Yurtiçinde İşsizlik Oranı açıklanıyor…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı İşsizlik Oranı verisi bir önceki yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalış ile % 13,2 düzeyinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Mart döneminde, bir önceki yılın eş dönemine göre 1,662 milyon kişi azalarak 26,133 milyon kişi, istihdam oranı ise 3,4 puanlık azalış ile %42,0 oldu. İşgücüne katılma oranı %48,4 olarak kaydedildi. Açıklanacak olan Nisan ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. Açıklanacak olan verinin gecikmeli bir data seti olmasından dolayı TL varlık fiyatlamalarına etkisinin sınırlı olması beklenilebilir. (10 Temmuz)
Çin’de Haziran ayı Enflasyon datalarını alacağız…
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından açıklanan Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisi bir önceki aya göre % 0,8 düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise artış hızı % 2,4 olarak kaydedildi. Açıklanacak olan Haziran ayı verisine dair piyasa beklentisi aylık bazda % 0,5 düşüş ve yıllık bazda % 2,7 artışı işaret ediyor. Özellikle, yaşanan virüs pandemi sürecinde gıda ve enerji fiyatlarının gidişatının enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edebileceği öngörülüyor. Genel görünümde Haziran ayı enflasyon verisinde bir önceki aya göre kısmi toparlanmaların yaşanması fakat zayıf seyrin devam etmesi bekleniliyor. ( 09 Temmuz)
Global Piyasalarda gözler RBA toplantısına çevrildi…
Avustralya Merkez Bankası (RBA) yılın 7.toplantısını gerçekleştirecek. Piyasa beklentisi bankanın politika faiz oranı olan % 0,25 değerini koruyacağı ve değişikliğe gitmeyeceği yönünde şekilleniyor. Toplantı ardından yayımlanacak karar metni RBA Başkanı Philip Lowe yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek. Özellikle, Başkanın açıklamaları ile birlikte global piyasalarda finansal enstrümanlar fiyatlamalarında oynaklık artabilir. (07 Temmuz)
Küresel Piyasalarda Risk İştahının Seyri Hafta Genelinde Takibimizde Olmaya Devam Edecek…
Global tarafta, virüs pandemisi ile birlikte son dönemde yaşanan siyasi, jeopolitik ve ekonomik gelişmelerin hafta içerisinde risk iştahı üzerinde yansımaları görülebilir. Özellikle, Fransa’da yaşanan siyasi gelişmeler, AB ile İngiltere arasında devam eden Brexit sürecine dair olumsuz haber akışları, ABD-Çin ve Hong Kong ekseninde devam eden politik riskler gündemin ana başlıkları arasında sıralanabilir. Ayrıca, yaşanan virüs pandemisine dair aşı ve ilaç sürecine yönelik açıklamalar ile virüse dair vaka ve yayılma hızı piyasalar tarafında izlenmeye devam edilecek.
Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı