Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye genelinde yurt kapasitesinin 991 bine ulaştığını ve bu sayının yakında bir milyonun üzerine çıkacağını açıkladı. Yılmaz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Akademik Vizyon ve Hedefler Buluşması" programında yaptığı konuşmada, üniversitelerin toplumsal kalkınmadaki önemini vurgulayarak, bu kurumların eğitim, araştırma ve topluma hizmet gibi işlevleriyle bireylerin gelişimine katkıda bulunduğunu belirtti.
Üniversitelerin, nitelikli insan kaynakları yetiştirerek, küresel rekabet gücünü artırmada kritik bir rol oynadığını ifade eden Yılmaz, üniversitelerin aynı zamanda bulundukları bölgelere de değer kattığını ve sosyal sorumluluk projeleriyle yerel kalkınmaya katkı sağladığını söyledi.
Ankara Üniversitesi'nin 78 yıllık geçmişiyle önemli bir rol üstlendiğini ve bugüne kadar 300 binden fazla öğrencinin mezun olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu mezunların çeşitli alanlarda ülkenin kalkınmasına katkıda bulunduğunu aktardı. Yükseköğrenim alanındaki gelişmelere değinen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üniversitelerin altyapı ve araştırma olanaklarının iyileştirilmesi için önemli yatırımlar yapıldığını kaydetti. Bugün Türkiye’deki üniversite sayısının 208’e çıktığını ve yükseköğrenime erişimin kolaylaştığını belirtti.
Yılmaz, Türkiye’nin 350 bine yaklaşan uluslararası öğrencisiyle en çok uluslararası öğrenci barındıran 10 ülkeden biri olduğunu, 7.3 milyonun üzerindeki öğrenci sayısıyla da Avrupa Yükseköğretim Sistemi’nde ön sıralarda yer aldığını söyledi. Ayrıca, akademisyen sayısının 22 yıl önce 70 bin civarında iken bugün 183 binin üzerine çıktığını vurguladı. Kadın akademisyen oranının yüzde 46,4 olması da eğitimde eşitliğe verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Yılmaz, yükseköğrenim fırsatından faydalanamamış 34 yaş üstü kadınlar için kamu üniversitelerinde ek kontenjanlar oluşturulduğunu ve şehit ve gazi yakınları için vakıf üniversitelerinde özel kontenjan tahsis edildiğini açıkladı. Ayrıca, uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın 2024 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Türk üniversitelerinin başarılı sıralamalar elde ettiğini belirten Yılmaz, hedeflerinin ilk 500'e giren Türk üniversitesi sayısını en az 10'a çıkarmak olduğunu ifade etti.
Yılmaz, üniversitelerin eğitim programlarının iş gücü piyasası ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ve modern yetkinliklerin müfredata dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Ankara'nın kalkınma vizyonunun üniversiteler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Son olarak, Yılmaz, 2024-2025 akademik yılının tüm akademik ve idari kadrolar ile öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, "2023 Yılı Ankara Üniversitesi Bilim, Sanat ve Teşvik Ödülleri" ile "YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri"ni sahiplerine takdim etti.