Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Devam eden savaş ve Çin’de kapanmaların fiyatlamalara etkisinin daha sınırlı olmasına karşılık, Fed Başkanı Powell’in 50 baz puan artışı öne çıkaran açıklamaları ve yine FOMC içinden daha yüksek faiz artışlarına işaret eden açıklamaların yarattığı kısmi belirsizlik hafta genelinde hem küresel endeks hem de tahvillerde yüksek oynaklığı beraberinde getirdi. Cuma günü ABD piyasalarında Nasdaq öncülüğünde yükselişler görüldü. Nasdaq endeksi %3,82 değer kazanırken Dow Jones endeksi %1,47 yükseliş ile haftayı 32.196 seviyesinden ve S&P 500 endeksi de günü %2,39 yükselişle 4.023 seviyesinden kapattı. Cuma günü dolar endeksi 105,0 seviyesine yükselirken, EURUSD paritesi 1,0349 ile Ocak 2017'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Hafta başında %3,20 seviyesine kadar genişleyerek yakın dönem zirvesini tazeleyen ABD on yıl vadeli tahvil getirisi, endeksler ve kripto varlıklarda yaşanan sert satışların ardından güvenli liman algısı ile alım görerek %2,85 bölgesinde geriledi. Şanghay ve Pekin'de önlemler sürerken, Çin'de Nisan’da salgına karşı uygulanan sert önlemler sanayi ve perakende göstergelerinde sert düşüşe yol açtı. Nisan’da sanayi üretimi yıllık bazda %2,9 geriledi. Beklenti sanayi üretiminde %0,5 artış kaydedilmesi yönündeydi. Çin’de Nisan ayında yıllık perakende satışlar ise %6,6’lık gerileme beklentisine rağmen yıllık %11,1 geriledi. Ülkede işsizlik oranı ise %5,8’den %6,1’e yükseldi. Petrol piyasasında yeni haftanın ilk işlemlerinde fiyatlarda gerileme görülüyor. ABD ham petrolü 108,7 dolar, Brent petrol ise 109,8 dolardan işlem görüyor. Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklama kararı almasının ardından ise gösterge buğday vadelilerinde son iki ayın en hızlı yükselişi gerçekleşti. VIX endeksi ise bu sabah 28,87 seviyesinde.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir görünüm izleniyor. Çin'de ekonomik aktivitenin keskin şekilde yavaşladığına işaret eden sanayi üretim ve perakende satış verilerinin ardından Asya borsalarında görülen aşağı hareket ABD ve Avrupa vadeli endekslerine de yansımış durumda. ABD vadelilerinde de negatif bir seyir var. Bugün ABD'de Mayıs ayına ilişkin New York Fed imalat endeksi verileri yayımlanacak. Endeks bir önceki ay 24,6 puan seviyesinde açıklanmıştı.
Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışında Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da enflasyon ile büyüme verisi ile ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve inşaat izinleri verileri küresel piyasaların takibinde olacak. Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı da önemli bir gündem maddesi olarak takvimde yer alıyor. Salı günü Avrupa'da günün en önemli verisi Euro Bölgesi GSYH rakamları olacak. Euro Bölgesi için ilk çeyrek öncü GSYH tahminleri açıklanacak. Aynı gün ABD'de piyasaların yakından takip ettiği önemli bir veri olan perakende satışlar Nisan ayı rakamları yayımlanacak. Mart ayında perakende satışlar %0,5 artarken, çekirdek kabul edilen otomobil hariç perakende satış artışı %1,1 olmuştu. ABD'de günün diğer önemli verisi Nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri olacak. Çarşamba günü piyasaların yakından takip edeceği veri Japonya'dan gelecek; ilk çeyrek döneme ilişkin öncü GSYH verileri yayımlanacak. Ülkede 2021 yılı son çeyrek dönemde GSYH bir önceki döneme göre %1,1, geçen yıl aynı döneme göre %4,6 büyüme göstermişti. Aynı gün İngiltere'nin Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere'de Mart ayında tüketici fiyatları aylık %1,1 artarken, yıllık artış %7,0 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Beklenti Nisan ayında %7,0’lik yıllık enflasyonda artışın devam etmesi ve enflasyonun %9,1’e yükselmesi yönünde. Perşembe günü yurt içinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Yurt dışında ise ABD’de ikinci el konut satışları ve Conference Board öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Cuma günü ise Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı ile İngiltere'den Nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı