzde 50'ye kadar amortisman oranı seçme ve UTTS harcamalarını 2 yıl içinde gider olarak yazma imkânı tanındı.