Pozitif sürpriz yapan ABD verileri ve Başkan Biden’ın 59 Çin şirketine yatırım yasağı getirmesi üzerine güçlenen dolar ve zayıflayan gelişmekte olan ülke paralarıyla haftanın son gününe başlıyoruz.
Hisse senedi piyasaları Başkan Biden’ın kurumlar vergisinin düşürülmesine razı olduğu haberleri üzerine dün gördüğü dip seviyelerden büyük ölçüde toparlandı. Ancak bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamının da çok güçlü olması durumunda ilave satış gelebilir.
Borsa İstanbul küresel satışlara görece iyi dayandı. Gün içi kayıpların büyük çoğunluğu kapanışa doğru geri alındı. Gelenek bozulmayarak düzeltmenin büyük çoğunluğu döviz kuru üzerinden oldu. Ekonominin açılma teması hisseleri - havacılık, Tüpraş, Koç Holding - ve Sabancı Holding pozitif ayrışan az sayıda hisse arasındaydı. Enerji hisseleri (Tüpraş hariç) müjde öncesinde satıcılı bir seyir izledi.
Dünya borsalarının seyri Borsa İstanbul’da yatay bir açılışa işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemelen seans kapanışından sonra Zonguldak’ta vereceği müjde günün en önemli haberi. Teknik bültende THY, Sabancı Holding, Turk Telekom hisselerini öne çıkartıyoruz.
Haberler & Makro Ekonomi
Türk Bankacılık Sektörü Nisan 2021 Kar Görünümü: Kamu bankaalrının zayıf görünümü devam ediyor
Türk Bankacılık Sektörü Nisan 2020’de TL 4,325mn net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı geçen yılın Nisan ayı kar rakamına göre hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor. Yılbaşından bu yana net kar rakamı ise TL 20.7 milyara ulaşarak yıllık bazda %5’lik bir büyüme kaydetmiş durumda. Yılın ilk dört ay kar toplamı üzerinden hesapladığımız öz kaynak karlılık rakamı ise %10.3olarak gerçekleşerek bir önceki aya göre 600 baz puan geriledi ancak birinci çeyrek ortalamalarının oldukça üzerinde gerçeklleşti. Nisan’daki genel karlılık görünümüne baktığımızda ana faaliyet gelrileri üzerindeki marj baskısının devam ettiği görülüyor. Henüz getirili aktiflerin yeterince daha yüksek olarak fiyatlanmaması ve yüksek fonlama ortamı spred ve marjları aylık bazda özellikle bir önceki yıl seviyeelrine göre düşük tutmaya devam ediyor.Bu zayıf karlılıkta kamu bankaalrının önemli bir payı bulunuyor. 2020’de yaşanan yüksek büyümenin düşük faizle yapılması sonucu marjlarda görülmemeiş düzük seviyeler bu bankaların özellikle 2021 ilk yarıyıl sonuçlarını çok kötü etkilemeye devam ediyor. Bu arada düşük seyreden karşılık giderleri karlılığı kurtaran ana faktör durumunda olmaya devam ediyor. Diğer faiz dışı gelirler ve özellikle net alım/satım zararlarının swap maliyetleri nedeniyle yüksek seyri karlılığın üzerinde ilave baskı yaratıyor. Bundan sonraki aylarda daha fazla getirili aktifin yukarı fiyatlaması ve TÜFEX getirilerinin yüksekten fiyatlanacak olması marjlar için bir nebze de katkı verecek.
Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı