Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Mahzen-32 operasyonlarında bir suç örgütü çökertildi
Mahzen-32 operasyonlarında bir suç örgütü çökertildi
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2021 Çarşamba - 19:24

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz ( Deniz Yatırım).

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1408.01 – 1423.02 arasında işlem gördü ve günü +0.03% değişimle 1416.82 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1407 – 1433 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Fiyatlamalar cephesinde yeni bir başlık söz konusu değil. Yatırımcıların emtia grubundaki fiyat hareketliliği ve bu durumun olası enflasyonist baskılara yönelik pozisyonlanma çabaları devam ediyor. Kısa vadede en önemli gündem maddeleri ise bugün itibarıyla ABD’de JPMorgan önderliğinde başlayacak olan banka bilançoları ve yine ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri.

Geride kalan günde risk iştahı yatay seyretti. ABD Hazinesi’nin 3 ve 10y vadelerde toplamda 96 milyar dolar borçlanma gerçekleştirdiği operasyonların ardından faizler doğal olarak son ihalelerin üzerinde gerçekleşti. Ancak, ikincil piyasada ise faiz seviyelerinin gerilediği görüldü. Bu sabah ABD 10y tahvil faizinde %1.60 seviyesinin hemen aşağısında görüntü bizleri karşılarken, petrol kontratlarındaki sınırlı geri çekilme de dikkat çekiyor. Brent petrolün aktif kontratı 3 gün sonra ilk kez %-0.27 ile zayıf performans ortaya koyarken, doğal gazda ise (Hollanda) 2 gün sonra ilk kez %3’e yakın yükseliş ile pozitif eğilim takip edildi. 13 Ekim işlemlerinde Asya’da demir cevheri kontratı %-5 ile ikinci günde de olumsuz seyrederken, termal kömür kontratları ise %8’in üzerindeki yükselişiyle üçüncü kez rekor tazelemiş durumda.

Fed cephesinden gelen açıklamaları izlemeye devam ediyoruz. Dün, Fed’in ikinci ismi Clarida’nın gerçekleştirdiği sunumda Aralık 2020’de ilan edilen hedeflerin büyük kısmına kurum olarak ulaştıkları ve tapering için koşulların oluştuğu detayı bir kez daha kamuoyu ile paylaşılırken, Atlanta Fed Başkanı Bostic ise mevcut enflasyon yükselişinin tahmin edilenden daha uzun bir süre devam edebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Yerel varlıkların fiyatlamalarında ise bir önceki günden farklı bir tablo karşımıza çıkmadı. Yüksek faiz, yüksek kur ve yatay-olumlu hisse senedi fiyatlamaları bir kez daha devam etti. Türk hisse senetlerinin uzun süredir gözlenen yüksek iskontolu durumları bir yana yaklaşan bilanço sezonuna yönelik beklentiler nedeniyle bir süre daha güçlü kalmaya ve/veya geri çekilmelerde sınırlı eğilim sergilemeye devam edeceğini düşünme pozisyonumuzda değişiklik bulunmuyor. Ancak, değerlemeler açısından uzun vadeli faizlerin seyri, özellikle de 10y tahvil faizindeki oluşumlar yakından izlenmeli kanaatindeyiz.

Piyasalar Spot Asya ve vadeli endeksler karışık bir görüntüyü karşımıza çıkarıyor. ABD seansının geç vakitlerinde takip edilen kaynak habere göre, Apple’ın İPhone 13 üretimi için daha önce sunduğu üretim hedefi planında 10 milyon adetlik aşağı yönlü sapma yaşanabilir. Gerekçe ise devam eden çip krizi. Çin’de Eylül ayına ait açıklanan ticaret verileri ihracatın yuan ve Amerikan doları bazında beklentilerden daha iyi, ithalatın ise gerisinde kaldığına işaret ederken, emtia fiyatlarındaki artışın datanın alt kalemlerinde kendisine yer bulduğu görülüyor. Bugün TSİ 15.30’da ABD’de açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon verilerinde manşet enflasyonun %5.3, çekirdek enflasyonun ise %4 ile yatay-yüksek kalmaya devam etmesi bekleniyor. Alt kırılımlardaki değişimler ve pandemi kalemlerindeki seyir gelecek dönem beklentileri açısından yakından izlenecek. Bu gelişmeler ışığında yerel varlıklardaki açılışın da BIST cephesinde yatay-olumlu olmasını bekleriz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %- 0.44 ile tamamlarken, ağırlıklı Doğu Avrupa para birimleri ile birlikte benzer trade eğilimi ve zayıflık sergiledi. BIST 100 endeksinde kapanış %0.04 yükselişle 1416 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %1.3 arttı ve %19.33 oldu. Ülke risk primi ise 443bp ile yatay-yüksek seyretti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.43, FTSE 100 %-0.23, DAX %-0.34 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.66 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansına benzer bir eğilim takip edildi. Dow Jones %-0.34, S&P 500 %-0.24 ve Nasdaq %-0.14 olurken, Merval %0.48 ile günü sonlandırdı. Asya’da bu sabaha ait işlemler net değil. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.14, Hang Seng %-1.43, CSI 300 %0.75 ve KOSPI %0.97 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4506 ile sınırlı yuan değerlenmesine işaret ediyor.

Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1369-1350 seviyeleri destek, 1420-1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 9.02-8.96-8.88 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in dış ticaret hacmi ilk üç çeyrekte 28,33 trilyon yuanı buldu
 
Vitaminin fazlası zarar veriyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Enerji fiyatlarındaki yükselişin yarattığı enflasyon ve global büyüme ...
Ekonomik takvim bugün yoğun
Enerji, navlun ve iş gücü gibi maliyetlerde yaşanan artışların büyüme ...
Sanayi üretimi ağustos ayında beklentileri aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi ...
 
Toplam ciro yıllık %48,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Piyasalara analitik bakış
Enflasyonist kaygıların etkisi ile yükselen tahvil faizlerinin seyrinin ...
Cari işlemler turizm gelirlerinin desteğinde Ağustos'ta fazla verdi
Cari işlemler hesabı, hizmetler dengesi altında turizmden kaynaklanan ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1393.56 ...
Gün içi piyasa özeti ve BİST30 hisseleri destek-direnç seviyeleri
Gün içerisinde en yüksek 1404,6 ve en düşük 1393,56 seviyesini gören BİST100 ...
Yatırımcı toplantısı notları
Şahap Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığında 5. Yatırımcı Toplantısı dün gerçekleşti. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri