Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
27 Temmuz 2021 Salı - 11:51

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1342 – 1362 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1345.52 – 1362.57 arasında işlem gördü ve günü -0.18% değişimle 1349.11 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi düşük seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1342 – 1362 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak olan FOMC toplantısı öncesinde küresel piyasalarda her ne kadar risk iştahı yüksek görünüm söz konusu gibi dursa da fiyatlamaların bir hayli zor ve karışık olduğunu belirtmek gerekiyor.

Çin’in hafta sonunda eğitim-teknoloji sektörüne yönelik aldığı sert-sürpriz regülasyon kararlarının ardından Çin hisse senedi piyasalarındaki satış baskısının yarattığı endişe genele yayılım göstermese de Fed açıklamaları öncesinde güvenli liman arayışlarının bir adım öne çıkması durumunu destekledi. Asya’da JPY talebi bölge ve G-10 üyelerinin tamamına karşı dikkat çekerken, ABD cephesinde tahvillere olan ilgi bu kez farklı bir kanal üzerinden de olsa devam etti.10y vadeli reel faizde 6bp düşüş yaşanarak %-1.13 düzeyi ile rekor düşük noktaya gerileme yaşanırken, söz konusu eğilimde kısmen büyüme kaygıları kısmen de enflasyona karşı korunma-hedge etme isteği ağır bastı. 10y vadeli gösterge tahvilde faiz %1.28’li seviyelerden başlangıç yaptığı günde %1.22’ye dek gerilerken, enflasyona karşı korunmayı ifade eden fonlara giriş eğilimi yakından takip edildi. Piyasa nezdinde oluşan fiyatlamaları temsil eden 10y vadeli başabaş (breakeven) yaklaşımı +8bp ile %2.41 bölgesine dek yükselirken, reel faizlerdeki baskılanmanın çıkış noktasını oluşturdu.

Çin kaynaklı endişelerin yanında Fed’e dair bekleyişlerin de hafta başlangıcındaki fiyatlama oluşumlarında etkili olduğunu düşünüyoruz. FOMC üyelerinin pandemi kaynaklı endişeler nedeniyle nispeten dengeli bir metin ve açıklamaları sunacağı beklentisi bir yanda oluşurken, 2017 yılında bilanço küçültme süreci öncesinde atılan adıma benzer şekilde ‘yol haritası’ açıklaması ve/veya tartışmanın kamuoyuna duyurulması ihtimali de seçeneklerden bir diğeri olarak şekillenmekte. Reel faiz cephesindeki düşüş eğilimi bir klasik olduğu üzere bu kez değeri metallere ve ons altın işlemlerine pozitif yansıma göstermekten uzak bir görüntü çizerken, Amerikan doları üzerindeki yükseliş baskısını ise nispeten hafifletti ve DXY’nin 92.50 bölgesi civarında oluşmasına imkan tanıdı.

Uzun Kurban Bayramı tatili sonrasında işlemlerin yeniden başladığı BIST cephesinde ise her ne kadar açılış beklentimiz dahilinde yatay-pozitif eksende gerçekleşmiş olsa da ilerleyen saatlerde son dönem içerisinde kronik bir sorun halini alan zorlanma ve düşük işlem hacmi yaklaşımının bir kez daha belirdiği görüldü. Havacılık sektörü cephesinde Delta ve Delta+ varyantları kaynaklı global endişelerin fiyatlamalara dahil olması durumu yaşanırken, kısmen banka hisselerinde de zorlanma olduğunu not düşmek gerekiyor. Bugün TAVHL ile başlayacak olan bilanço sezonu öncesinde düşüncelerimizi yinelemekte fayda olabilir: Özel sektör bankalarını kamu kesimine göre tercih ederken, sanayi grubu içerisinde demir-çelik, petrokimya, cam sektörü gibi üyelerde pozitif yönlü ayrışmaların olabileceğini ve fiyatlamalara etki yaratabileceğine inanıyoruz.

Piyasalar

Küresel piyasalarda Çin’in aldığı regülasyon kararlarının etkisi ve yarattığı negatif baskılanma durumu genele yayılımda başarı göstermese de ihtiyatlılığın korunmasına zemin hazırlıyor. ABD cephesindeki işlemlerde ise endekslerin rekor yükseklerden kapanış gerçekleştirme durumunda herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Dow Jones ve Nasdaq 100 endekslerinde rekor düzeylerdeki kapanışların yanında S&P 500’de 11 ana alt kalemin 7’sinde pozitif performans olduğunu belirtmek gerekiyor. Reel faizlerdeki gerileme Amerikan doları üzerindeki baskının Fed toplantısı öncesinde hafiflemesine neden olurken, EMFX cephesinde bu durumun farklı karşılandığı görülüyor. Türk lirası BIST cephesindeki zorlanmanın devam etmesine karşı günü yatay-negatif performans ile tamamlarken, ağırlıklı Asya FX çaprazları ile birlikte hareket etti. Doğu Avrupa ve Latin Amerika’ya ait üyeler ise Amerikan doları karşısında günü değer kazançları ile tamamladı. Hafta içerisinde ABD’de açıklanacak olan Alphabet, Apple, Facebook ve Amazon bilançoları risk iştahı üzerinde etkili olmaya devam edecek. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.07 performans ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.18 düşüşle 1349 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +17bp ile %17.66 olurken, ülke risk primi kapanışı 384bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları net bir görüntü ortaya koymadı. Euro Stoxx 50 %-0.16, FTSE 100 %-0.03, DAX %-0.32 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.42 ile günü tamamladı. Bölge genelindeki işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının %20’li düzeylerde aşağısında oluştu. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla daha olumlu bir tablo takip edildi. Dow Jones %0.24, S&P 500 %0.24 ve Nasdaq %0.03 ile günü tamamlarken; Bovespa %0.76, Merval ise %1.06 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları Çin merkezli baskılanmanın devam ettiğini gösteriyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.56, Hang Seng %-1.65, CSI 300 %-0.60 ve KOSPI %0.49 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4812 ile sınırlı yuan değerlenmesi şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1335 seviyesi destek, 1372-1383 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.55-8.49 destek, 8.83-8.67 direnç olarak takip edilebilir. Fed cephesinden gelen 2023 sürprizinin ardından Amerikan doları fiyatlamalarındaki dalgalanma potansiyeli nedeniyle kısa vadeli işlemlerde EUR- eğilim sürebilir. FOMC toplantısının odakta olacağı haftada bir önceki haftalık kapanışın teknik açıdan 1.1850 bölgesinin aşağısında olması olumsuz baskılanmanın devam edebileceğini düşündürüyor. Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1750-1.1700 destek, 1.1870-1.1950 direnç olarak izlenebilir.

CFTC Verileri,

20 Temmuz - Spekülatörlerin USD talebi hız kesmeden devam ediyor

CFTC tarafından açıklanan data setine göre spekülatörlerin 20 Temmuz haftası işlemlerinde (gecikmeli eğilim) uzun yönlü Amerikan doları taleplerinde bir kez daha artış gözlendi. Hesaplamalarımıza göre, spekülatörler 13 Temmuz haftası döneminde olduğu üzere 4.4 milyar dolarlık alım gerçekleştirirken, son 5 hafta içerisindeki eğilim ise 19.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Veri dönemi içerisinde dolar endeksi kontratı +931 değişim ile izlenirken, EUR -13891, GBP -11466 ve JPY ise +519 ile takip edildi. Emtia üreticisi konumundaki para birimlerinden çıkışın gözlendiği dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri ise RUB cephesindeki +2010 kontrat hariç negatif seyretti. Brent ve altın kontratları pozitif kalırken, ABD tahvillerinde hem kısa hem de uzun vadeye giriş gözlendi. SPX aynı haftada -41261 kontrat ile takip edildi.

Düşüncemiz: Haziran ayı FOMC toplantısının ardından gelecek dönem para politikalarına dair ortaya çıkan belirsizlik yatırımcıların Amerikan doları taleplerinde artışa neden olmaya devam ediyor. Geride kalan hafta içerisindeki işlemlerde ise Delta ve Delta+ varyantlarının yarattığı büyüme endişeleri ve yeniden kapanmaya dair kaygıların belirmesi FX işlemlerindeki değişimin nedenleri olarak gösterilebilir. Ağustos ayının sonunda gerçekleştirilecek olan Jackson Hole toplantısına dek gergin bekleyişin devam etmesini ve açıklanacak veriler odaklı volatil yaklaşımın sürmesini bekliyoruz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasalarda güne başlarken
 
Diyabet hastaları ne kadar meyve tüketmeli?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda güne başlarken
Dünya Bankası ve Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX), gelişmekte ...
Altında satıcılı bir haftayı geride bıraktı
Platin haftanın en çok değer kaybeden kıymetli maden olarak öne çıkarken, ...
Günün gelişmeleri
Geçen hafta Kurban Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasaları kapalıydı.
 
Küresel piyasalardan bayram hediyesi
Uzun bayram tatili sonrası pozitif bir küresel konjonktür ile haftaya ...
Uluslararası piyasaları
Risk iştahının güçlü olduğu haftanın son işlem gününde ABD tahvilleri ...
Uluslararası piyasalar
ABD hazine tahvilleri alımların öne çıktığı bir seans geçirdi. Güne 1,29% ...
 
Algı pozitif
Haftanın genelinde risk algısında aşırılık teması öne çıkarken, ekonomik ...
ECB Para Politikası bekleniyor
ECB faiz kararını 22 Temmuz Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. ...
ABD’de Bilanço Sezonu Başladı
Pandemiyle alakalı ekonomik koşulların sürdüğü, 2021 yılının ikinci çeyrek ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri