Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
8 Ekim 2021 Cuma - 14:02

Yatırımcı toplantısı notları

Şahap Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığında 5. Yatırımcı Toplantısı dün gerçekleşti. Toplantıda ilk sözü alan Başkan; Türkiye’nin global risklere rağmen ekonomik büyümesinin güçlü ve dengeli geliştiğini, manşet enflasyonun yükselişinin gıda ve ithalat fiyatları gibi geçici unsurlara dayandığını söyledi.

Yatırımcı toplantısı notları

Şahap Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığında 5. Yatırımcı Toplantısı dün gerçekleşti. Toplantıda ilk sözü alan Başkan; Türkiye’nin global risklere rağmen ekonomik büyümesinin güçlü ve dengeli geliştiğini, manşet enflasyonun yükselişinin gıda ve ithalat fiyatları gibi geçici unsurlara dayandığını, arızi nedenlerin ortadan kalkması ile birlikte manşet enflasyonda da gerileme eğiliminin başlayacağını söyledi. Eylül ayındaki faiz indiriminin birçok gerekçeye dayandığını, arz şoku gibi geçici faktörlerin politika karar alma noktasında önemini yitirdiğini belirtti. Başkan’a soru cevap kısmında gelen sorular faiz indirimi ile alakalı oldu. Ticari kredilerin faiz indirimindeki rolü sorusunu; işletmelerin yapılan anketlerde yatırım iştahının yüksek olduğu ancak yüksek banka kredi faizleri nedeniyle yatırıma dönüşmediğini şeklinde cevapladı.  Kurlar ile ilgili bir soruya; TL’de değer kaybının küresel olduğunu ve diğer gelişen para birimlerine paralel değer kaybı yaşandığını belirtti. Uzun vadeli enflasyonist bekleyişlerin yükselmesi, enerji fiyatlarının artması, eşel mobil sisteminin yakıt fiyatlarında artışı artık dengeleyemeyecek olması, FED’in varlık alımı azaltımı gibi bir çok sorunun cevabını, para politikası kararı verirken birden fazla gelişme inceleniyor şeklinde yanıtladı.  Sonuç olarak, TCMB’nin 21 Ekim’de Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine devam etme olasılığının, dünkü toplantı sonrasında güçlendiğini düşünüyoruz.

Dolar/TL’de riskler yukarı yönlü. Geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı 2.5 milyar $ azaldı ve son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. TCMB’nin faiz indirimi ile kurda yaşanan yükseliş, yurt içi yerleşiklerin satışları ile sınırlı kaldı. Fakat yerli satışlarının sürdürülebilir olmaması, FED’in varlık alımı azaltımına başlayacak olması, TCMB’nin yeni faiz indirimi beklentileri ile Dolar/TL’de risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. 8.8566-8.8730 ana destek seviyelerimiz, 8.97 ilk direnç seviyemizdir.

Perşembe, Çarşamba’yı telafi etti. ABD borç tavanı sorununun ötelenmesi ve Rusya’nın yeni enerji arzı ile yaptığı açıklamaların enerji fiyatlarını düşürmesi, BIST100’ün önceki günkü kayıplarını geri almasını sağladı. Bugün dünkü yükseliş sonrasında 1398-1400 dirençlerinden satış gelebileceğini düşünüyoruz. 1390 ve 1380’ni gün içi destek seviyeleri olarak takip edebiliriz.

Ekim vadeli BIST30 kontratı. Çarşamba günü 1476-1487 aralığında gelmeyen tepki alımları, dün yerini haftanın en güçlü tepki alımına  bıraktı. 1507’den geçen mavi ortalama ve 1514’den geçen düzeltme noktası ile tepki alımlarının sınırlı kalacağını düşünüyoruz. 1500-1497 gün içi ara destek seviyemizdir. Ara destek bölgesinin kırılması tepki arayışını bitirir ve 1488-1476 yatay destekleri ön plana çıkarır.

Ekim vadeli Dolar/TL. 9.00-9.05 direnç bölgesi korunuyorken, yardımcı göstergeler halen realizasyon sürecini işaret ediyor. 8.50 seviyesinden yaşanan yükseliş, 9.00-9.05 dirençlerinde realize oluyor.  Bu realizasyonda 8.90’dan kademeli yükselen mavi ortalama geri çekilmede destek olabilir.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Shanghailılar bayramda 11.9 milyar dolar harcadı
 
Kalp ve damar sağlığını korumak için bunlara dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Endeks toparlanma çabasında
Dünkü hızlı yükseliş sonrası olası düzeltmede gün içi destek olarak 1392 ...
TL mevduat faizleri ve TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 01 Ekim haftasında ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 1.43 değer ...
 
TCMB Ekonomist Toplantısı: “Politika dezenflasyon için yeterince sıkı” vurgusu
TCMB’nin düzenlediği ekonomist sunumu toplantısında konuşan Başkan Sn. ...
Enerji krizinin kısa vadede çözümü yok
Yaz ayının dünyada kurak geçmesi, hidroelektrik santrallerinin yeteri ...
Enerji fiyatlarının zıplaması
Ekim başladı. 1, 2 ve 3! Dün de % 0.2 eksi kapanınca BIST100 3 iş günü üst üste eksi kapanmış oldu.
 
2021 yılı enflasyon değerlendirmesi
Enflasyon, dolaşımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir ...
Altından haftaya pozitif bir başlangıç
Paladyum da platinle birlikte günü kırmızıda kapatan bir diğer kıymetli ...
Facebook çöktü neler oldu
Yeni haftaya hafif pozitif başlayan borsada saat 17.00 sonrasında kapanışa ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri