Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>DÜNYA
15 Mayıs 2020 Cuma - 13:48

ABD ve Çin arasında Koronavirüs Cephesi açıldı

Koronavirüs salgını ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu.

ABD ve Çin arasında Koronavirüs Cephesi açıldı

Koronavirüs salgını ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Uluslararası ilişkiler alanında araştırmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi ve Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. Altay Atlı salgınla birlikte bu iki süper güç arasında şimdi de yeni bir "Koronavirüs Cephesi" açıldığını söylüyor. Dr. Atlı, ABD ve Çin arasındaki krizin daha da tırmanacağı görüşünde. Araştırmacıya göre Türkiye ekonomisi de bu çekişmeden olumsuz etkilenebilir.

 

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi ve Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. Altay Atlı, Koronavirüs’ün Çin ve ABD ilişkilerine etkisini değerlendirdi. Salgın öncesinde ilişkilerin gergin olduğunu hatırlatan Dr. Atlı, son haftalarda Koronavirüs'ün kaynağı hakkında yüksek tondan karşılıklı suçlamalar nedeniyle ilişkilerin iyice kötüleştiğini ve yeni bir “Koronavirüs Cephesi”nin ortaya çıktığını söyledi.

 

Araştırmacı ayrıca Türkiye ekonomisinin bu gerginlikten negatif yönde etkilenebileceğini vurgulayarak, “Salgından önce Çin ve ABD arasındaki ilişkiler gergin olsa da ticaret alanında bazı anlaşmaların yapılması gündemdeydi. Şimdi ilişkilerin gerilmesiyle bunlar rafa kalktı. Bu gerginlik tüm dünyayı ve dolayısıyla Türkiye’yi de etkileyebilir” diye konuştu.

Dr. Altay Atlı, salgının Çin-ABD ilişkilerine etkisini şöyle değerlendirdi:

 

“ARTIK ÇİN DE SESİNİ YÜKSELTİYOR”

Çin büyüyen bir güç. Dünyanın en gelişmiş ekonomisi ABD ile uzun yıllara dayanan rekabeti kaçınılmaz. Bu iki güç arasındaki durumu değerlendirirken siyasi boyutu ticaretten ayrımayız. Korona öncesinde ticaret savaşları, karşılıklı gümrük vergilerinin artırılması gibi yollarla yapılıyordu. Ancak salgınla birlikte siyasi söylemlerin de arttığını görüyoruz. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’i Koronavirüs ile ilgili suçlayan açıklamaları, bu sefer Çin’de de karşılık buldu. Çin salgından önce Trump’ın yaptığı açıklamalara daha üstü kapalı, diplomasi geleneğini zorlayamayacak bir üslupla yanıt veriyordu. Ancak artık Çin’den de karşı tarafı virüsün kaynağına yönelik suçlayan açıklamalar geliyor. Çin sesini daha çok yükseltiyor. Bunu daha önce görmemiştik”

 

“İLİŞKİLER İYİ BİR YÖNE GİTMEYECEK"

Salgına karşı koymak için dünya çapında bilimsel işbirliği şart. Bu durumun ülkeler arasında işbirliğini artıracağını düşünmüştüm. Böylelikle ABD-Çin ilişkilerinin de bu bakış açısıyla olumlu etkilenebileceğini ummuştum. Bunun tam tersi oldu, yanıldım. İki ülke arasında Hong Kong, Güney Çin Denizi ve Uygur Türkleri’nin durumu gibi birçok cephe zaten vardı. Şimdi buna 'Koronavirüs Cephesi’nin de eklendiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki aylarda ilişkilerin iyi bir yöne gideceğini düşünmüyorum. Ne yazık ki olumlu bir gidişat yok. Çatışma şiddetlenerek devam edecek gibi duruyor. Bu durum sadece siyasi değil, aynı zamanda ticari ortamı da etkileyecek.

 

“ÇİN EKONOMİSİ 'U' ÇİZEBİLİR”

Koronavirüs salgını tüm dünya ekonomisinde olduğu gibi Çin’i de etkileyecek. Çin’in yakın dönem için yayınlanacak ekonomik verilerine de bakmak gerekiyor. Bazı tahminler Çin’in bu yıl küçülse de önümüzdeki sene yüzde 10’a varan oranlarda büyüyebileceğine işaret ediyor. Yani Çin’in ekonomisi bir ‘U’ çizebilir. Bu noktada arz ve talep krizinden de bahsetmeli. Ülkede fabrikalar salgın sonrasında, üretime yeniden başlasa da dünyada yeterince talep ortaya çıkmazsa mallar elde kalabilir. Bu da Çin'deki üretici için hiç iyi olmaz. Ayrıca Bazı ülkeler Çin’e Koronavirüs konusunda ihmalkârlık yaptığı gerekçesiyle dava açabilir. Bunların sonucunda ülke ekonomisini etkileyecek bazı yaptırımlar ortaya çıkabilir. Ama Çin aleyhine bir sonuç çıkarsa, ülkenin bunu uyup uymayacağı da belli değil. Güney Çin Denizi konusunda Filipinler’in Lahey’de kazandığı davada, Çin mahkeme kararını tanımadığını ilan etmişti.

 

“İKİ GÜÇ ARASINDAKİ GERİLİMDEN TÜRKİYE EKONOMİSİ ETKİLENEBİLİR”

Türkiye’nin özellikle 2018’den beri karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntılar söz konusu. Şimdiyse kısa vadede salgın için alınan önlemlerin doğal olarak ekonomik bedelleri olacak. Bu bir denge işi. Türkiye bunun için önlemler almaya çalışıyor. Öte yandan Çin ve ABD arasında ilişkilerin gerilmesi tüm dünyayı ve dolayısıyla Türkiye’yi de ekonomik yönden etkileyebilir. Ancak tüm bunların ötesinde Türkiye’nin uzun vadede üretim odaklı ekonomik gelişimi sağlayacak adımlara ihtiyacı var.

Kaynak:Boğaziçi Üniversitesi
Hibya Haber Ajansı

 
Uzaktan eğitim faydalı mı?
 
Erdoğan'dan Çebi ve Cengiz'e ''geçmiş olsun'' telefonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump negatif faizde ısrarlı
ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba akşamı Federal Rezerv'in faiz oranını ...
Rusya'da üretilen solunum cihazlarının kullanımı askıya alındı
Rus hastanelerinde iki ölümcül yangına neden olduğundan şüphelenilen yerel ...
Norveç ülkeye giriş yasaklarını gevşetiyor
Mart ayında oturma izni olmayan herkese sınırlarını kapatan Norveç, Avrupa ...
 
Virüs avcıları dünya'nın virüs haritasını çıkaracak
Dünya'nın önde gelen ''virüs avcıları'' yaban hayvanlarındaki insanlara ...
İtalyan Hükümeti yerel yönetimlerin baskısına dayanamadı
İtalyan hükümeti yerel yönetimlerin baskısına dayanamadı. Ülkedeki barlar, ...
“Trump'ın ölüm saati''
Belgesel film yapımcısı Eugene Jarecki New York'taki Times Square Meydanı'nda ...
 
Rusya'da corona hastanesindeki yangınında beş kişi öldü
Rusya Afet Bakanlığı çevrelerinden edinilen bilgiye göre, ülkenin ikinci ...
İsveç temel öğrenimi kapatmayarak milyarlarca dolar tasarruf etti
İsveç, corona virüsü salgını önlemlerinde çocuk yuvaları ve temel eğitim ...
Asya borsaları düşüyor
Asya borsaları Salı sabahı düşüyor. Japonya'da otomotiv hisseleri sert ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri