Yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci, doğrudan 7 milyon çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 10 Aralık'ta gerçekleştirdi ve ikinci toplantısını yarın yapacak. Bu toplantı, pazarlık koşullarının şekillendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Ekonomik veriler masaya yatırılacak ve Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile Ticaret Bakanlığı ve TÜİK temsilcileri, komisyona rapor sunacak. İşçi ve işveren tarafları, sunulacak ekonomik verilere göre pazarlıklara başlayacak.
İlk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdamı artırmak ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak adil bir asgari ücret belirlemeyi umuyoruz" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon oranlarını göz ardı ederek "İnsanların yüzünü güldürecek bir ücret bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücreti hem işçi hem de işveren açısından ele alacaklarını ve çalışanların alım gücünü göz önünde bulunduracaklarını belirtmişti.
Asgari ücret, beşer temsilciye sahip işçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Aralık ayında bir dizi toplantı düzenliyor ve kararlar, oy çokluğuyla alınıyor. Oy eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Halen geçerli olan asgari ücret, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu rakamın içinde brüt ücret, sosyal güvenlik primi ve işveren işsizlik sigorta fonu yer alıyor.