Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korumak amacıyla olumsuz içeriklere yönelik etkili bir bilinçlendirme ve takip sistemi yürüttüklerini duyurdu. Göktaş, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı"nda, teknolojik gelişmelerin hızına ayak uydurmanın zorlaştığını belirtti.
Göktaş, sürekli değişen teknolojinin hayatı kolaylaştırmakla birlikte bazı zorluklar ve tehditler de getirdiğini ifade ederek, kişisel veri gizliliği, siber güvenlik, dijital zorbalık ve dijital bağımlılık gibi konuların önemli tehlikeler arasında olduğunu vurguladı. Sosyal medya uygulamalarının kullanıcıların verilerini toplarken mahremiyeti tehdit ettiğini ve sürekli çevrimiçi olmanın çeşitli sorunlara yol açtığını belirtti. Ayrıca, bu olumsuz içeriklerin toplumda güven bunalımına neden olduğunu ve kötüye kullanım örneklerinin yaşandığını dile getirdi.
Dijitalleşmenin aile yapısını ve sosyal ilişkileri dönüştürdüğünü belirten Göktaş, özellikle çocukların maruz kaldığı içeriklerin onların zihin dünyasını etkilediğini söyledi. Ailelerin bu sorunlarla başa çıkabilmesinin yolunun bilinçli kullanım ve dijital farkındalık olduğunu vurgulayan Göktaş, Bakanlık olarak aileleri ve çocukları korumak için yoğun çaba harcadıklarını açıkladı.
Aile Eğitim Programı ile dijital okuryazarlığı artırmayı amaçladıklarını ifade eden Göktaş, 2013’ten bu yana 4,5 milyon kişinin bu eğitimlerden faydalandığını aktardı. Ayrıca, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı kapsamında dijital bağımlılıkla mücadele çalışmalarının başlatıldığını ve Türkiye’deki medya ve dijital ortamların aile üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırma başlattıklarını belirtti.
Göktaş, bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönem başlattıklarını ve dijital bağımlılıkla ilgili yürütülen çalışmalarda 136 binden fazla vatandaşa ulaştıklarını açıkladı. Çocukları korumak amacıyla sosyal medya içeriklerini izlemek ve olumsuz etkileyebilecek içeriklere karşı önleyici faaliyetler yürütmekte olduklarını vurguladı.
Ayrıca, çocuklar için zararlı içerikleri bildirmek amacıyla DUY İhbar Platformu'nun mevcut olduğunu ifade eden Göktaş, Wattpad gibi platformlardan gelen şikayetlere dikkat çektiklerini, bu platformda çocukların maruz kaldığı olumsuz içeriklerin titizlikle incelendiğini belirtti.
Dijital bağımlılıkla mücadele konusunda bir yol haritası çıkaracaklarını söyleyen Göktaş, çalıştayda elde ettikleri verileri değerlendirerek önerilerini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Programda, müzik dinletisi ile birlikte lise öğrencilerinin dijitalleşme ile ilgili deneyimleri dinlendi. Çalıştaya, TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve diğer akademisyenler katıldı.