Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla "Doğru Habercilik ve Medya Etiği" kitabını yayımladı. Kitap, İngilizce ve Kürtçe dillerinde de yayımlandı ve içeriği, medya okuryazarlığını geliştirmeyi hedefleyerek güvenilir bilgiye ulaşmak isteyenler için önemli bir kaynak olarak sunuluyor.
Kitap, dünya örnekleri çerçevesinde derlenen ve sistematik hale getirilen medya etiği ilkelerini içeriyor ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının şimdiye kadar yayımladığı en kapsamlı çalışma olma özelliği taşıyor. "Meslek Mensupluğu", "Haber Kaynağı", "Haberin Sunuluş Biçimi", "Haber Düzeltme ve Cevap Hakkı" ve "Habercinin Sosyal Medya Kullanımı" başlıklarından oluşan 5 bölümden oluşan kitap, doğru ve güvenilir haberciliği teşvik etmeyi amaçlıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kitabın sunuş yazısında, medya etiği standartlarının doğruluk, dürüstlük, bağımsızlık ve tarafsızlık gibi temel değerler ekseninde şekillendiğini belirtti. Altun, günümüzde medya etiğiyle ilgili sorunların, sosyal medya ve internet medyasının hızla yayılmasıyla daha da karmaşık hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, bu tür platformlarda mesleki ahlakın göz ardı edilmesi, bilgi kirliliği, dezenformasyon ve etik ihlalleri gibi sorunların arttığını dile getirdi.
Altun, medya etiği ilkesine sadık kalmanın medya mensuplarının sorumluluğu olduğunu belirterek, "Medya etiğine sahip çıkmak konusunda en büyük sorumluluk gazetecilere düşmektedir" ifadelerini kullandı. Kitabın, medya çalışanları ve araştırmacılar için önemli bir rehber olacağına inandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, daha önce de Türkçe, İngilizce, Arapça, Azerbaycan Türkçesi, Rusça, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Yunanca dillerinde yayınlar hazırlamıştı. Bu yeni çalışma ile toplamda 10 dile ulaşmış oldu.