Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EKONOMİ
8 Aralık 2021 Çarşamba - 12:02

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de pozitif açılış bekliyoruz. Dün endeks 1942.50 – 1984.03 arasında işlem gördü ve günü +2.78% değişimle 1981.04 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1950 – 2000 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

7 Kasım fiyatlamalarında küresel ve yerel risk iştahının ciddi anlamda artış gösterdiği görüldü. Yakın zaman içerisinde beliren Omicron varyantına dair endişelerin şu aşamada boşa çıkmış olması ve mevcut aşıların nispeten etkili olacağına dair yapılan değerlendirmeler riskli varlıklara olan ilginin artışını destekledi. Ayrıca, bir süredir altını önemle çizdiğimiz üzere, yıl sonu etkileşimleri ve portföylerde getiri arayışının ivmelenmesini de unutmamak gerekiyor.

ABD’de majör endeksler ortalamada %2’li düzeylerde değer kazanırken, teknoloji grubunun sürükleyici olduğu görüldü. Dün takip ettiğimiz yükseliş ABD borsalarında 9 ayın en iyi rallisine işaret etmekte. Yeni halka açılan şirketlerin içerisinde yer aldığı ETF günü %5 yükselişle tamamlarken, küçük ölçekli şirketlerden oluşan grup ise %2 primle takip edildi. S&P 500 endeksi Fed Başkanı Powell’ın verdiği son mesajların ardından sergilediği zayıflığın tamamını geri alırken, Omicron varyantına dair endişelerin getirdiği geri çekilişin etkisi ise %0.3’e dek daraldı.

Geride kalan günde yüksek getiri arayışındaki ivmelenmede

i) varyanta dair endişelerin zayıflaması

ii) Çin ihracatındaki rekor yüksek rakamın açıklanması ve

iii) ABD’de daralan ticaret açığı gibi 3 önemli başlık etkili oldu.

FOMC öncesinde, yakın zamandaki eğilimine paralel, DXY’nin yatay seyri de görünümü destekledi. Yerel varlıklara da bu noktada ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Para politikasındaki gevşemenin doğal sonucu olarak yerli yatırımcının reel getiri arayışını ciddi anlamda yükseltmesi hisse senedi piyasasına olan ilginin devamını mümkün kılıyor. Düşüncemizi hatırlatmak isteriz: Bu yaklaşım, 2022’de artan hızda devam edebilir. Düne dair önemli gördüğümüz bir diğer gelişme ise, belki de bugün açısından tetikleyici unsur olarak da belirtilebilir, ülke risk primindeki geri çekiliş ile ilgili. 5y vadeli USD cinsinden CDS 7 Aralık kapanışında -39.5 puanlık hareket sergilerken, son 2 gündeki geri çekiliş -45bp olarak karşımıza çıkmakta. Hareketi açıklayabileceğimiz majör bir başlık yaşanmazken, 6 gün aralıksız yükselişin ardından geri çekiliş olmasını önemsiyoruz. CDS, 25 Kasım gün sonunda 475bp seviyesinde bulunurken, devamında ise 3 Aralık’ta 543bp bölgesinden kapanış gerçekleştirmişti. Yine CDS’in %7.3 gerilediği günde 10y vadeli USD cinsi Türk eurobondundaki değer kazanımı da %5’in hemen üzerinde oldu. Şayet CDS cephesindeki yaklaşımın parite işlemlerine yansıması söz konusu olur ise gün içerisinde USDTRY işlemlerinde 12.50-13.30 aralığında dengelenme isteği görülebilir.

Piyasalar

Riskli varlıklara yönelik pozisyon alma isteğinin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Haftanın sonuna doğru açıklanacak olan ABD enflasyonu verisine dek önemli bir piyasa gelişmesi yaşanacağını düşünmüyoruz. Ancak, yıl sonu etkileşiminin de ivme kazanmasına paralel, azalan likiditeyi de göze aldığımızda, genel anlamda finansal varlıkların tamamında muhtemel geri dönüşlerin normalin üzerinde bir oynaklık ile yaşanabileceğine dair riski yüksek görüyoruz. Henüz o aşamada olmasak da gelecek hafta takip edilecek olan FOMC toplantısı öncesi/sonrasında pozisyonların yeniden konsolide edilmesi isteği artış gösterebilir. Genel eğilime paralel yerel varlıklardaki açılışın da pozitif olmasını bekleriz. CDS’in son 2 günde 45bp gerilemesi gün içerisinde

Türk lirasına çapraz işlemlerde olumlu yansımayı başarabilir ise risk alma iştahı momentumunu artırabilir. Bu noktada bankacılık sektörüne ait hisse senetlerinin bir adım öne çıktığını da görebiliriz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %2.32 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.78 primlenmeyle 1981 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %21.52, CDS ise 497bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %3.36, FTSE 100 %1.49, DAX %2.82 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.55 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin devamı görüldü. Dow Jones %1.40, S&P 500 %2.07 ve Nasdaq %3.03 ile günü sonlandırırken; Bovespa %0.65, Merval ise %1.08 ile takip edildi. Asya’da bu sabah pozitif yaklaşım devam ediyor. TSİ 08.40/ NKY 225 %1.24, Hang Seng %- 0.22, CSI 300 %0.96 ve KOSPI %0.43 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3531 ile yuanda değer kazancını göstermekte.

Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1942-1895 seviyeleri destek, 2000 direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırm
Hibya Haber Ajansı

 
Sigaraya zam
 
Zorlu kış şartlarında çalışanların dikkat etmesi gereken adımlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müdahaleler sonrasında Türk lirası
Dün TCMB’nin faizi sabit tutma ihtimalini ve olası etkilerini ele almıştık. ...
Politika faizi düşerken, borçlanma maliyetleri artıyor
Powell’ın son açıklamalarından sonra ücret ve enflasyon döngüsünün Fed ...
Omikron varyantı
BIST100 endeksinde de TL bazındaki ralli havası sürebilir.
 
Merkez faizi sabit tutabilir mi?
TCMB Yatırımcı Toplantılarını yerliler için sabah, yabancılar için öğleden ...
Biden ve Putin görüşme gerçekleştirecek
Biden ve Putin 18:00 ‘da video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirecek
Dolar / TL haftaya 13,80 seviyesinden başlıyor
Geçtiğimiz hafta Türk Lirası, dolar kaşısında yaklaşık %11, Eylül ayından ...
 
Mevcut gündemler ile yeni hafta
ABD’de Kasım ayı tarım dışı istihdam rakamları 550 bin artış beklentisine ...
Dolar Türk lirası zirveye yakın
Dolar / Türk Lirası yükseliş eğilimini koruyor.
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri