Dünya'nın önde gelen ''virüs avcıları'' yaban hayvanlarındaki insanlara bulaşabilecek vahşi hayvanlardaki tüm virüsleri haritalayarak gelecekte salgın hastalıkların yayılmasını durdurmak için bir araya geliyor.
Global Virome Project isimli bilimsel işbirliği kuruluşunun yürüttüğü projenin amacı bir milyonun üzerindeki potansiyel olarak tehlikeli virüsleri, on yıl süresince tespit etmek. Araştırmacılar uygulanacak modelin, 2000'li yılların başlarında insan DNA'sını okumadaki bilimsel işbirliğine benzediğini söylüyor.
Araştırmacılar hastalık virüsündeki genetik materyali uluslararası bir veri tabanında toplayarak hangi hayvanlarda bulunduklarını kaydetmek ve enfeksiyon risk ortamlarını tanımlamak istiyorlar.
Yaşanılan corona salgınındaki devasa ekonomik kayıplarla karşılaştırıldığında projenin bütçesinin 10 yıllık süre boyunca, yaklaşık 1,5 milyar dolar gibi çok düşük bir miktar olacağı tahmin ediliyor.
Global Virome Projesi başkanı Dennis Carrol da Projenin göreceli maliyetinin covid-19 salgını sırasında dünya ekonomisi üzerindeki etkileri gözönüne alındığında çok düşük olduğunu vurgulayarak ''Proje, virüslerin bizi bulmasını beklemek değil, insanlara bulaşmadan önce onları durdurmakla ilgili'' dedi.
Dennis Carrol ''Hedef en tehlikeli virüslerin insanlığı vurmadan önce haritalarını çıkararak testlere, aşılara ve ilaçlara ulaşmak'' diye konuştu.
Carrol, şimdiye kadar projenin finansmanı için Çin ve Tayland'ın ilgi gösterdiğini ve kendi ulusal programlarını projeye göre uyarlayacaklarını belirtti.
Hibya Haber Ajansı