Eskişehir’de yürütülen “Orman Biziz, Biz Ormanız” projesiyle, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni oyun alanları, televizyon ve bilgisayar haline gelen çocuklara, doğayla iç içe olma fırsatı sunuluyor. Projeyi hazırlayan Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla değişen yaşam tarzı ve temponun, çocukları olumsuz etkilediğini söyledi.
Sorunların çözümü
Çocukların dışarda oynayabileceği alanların sınırlı olduğunu, eve kapanarak zamanlarını televizyon ve bilgisayar başında geçirmeye başladıklarını ifade eden Başar, bu durumun çocuklarda antisosyal davranış biçimlerine neden olduğunu belirtti. Hareketsizlik sonucu çocuklarda aşırı kilo ve kolesterolün yanı sıra dikkat eksikliği, hırçınlık, tatminsizlik ve depresyonun daha çok görülmeye başlandığını vurgulayan Başar, bu sorunların çözümünün “doğada olduğuna” inandıklarını ifade etti.
Ormanda kamp, doğa yürüyüşleri ve oyunlar
Doğanın korunması için çocukların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Başar, şöyle konuştu: “Çocuklara, erken yaşta doğa tanıtılmaz, doğa sevgisi aşılanmazsa gelecekte doğamızı kim koruyacak? Kim nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkiler için endişelenecek? Kim küresel ısınmayla, çevre ve doğa kirliliğiyle ilgilenecek? Çocukların doğaya olduğu kadar, doğanın da çocuklara ihtiyacı var.” Buradan hareketle “Orman Biziz, Biz Ormanız” adlı doğa okulu projesini hazırladıklarını anlatan Başar, TÜBİTAK’tan destek alan projelerinin amacının, doğada yaşam yeteneklerini gün geçtikçe yitiren çocuklara orman sevgisi aşılamak, doğada farkında olmadıkları birçok olayı örnekler ve canlandırmalar yoluyla aktarmak, doğayı kirletmemeleri veya bozmamaları gerektiğini öğretmek olduğunu bildirdi.
Çiçekli ve çiçeksiz bitki toplayacaklar
Proje kapsamında çocukların ormanda kamp kurup, yürüyüş yapacağını anlatan Başar, “Ekosistemi daha yakından tanımaları için doğadan çiçekli ve çiçeksiz bitki, böcek, mantar gibi örnekler toplayıp, bunları fotoğraflayacaklar.
Uygulamalı anlatılacak
Ayrıca orman köylülerinin yetiştirdiği defne, kekik, ada çayı gibi bitkileri tanıma fırsatı bulacaklar” dedi. Bunun yanında çocuklara doğada yaşam eğitimi verildiğini bildiren Başar, “Arazide doğal ve yapay gereçler kullanarak yön bulma, harita üzerinden hareket edebilme, harita okuryazarlığı, doğada olası tehlikeler ve korunma yöntemlerini çocuklara uygulamalı anlatacağız. Bunun yanında ormanda oyunlar oynayarak eğlenecekler” diye konuştu. Bu etkinliklerin çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerine de katkı sağlayacağına işaret eden Başar, eylülde başlayacak doğa okuluna 1-5. sınıf öğrencileri, ebeveynleri ve sınıf öğretmenlerinin katılabileceğini sözlerine ekledi.